Recenzija skijališta u BiH

Autor članka:
Podijeli:

Kakva su skijališta u BiH?

Pokušao bi prenijeti svoja iskustva s planina i skijališta u BiH, koje volim i mislim da dobro poznajem, tako da je ovo jedna moja mala recenzija koja možda nekome i pomogne.

Po nekoliko riječi o svim bitnim skijalištima, nekim redom važnosti, o Jahorini, Bjelašnici, Kupres-Čajuši, Kupres- Stožeru Vrani, Blidinju i Vlašiću, čak i o Raduši. Nešto o objektivnim elementima svakog od skijališta, a nešto i subjektivno o odnosu vlasnika ili koncesionara prema nama korisnicima, vjernim skijašima.

Skijališta u BiH su za sve jer skijati se mora.

Jahorina

Skijališta u BiH
Jahorina

Jahorina se nedvojbeno nalazi na vrhu BiH ponude. Iako je to mala planina, s vertikalnim rasponom većine staza od 300 metara, od 1.850 n/nm do cca. 1.550 m/nm, te samo jednom nižom stazom do 1.300 m/nm, koja opet ima tri varijante. Prednosti Jahorine su odličan vertikalni transport, tri relativno nova šesterosjeda, te jedna gondola. Iako ne vidim niti jedan valjani razlog zašto je gondola postavljena na toj trasi, po meni bi puno bolje bilo da vodi na istočni dio planine, te razvija taj dio, koji pokrivaju dvije prastare vučnice.
To je planina s najvećim brojem kilometara staza, iako je službena brojka daleko od stvarne brojke, međutim na Jahorini postoji vizija i Uprava koja je slijedi, postoje ozbiljna ulaganja jer Vlada RS stoji iza nje. Staze se uređuju svakodnevno i baš se zaposlenici trude na tome, za razliku od nekih drugih skijališta. Kad je sunčan dan, sve izgleda savršeno i za dvije ocjene iznad. Staze su uglavnom plave konfiguracije, s dijelom crvenih staza ali ništa posebno problematično.

Jahorina
Glavne mane su jako puno maglovitih dana, a tko nije vidio jahorinsku maglu i ne zna što je magla, te jak utjecaj juga, kako na snijeg tako i na rad žica. Problem je često i gužva, zna biti pijanih ili samo nekulturnih divljaka, te tijekom tjedna se ne otvore sve staze, uvijek se na nečemu štedi.
Sveukupno, Jahorina je prvi izbor skijališta u BiH, što se tiče samog skijanja, ambijenta, uređenosti staza i hotelskog smještaja. Moj prijedlog bi bio da se olimpijski spust uredi, te razvije istočni dio planine.

Bjelašnica

Skijališta u BiH
Bjelašnica

Bjelašnica je kao planina daleko impozantnija od Jahorine. Kada joj se približavate ostavlja utisak planine, ozbiljne planine. Pred dvije godine su uvedeni novi šesterosjed koji funkcionira, te četverosjed koji vodi na vrh, ali koji nikada ne radi jer nema uporabnu dozvolu, te nikada neće raditi jer je s njegovom tehnologijom i pozicioniranjem, sve pošlo po krivu. Zamrznu kotači i nema mogućnost rada. Šteta jer on vodi na vrh, najviše skijaško mjesto u Bih na 2.064 m/nm. To je bio sami start muškog olimpijskog spusta. Staze su relativno ozbiljne, nema puno ravnica i odmora, neke crvene konfiguracije s jako malo plavih dijelova.

Bjelašnica
Glavna primjedba je ta da nikada, ali baš nikada kada sam bio na Bjelašnici, staze nisu bile dobro upeglane, zapravo nikako, sa sumnjom da li je ratrak tu bio jučer ili pred 5 dana. Nadalje, jako su slabe oznake i planovi staza, nigdje nema fluorescentnih stupića niti brojeva. Često se nađeš u nekom oblaku da ne znaš da li skijaš po stazi ili negdje po nekoj krčevini. Dakle, uređenje staza na najnižoj ocjeni. Iako je Jaha deklarirana s 3 ili 4 puta više kilometara od Bjelašnice, u naravi to nije niti blizu tako.
Neki zaključak je da je Bjelašnica najozbiljnija planina, s već respektabilnom visinskom razlikom, kada bi se skijalo od vrha, te je velika šteta što se redovno ne uređuje i ne napreduje.
Sami pejzaž planine je dobar, no ova divlja gradnja apartmana na dnu, kao i sama ponuda hotela i nije nešto, daleko ispod Jahorine.

Kupres – Čajuša

Kupres
Kupres Čajuša

Skijalište je poznato kao Adria ski, za neke Dalmatince kultno mjesto gdje su napravili prve korake na skijama, te će biti i mnoge generacije koje dolaze. Za mene ništa posebno iz nekoliko razloga.
Prvi je da vertikalni transport nikada ne radi čitav, bez obzira na gužvu, istočne vučnice se nikada ne pale, tako da se i taj dio skijališta ne skija. Uređuje se samo dio staza, S i Vuk, a ovo drugo bude neuređeno vrlo često. Nadalje, staze se jako loše peglaju, kao da nije briga vozače ratraka niti vlasnika kako će to uopće izgledati. Sve je puno rupa, puno leda i najgore od svega, to budu polja ledenih gruda koja su gora od makadama. Za mene najgore uređenje staza od malih skijališta. Kupres uvijek ima manje snijega od obližnjeg Blidinja, tako da su podaci najčešće nategnuti i netočni.
Imam osjećaj da vlasnik skijališta želi što manje uložiti i ponuditi, vjerujući da će mu bez obzira na takao loš odnos, skijaši i dalje dolaziti jer nemaju gdje. Imaju i dolazit će sve manje.

Kupres Čajuša
Kupres Čajuša

Gužve su vikendom često nesnošljive, bura strašna kada puše, svira loša muzika, te samom skijalištu nedostaje onaj Vau faktor, a to je da vidite planinu iznad sebe, neka impresija, toga nema, tu se dolazi do jednog niskog vrha na 1.500 m/nm i tu je kraj.

Kupres-Stožer-Vrana

Kupres-Stožer-Vrana

je skijalište na drugoj strani kupreške visoravni, odmah poviše mjesta. Premda sam bio samo dvaput, jako me ugodno iznenadilo. Dakle isti dan kada je na Adria ski bio sami led i polja gruda leda, na Stožeru je bio powder. Visinska razlika je puno veća i žica izlazi gotovo na vrh grebena na nekih malo manje od 1.800 m/nm. Pogled odozgo je predobar. Na dnu postoji mala staza za učenje, te mali snow park, te dobar restoran. Nekako kao da ovi ljudi puno više daju sebe nego poznatiji susjed, to se osjeti. Gužvi nikada nema i ne mogu razumjeti one koji vide gužve na Adria ski prođu pored ovog mjesta. Skijalište je vrlo zanimljivo i ima prostor za širenje bez ikakvih investicija, preko južne padine mogu ići dvije staze, samo ih treba trasirati i glavna staza se treba, u polovini širine, uređivati.

Vrana

Druga polovina je idealna za free ride. S tim neznatnim zahvatom, opseg staza, konfiguracija, težina, duljina, svakako bi nadilazile susjedni Kupres-Adria ski.
Prije svega ovom skijalištu je nužan još jedan ratrak jer ovaj jedan ne može sve utegnuti. Meni se osobno jako svidjelo sve viđeno, postoji neki entuzijazam i više su okrenuti skijašu. Potencijal!! Svakako treba doći i probati, dvosjed je spor i izgleda nepouzdano ali ide on, a kada se dođe na vrh, adrenalin i divljenje su garantirani.

Vlašić

Vlašić
Vlašić

Vlašić je jedna lijepa planina, proljeće i ljeto super ali vertikalni transport koji se oslanja samo na stare vučnice je teretan i ne može zadovoljiti niti jedan dan proveden na skijalištu. Staza ima u razini pet,šest km. i to je realno. Gužve i nered znaju biti veliki, najmanje sam ga posjećivao. Lijep planinski ambijent, jelke, sve to stoji, autohtone kućice, drvena šindra, očit je urbanistički plan koji je postojao kada se naselje gradilo. Kao i sve i svugdje, kasnije je divljim intervencijama to narušeno. Čeka se montaža nekog trosjeda več pet godina. Sa snijegom su najčešće manje bogati nego Jahorina, Bjelašnica, i Blidinje.

Blidinje

Blidinje
Blidinje

je malo skijalište na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje, , za koje sam vezan jer imam vikendicu ali bit ću objektivan. Svakako postoji planinski štih jer su okolne planine preko 2.000 metara visine i to impresionira, bilo gdje da gledate uvijek su u fokusu. Samo skijalište je najmanje od svih prethodnih. Postoji četverosjed, prvi kao takav uopće montiran u BiH, koji radi uredno i sigurno, te vučnica. Glavna staza je crvene oznake i to i jest, okolo je pomoćna slična staza, te postoji mala staza za učenje koja je optimalna. S istočne strane se počela prokopavati još jedna glavna staza koja će biti ozbiljna kada se i ako dovrši. Zapeli su političko-pravni odnosi između Županije i Općine Jablanica.
Prednost Blidinja koje se nalazi na planini Čvrsnici jest vjerojatnost značajnih oborina za vrijeme jadranskih dubokih ciklona, jer sama Čvrsnica s preko 2.200 m visine, primi najviše oborina u Bosni. Problem je jugo koje lako dođe ali to je problem svih ovih planina.
Prirodni snijeg na Blidinju je uvijek jako dobro uvaljan, svaka čast Boži i Raši koji ratracima uređuju staze, naprave svoj maksimum, staza zna biti savršena, baš suprotno u odnosu na susjedni Kupres Adria ski gdje je to gotovo uvijek loše. Skijališta u BiH su podložna brzoj promjeni vremena.

Blidinje
Blidinje

Blidinje ima potencijal za razvitak, sadašnji lift treba ubrzati stavljanjem pomične trake na ulaz, dovršenje započete staze, te eventualno postavljanje još jednog lifta, koji bi kroz susjednu spojenu dragu, izlazi na nekih 1.800 m/nm, odakle bi još dvije staze kretale prema dnu, dovele bi Blidinje odmah iza Jahorine i Bjelašnice, na treće mjesto u BiH. To nije veliko ulaganje jer se žice danas mogu besplatno dobiti u europskim skijalištima, nešto rada bagerima, to je sve zanemariva investicija prema npr. nekoj od Jahorinskih investicija. Da je ovdje postaviti gondolu-jaje, koja bi izlazila na vrh Mali Vilinac, na 2.000 m/nm, to bi bila treća dimenzija u odnosu na ovu danas. Blidinje svakako ima ono nešto, gdje god da oko padne, pejzaž je lijep, kada je bura i vrijeme sa snijegom, zna biti surovo i polarno.

Raduša

Raduša
Raduša

Travnata i cvjetna planina na granici srednje Bosne s izgrađenim skijalištem koje nažalost, radi stečaja neke firme koja je njihov vlasnik, nije radilo i pitanje je hoće li i kada proraditi. Bio sam oduševljen tim prostorom kada sam prvi put došao, ta širina na vrhu, sunce, kao da sam negdje drugdje. Dvosjed od gotovo 2.000 metara dužine, te tri vučnice na vrhu koje idu na gotovo 1.800 m/nm čine vertikalni transport. Na dnu je mali motel sa sobama i restoranom. Duljina staza je nekih sedam,osam km. kao i na Kupresu, ni tamo nema ništa više bez obzira na njihovo deklariranje. Na vrhu planine ima predivan restoran projektiran od studija 3LHD i izgleda nestvarno tu gdje je smješten na nekih 1.700 m. Predivno. Bili su pravi entuzijasti, radili su bez struje, samo na agregate i tek lani kada su dobili struju, prvo nije bilo snijega, a zatim i stečaj glavne firme. Nadam se da će razum i poslovni nos prevladati, te da će to skijalište netko preuzeti i nastaviti dobro posložen posao. Nedostaje desetak km. asfalta ali se isplati doći, premda i po blatu. Staze su dobre, nekada i odlične. Jedino je problem magla koja može biti neprobojna, kao na Jahorini, nisam je tu nikada doživio. Raduša ima svakako preporuku, vidjeti bez zadrške.

Autori

Skijališta u BiH imaju veliki potencijal u regiji. Mogu se, uz znatne investicije, razviti u zimovališta koja mogu konkurirati manjim središtima u Austriji i drugim alpskim zemljama.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave