Search
Close this search box.

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Autor članka:
Podijeli:

Saalbach Hinterglemm je najhladnije skijalište u Alpama

Saalbach i Hinterglemm su mjesta spojena u zajedničku općinu, a postala su planetarno poznata 1991. godine nakon Svjetskog prvenstva u alpskim disciplinama. Tada su mnogi po prvi puta čuli za ovo skijalište u pokrajini Salzburg. Zahvaljujući Svjetskom prvenstvu puno je uloženo u infrastrukturu i proširenje količine i kvalitete ponude i smještaja, tako da danas ovo mjesto od 3.000 stanovnika zimi ugošćuje čak 16.000 turista.

Saalbach Hinterglemm Ski Map
© Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Obiteljsko ili partijanersko mjesto?

Hinterglemm i Saalbach su dva svijeta različita. Hinterglemm je mirnije mjestašce i orijentirano na prijem obitelji. U Saalbachu se okuplja malo mlađa i ponešto neobuzdanija publika, a mondeniji svijet se okuplja u zaseoku Lengauu. Koliko vas zabave čeka u Saalbachu može se vidjeti u après ski programu do ranih jutarnjih sati. Tamo kao da se uopće ne spava, a s obzirom na ponudu barova, restorana i klubova, to bi zaista bilo šteta.

Skijališta

Kao i gotovo svugdje u Austriji, skijaška sezona ovdje počinje krajem studenog (u sezoni 2020./21. kreće 27.11.) i uglavnom traje do Uskrsa (u sezoni 2020./21. završava 11.4.). Bez obzira radite li svoje prve zamahe na skijama ili ste već pravi profesionalac, čeka vas 270 km savršeno njegovanih staza i 70 modernih žičara.

Skijaška staza i žičare
© Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Oko Saalbach Hinterglemma nalazi se 10 alpskih vrhova i jednako toliko ishodišnih točaka za spuštanje po bijelim stazama. Zahvaljujući umjetnom snijegu, ovdje je moguće skijati sve do sredine proljeća. Schattberg (2.020 m), do kojeg vozi X-press, kao i Zwölfer (1.984 m), su za ljubitelje adrenalinskih poticaja jer se na njima nalazi nekoliko teških spustova. Ostale staze u regiji su uglavnom srednje i lagane težine.

Nasuprot njima, na skijalištima između Spieleckkogela i Wildenkarkogela, može se spuštati puno opuštenije. Zbog izuzetnog prirodnog položaja moguće je u kružnom toku obići i sve vrhove. Između Jauserna i Hochalma, krajnjih točaka ishodišta za žičare, svakih 20 minuta vozi besplatni autobus. Nešto malo iza brda, ali povezano mrežom žičara i staza, nalazi se mjesto Leogang. Iz njega žičare voze na Veliki i Mali Asitz, s 50 kilometara staza, do kojeg vodi i žičara iz Saalbacha.

Žičare
© Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Mogu se nabaviti dvije skijaške karte: Salzburger Super Ski Card koja vrijedi u čitavoj regiji Salzburga te Ski Alpin Card koja vrijedi za ovo područje, kao i za Zell am See i Kaprun. Novost za sezonu 2020./2021. je Alpin Card Navigator. Radi se o novoj aplikaciji za staze s vizualnom i zvučnom navigacijom za cijelu Alpin Card regiju.

———————————–Najveća skijališta u Austriji————————————-

Zabava i gastronomija

Vrlo se često u propagandnim materijalima za ova mjesta koristi naziv skiarena ili skicirkus, čime se želi opisati šarenilo i raznolikost ponude, po načelu: zabava, opuštanje i ponešto za svakoga. Jasno je da se i après ski ponuda uklapa u taj opis. Primjerice, dvorana „Hinterhagalm“ poslijepodne je diskoteka, a navečer mjesto izlazaka za gurmane. Nikome izgleda ne smeta što pleše u nekadašnjem bazenu.

Postoji 40 planinskih koliba koje nude dobru hranu s regionalnom kuhinjom i specijalitetima, a različiti knödel (valjušci), pripremljeni na sto načina, na menijima su svake od njih.

Zima u Saalbach Hinterglemmu
© Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Ponuda sportskih sadržaja

Staza za skijaško trčanje ima svega oko 10 kilometara, no ako se želite baviti tim sportom i ujedno odsjesti ovdje, autobus vozi do Maishofena koji ima bogatu ponudu staza. Regija s ponosom u ponudi ističe i fun park, kao i osvijetljeni snow park s najmodernijom postavom i održavanjem. Od ostalih sportova nudi se i: klizanje, brzo klizanje, tenis, squash, plivanje i uobičajene zimske aktivnosti (sanjkanje na tri osvijetljena sanjkališta, od kojih najduže ima 4,5 km, curling,…). Leogang ima i stazu za gokart na ledu.

Ako ste se ikada upitali što je to curling, riječ je o igri sličnoj boćanju – dvije ekipe s po četiri igrača trebaju, prema pravilima sličnim boćanju, svoju spljoštenu kuglu odsklizati što bliže postavljenoj meti. U početku, dok se ne izvješti ruka, to zna biti priličan izazov.

Ono što je sigurno jest da je ovo skijalište jedno od najboljih u Austriji i sigurno nećete pogriješiti ako njega odaberete za svoje zimske praznike.

Kako nam je bilo? Tu piše, a ima i video.

270 km – 70 modernih žičara – 60 planinskih restorana

———————-HOME OF LÄSSIG—————————–

Kako doći?

  1. Iz Zagreba kroz tunel Karavanke, prema Salzburgu i kroz Zell am See – udaljenost oko 400 km
  2. Iz Rijeke do Trsta, smjer Udine, i dalje istim putem – udaljenost oko 400 km
Saalbach Hinterglemm Contact
© Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

 

Nove objave