Saas Fee

Autor članka:
Podijeli:

Saas Fee je idilično mjesto doline Saas na jugu Švicarske

 

Domovina legendarnog skijaškog asa Pirmina Zurbriggena s pravom nosi epitet bisera Alpa. Visoka alpska sela Saas Fee, Saas Grund, Saas Almagell i Saas Balen smjestila su se na samom kraju doline Saas u švicarskoj pokrajini Vallis. 

Saas Valley

 

Mjesto Saas Fee

Na ulazu u glavno mjesto, Saas Fee (1.800 m), velike su podzemne garaže i parkirališta. Budući da je u samom mjestu zabranjen promet automobila, putnici i njihova prtljaga prevoze se električnim vozilima. Mjesto je kao iz bajke. Sačuvana rustikalna arhitektura, ulice prekrivene snijegom i saonice s konjskom zapregom i zvončićima stvaraju idiličnu sliku skijališta. Ljudi koje smo sreli u Saas Feeu posebno su nasmijanih lica, sretni što mogu boraviti u ovom zimskom raju. Ovaj raj, kao i svaki, nije bas za svakoga. To je ipak mjesto za one dubljeg džepa, gdje je moguće pronaći nešto cjenovno pristupačniji smještaj.

Saas Fee panorama mjesta

Mittelallalin

Skijalište ima 20-ak žičara. Alpin Express komforna je gondolska žičara koja iz samog mjesta vozi na Felskinn. Tamo se može ukrcati u najviši podalpski vlak na svijetu – Metro Alpin koji vozi na vrtoglavih 3.500 m. S Mittelallalina se pruža fantastičan pogled, no treba pripaziti na rijetki zrak. Dakle, kada dođete na tu visinu, preporučuje se odmoriti i dati si pola sata kako bi se privikli na ove visine. Najbolje mjesto za to je Allalin, najviši panoramski restoran na svijetu koji se okreće, a nalazi se pored same stanice. Pored restorana je i ulaz u muzej leda, špilju probijenu u samom ledenjaku Fee Gletscher. Skijanje na ovim visinama kvalitetno je tijekom cijele godine. 

Mittelallalin vrh

Skijaške staze

Staze vode s vrha preko Felskinna (3.000 m) ili Laengfluha (2.870 m) do samog mjesta u dolini. Staze su uglavnom crvene (duge 45 km) ili plave (ukupne duljine 30 km), ali za ljubitelje strmina postoje i uglavnom neuređene crne staze pune hupsera. To su Kanonenrohr i Weisse Perle. Na Allalinu postoji i lijepo uređen snow park za surfere i carvere.  

Saas Fee ski map

Ostala mjesta Saas doline

Na ulazu u dolinu nalazi se Saas-Balen. Ovo se mjestašce može pohvaliti sa slapom Fellbach i romantičnim šetnicama. U Saas-Balenu nalazi se jedina okrugla crkva iz 19. stoljeća u Švicarskoj. 

Skijalište Saas Grund također je lijepo, a pogled na okolne vrhunce više od 4.000 m je jednostavno spektakularan. Saas Grund je mirno i tiše mjesto s nešto manje turista. Inače je startna točka većine planinarskih staza kao što je Almagelleralp i Gsponer Hohenweg na Kreuzbodenu. Iz Saas Grunda gondola vozi prema vrhu Hohsaas (3.100m) gdje se nalazi slavna staza Weg der 18 Viertausender na Hohsaasu s veličanstvenim pogledom na masiv Mischabela. 

Šetnja po Saas Feeu

Saas Almagell najjužnije je u regiji i također je popularno među planinarima. Ovo skijalište je manje, ima nekoliko žičara i orijentirano na obitelji s manjom djecom. 

Ukupno ima 41 žičara i preko 150 km staza, a za sve vrijedi isti ski pass. Najdulja staza u dolini je 15 km, a samo u Saas-Feeu 9 km.

Ostale aktivnosti

Ponuda ostalih sportova je bogata. Ističe se planinarenje i nordijsko hodanje, snowboarding, carving, (noćno) sanjkanje, penjanje po ledu i planinarenje na krpljama. Od vanjskih, zimskih aktivnosti nude se Gorge Alpine, snow tubing, Ski-Doo, curling i turno skijanje. Noćno klizanje, bazeni, stolni tenis, yoga, zumba, micro bowling te wellness i spa tretmani i fitness programi opustit će svakog skijaša nakon prave ledenjačke avanture. 

Penjanje po ledu na Saas Feeu

Après-ski i gastronomska ponuda

Uz samu donju stanicu žičare postoji nekoliko živih barova pa zabava nakon skijanja započinje već samim spuštanjem prema mjestu. U selu radi preko 250 ugostiteljskih objekata dijelom diskoteke i pubovi, a dijelom restorani. Oni popularniji nude lokalne specijelitete od sira. Rösti, raclette i fondue drukčijeg su okusa nego u Francuskoj. Manje poznata delicija je Saas cholera koja podsjeća na pitu ili burek, a ukusna kao i ostala jela. Lokalci su iznimno ponosni na Randenwurst, sušenu kobasicu proizvedenu u dolini Saas.

Fondue specijalitet Saas Feea
Fondue

Saas Fee je posebno mjesto na skijaškoj karti Alpa. Pruža neponovljivi ugođaj idiličnog mjesta, bez prometa i s pogledom na moćne vrhunce više od 4.000 m. Iako ima oko 300 sunčanih dana u godini, mjesto je savršeno za skijanje i zimovanje. Da je bliže, vjerojatno bi bilo popularnije među našim skijašima.

Kako doći?

Saas Fee nije blizu. Idete li iz Zagreba, najkraći je put preko Italije i Milana te preko Domodossole do mjesta Visp. Tamo se skreće u dolinu, a udaljenost je oko 700 km. Iz Rijeke se ide istim pravcem.

Kontakt brojevi skijališta Saas Fee

Izvor fotografija: Saastal Tourismus AG

Travel Advisor : skijaški vodič

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Facebook grupa – Sve o skijanju

Nove objave