Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Autor članka:
Podijeli:

Nakon tri tjedna Marakeša bilo je vrijeme za posjetu čarobnoj pustinji.
Preko lokalne turističke agencije, kojih ima velik broj u Marakešu, otputovali smo u Saharu- Merzougu.
Za nekih 70 eura, dva noćenja, prijevoz, obroci i vodič. Ali naš dragi vodič nije znao ni riječ od engleskog, srećom s nama je išao prijatelj lokalac koji nam je tu i tamo prevodio. Mnogo puta smo stali negdje da pogledamo neke znamenitosti i tražili pomoću lokacije na mobitelu da vidimo zapravo gdje smo mi to.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou
Nakon par sati stižemo u filmski gradić Ait Ben Haddou, Ouarzazate, tu su snimani filmovi i serije poput Gladijatora i Game of Thrones, dočekuje nas vodič koji ovog puta i zna engleski, provodi nas uskim ulicama prepričavajući povijest gradića koji je prava mala oaza. Čaroban je pogled s vrha kula, na sve te male kućice u kojima ljudi još žive od turista i filmske produkcije, ulaz u gradić i vodič 2 eura. U blizini „filmskog“ gradića idemo na vrhove planina Atlas, prolazimo raznim uskim ulicama do malog sela s par kuća gdje žive samo starosjedioci i prodaju svoje ručno napravljene tepihe. Odmah su nas upozorili da je slikanje žena u mjestu strogo zabranjeno.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Odlazimo u njihovu radionicu gdje nam izlažu svoje tepihe i govore vrtoglave cijene, ali kao i sve u Maroku uz dobro cjenjkanje cijena će biti i u pola niža od prvobitne. Oduševljava njihova kultura, taj ručni rad i prirodne boje koje koriste za njih.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou
Odlazimo dalje na putovanje s par malih tepiha. Stižemo u velike kanjone Dades Gorges, nevjerojatno krivudave ceste, mala rječica koja protiče i naš hotel za tu večer. Tu s pravom možete reći „in the middle of nowhere“. Hotel čist, osoblje ljubazno, večera tradicionalni „tagine“ i uživo berberska muzika, naravno i čaj od mente.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Rano napuštamo hotel i čeka nas duga vožnja do pustinje. Nakon 7-8 sati stižemo u hotel koji se nalazi „na vratima od pustinje“. Tu čekamo deve s kojima idemo do naših šatora gdje ćemo provesti noć. Za mene je to bilo najčarobnije iskustvo u Maroku, sva ta boja pijeska, daleko od bilo kakve buke i s pustinjskim ljudima u društvu. U šatoru nas čeka večera koju Berberi za nas pripremaju, penjemo se na dine uživajući u zalasku sunca.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Čak su nam Berberi pripremili „party“ svirajući i pjevajući oko vatre u sred pustinje pod milijunom zvjezdica. Ustajemo prije svitanja da se možemo popeti na velike dine i promatrati izlazak sunca, nešto neprocjenjivo.
Naše kamile nas odvode do hotela gdje nas čeka prijevoz za povratak u Marakeš, povratak koji je trajao cijeli dan vožnje ali je vrijedilo svake sekunde provedene „in the middle of nowhere“.

Sahara i filmski gradić Ait Ben Haddou

Travel Advisor putovanja 

Posjetite naš YouTube kanal.

Marakeš, jedan od četiri Marokanska kraljevska grada

Što vidjeti u Esfahanu

Dubai: putovanje za pamćenje, a gdje odabrati smještaj?

Nove objave