Sankt Peterburg za početnike

Autor članka:
Podijeli:

Igor Mihalić je napisao prvo iskustvo s ovim veličanstvenim gradom i podijelio par korisnih savjeta.

Sankt Peterburg za početnike

Nas prvi posjet ovom velebnom gradu prebogate povijesti započeo je prvim iskustvom leta avionom u trajanju od 2.50 h na direktnom letu Zagreb – St. Petersburg. U trenutku kupnje karata cijena povratne karte Croatia Airlines je iznosila oko 2.000 kn na direktnom letu Zagreb-st. Peterburg. Ali prije uopće kupnje avio karte potrebno Vam je za posjetu Rusiji izvaditi vizu. Imate dvije mogućnosti. Prva je da ako putujete u vlastitom aranžmanu posjetiti ruski vizni centar te tamo predate svu potrebnu papirologiju ( gdje i kada će te boraviti ) ili jednostavnijom varijantom zatražiti usluge tvrtke Viza.hr kojoj će te jednostavno reci od kada do kada namjeravate biti u Rusiji te im predati važeću putovnicu te kroz desetak dana Vasa viza je gotova a cijela usluga košta 930 kn. Uz vizu potrebno je izvaditi putno osiguranje koje za Rusiju iznosi nekih 11 kn po danu.

Saint Petersburg za početnike

Vrijeme

Iako u trenutku kada smo putovali u Rusiju u kolovozu, u Hrvatskoj je bilo nekih 40 C čim smo sletjeli na aerodrom Pulkovo , primijetili smo da je to skroz neki drugi svijet obavijen tamnim oblacima te temperaturom od nekih 12 C. Svakodnevna izmjena sunce / kratkotrajni pljusak pa kroz nekoliko minuta ponovno sunce je u biti potpuno normalno. Prosječna temperatura je iznosila oko nekih 24 C sto je savršen za razgledavanje i šetanje.

Saint Petersburg za početnike

Premostive barijere

Iako spreman koliko je to moguće te s pomalo znanja ruskog jezika prvi dojam je ispao zastrašujuć kada smo shvatili kako gotovo nitko ne priča engleski te gotovo svi znakovi su isključivo na rukom jeziku.

Naručili smo Uber ( koji savršeno funkcionira s hrvatskim profilom ) te nekoliko sekundi nakon dolazi do drugog iznenađenja. Dolazi obavijest da li prihvaćamo vožnju ako dođe po nas vozač za invaliditetom ( oštećenim sluhom ), naravno da smo prihvatili te se zaputili prema gradu u kolonama automobila. Plaćanje se izvršilo automatikom konverzijom kune u rublje.

Stigavši u hotel , ljubazni recepcioner nam je napomenuo kako hotel pruža uslugu besplatnog shuttle prijevoza do glavnih znamenitosti u gradu te nam dao raspored vožnji. Osvježivši se malo zaputili smo se prema gradu na laganu šetnju te neku večeru, u biti vise kao izvidnicu za narednih nekoliko dana.

Saint Petersburg za početnike

Predivne stare zgrade ukrašene sa stotinama ukrasa na fasadama bilo od zlata bilo od drugih metala fascinirala su nas na prvi pogled. Grad koji čim ga vidite osjećate se tako malenim jer njegova povijest izlazi iz svake zgrade, parka, katedrale.

Cijene u Rusiji

Kako bi vam bilo jednostavnije pojmiti i računati prikazat ću vam na primjeru:

10 rubalja = 1 kn

Zaputili smo se promijeniti novac u mjenjačnicu te smo za promijenjenih 100 € dobili nekih 7060 rubalja.

Saint Petersburg za početnike

 

Lagana večera u restoranu azijskog tipa nas je koštala nekih 1100 rubalja za dvije osobe s pićem uključenim sto je nekih 110 kn. Iskreno mnogi ljudi su nas uplašili kako je Rusija jako skupa da se pripremimo ali iz našeg iskustva Rusija je za naše platežne mogućnosti poprilično prihvatljiva. Cijene u dućanima su varirale od dućana do dućana ali ono sto nas je zaprepastilo su bile cijene kruha ( mali crni narezani ) je koštao 15 rubalja ( 1.5 kn ) , Sprite od krastavaca ( iznenađujuće jako fino ) 2.2 litre ( da takva su njihova velika pakiranja ) je koštao oko 75 rubalja ( 7.5 kn ). Muffini u dućanu ( pakiranje od dva komada ) kakav u Hrvatskoj u pekarama koštaju po komadu od 6-9 kn tamo smo platili 2 komada ( 20 rubalja sto je 2 kn ). Snickers/Mars/Bounty čokoladice prodaju se u rinfuzi malena pakiranja te kg košta 490 rubalja ( 49 kn ).

 

Metro

Kada uđete u metro stanicu prvo gledate na ukrašene zidove te zatim ste dužni kupiti kartu ( biljet ) koji košta 45 rubalja ( 4.5 kn ) te dobijete maleni žeton koji morate ubaciti prije spuštanju u Metro, Dakle ne placa se vožnja vlakom nego spuštanje u Metro te ako želite možete se cijeli dan voziti vlakovima sve dok ne izađete na površinu.

Saint Petersburg za početnike

Prije nego uopće se spustite u Metro morat će te proći rendgen vi i vase torbe iz sigurnosnih razloga .
Isprepletenost linija diljem grada omogućava vam da s vlakom dođete od bilo kojeg dijela grada do drugog dijela grada u svega možda 15 minuta.
Upozorili su nas da u vlaku ima jaku puno džeparoša pa da pripazimo na svoje stvari i zaista , pored nas je stajala djevojka kojoj je virio mobitel iz džepa te joj je prišao mladić ( rus ) te ju upozorio da si pospremi mobitel kako ne bi ostala bez njega.

Znamenitosti koje morate obići

Naravno započeti ćemo s najpoznatijim muzejom u Rusiji a vjerojatno i u svijetu to je Hermitage. Cijena karte iznosi oko 750 rubalja ( 75 kn ) ali zaista se morate pripremiti psihički na čekanje u redovima zasigurno nekoliko sati, a sami muzej možete pregledavati valjda danima.

Saint Petersburg za početnike

Katedrala Sv. Izaka je nešto prekrasno sto zasigurno također morate staviti na svoj popis sto obići. Cijena ulaznice iznosi oko nekih 500 rubalja ( 50 kn ) te se posebno još prodaje mogućnost penjanja na vidikovac katedrale ( definitivno za preporučiti ) prekrasan pogled na cijeli grad dok je karta negdje oko 350 rubalja ( 35 kn )

Krstarenje rijekom Nevom

Saint Petersburg za početnike

Vožnja brodom traje oko 2 sata te je cijena oko 1100 rubalja po osobi ( 110 kn ) ali dobijete poseban pogled na grad iz skroz jedno druge perspektive. Vožnja se može započeti na nekoliko lokacija diljem grada te vam čak i pružaju usluga fotografiranja na brodu a dok siđete u luci već je napravljen magnet s vašom fotografijom s broda.

Petropavlovska tvrđava

Povijesna vojna utvrda na zečjem otoku kako ga još i nazivaju. Krase ju nekoliko kipova zečeva koji su u prošlosti nastanili otok u ogromnom broju. U prošlosti na istome otoku vojska je imala smještene vojne postrojbe te je čak na istome otoku bio i zloglasni zatvor za političke zatvorenike. Ulaz u samu tvrđavu je besplatan.

Saint Petersburg za početnike

Peterhof

Jedno od mjesta koje nažalost nismo posjetiti pa Vam nažalost mogu samo pokušati opisati žaljenje radi propuštene prilike ali eto najbolji način je korištenje hidroglisera iz luka diljem grada.

Kazanska katedrala

Još jedna od katedrala u gradu koja svojom veličinom ostavlja zastrašujuć dojam ali obavijena prekrasnim vrtovima te obasjana zrakama sunca pruža dojam fikcije a ne stvarnosti. Definitivno još jedna od lokacija koja je potrebno obići.

Saint Petersburg za početnike

Ima tu još mnogo mjesta za posjetiti i za obići ali nas je put vodio dalje prema Moskvi te i ovih nekoliko dana provedenim u Saint Petersburgu nam je stvorilo uspomene koje ćemo imati do kraja života a i zasigurno imamo namjeru se vratiti još koji puta u Rusiju koja nas je unatoč zatvorenosti prema strancima oduševila.

Tekst i fotke Igor Mihalić – Saint Petersburg za početnike

Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal.

 

 

Nove objave