Travel AdvisorTravel Advisor

Sarajevski ćevapi: provjerili smo i probali najbolje

Kada govorimo o sarajevskim ćevapima…

 Sarajevski ćevapi su nešto što treba probati. Jedna od ljepših stvari rada u turizmu je svakodnevno oduševljenje naših gostiju svime što mi, Bosanci i Hercegovci, uzimamo zdravo za gotovo.

Ako parafraziram našeg dragog gosta u Hotelu Vamos, gospodina Vladu Šestana, nama je dovoljno da budemo ono što jesmo: srdačni, gostoljubivi, neposredni i duhoviti, pa da naša bosanska autentičnost, spontanost i toplina budu prevage u odnosu na ostale destinacije.

Ukoliko govorimo o Sarajevu i Baščaršiji, neizostavno je senzorno povezivanje sa mirisom roštilja i tradicionalnih sarajevskih ćevapa.

Baščaršija

U našem obiteljskom hotelu mi smo zaista uronjeni u Baščaršiju, njene priče i njezin senzibilitet. Tako smo dobili uvid u utiske naših gostiju, pogotovo o tome gdje i šta su dobro pojeli. Sarajevski ćevapi su neizostavni. Priče idu uz ugođaj degustacije ćevapa –  pripremite se da svjedočite tuđim pričama i sa lijeve i desne strane, jer je prostor na Baščaršiji definitivno luksuz. Dakle, kao preduslov uživanju, otvorite um i čula pa krenimo redom.

U ulici Bravadžiluk se nalazi nekoliko popularnih lokala, a prvi, na nekoliko koraka od hotela Vamos je ujedno našim gostima jedan od omiljenih:

Ferhatović Petica, Bravadžiluk 21.

Ćevabdžinica je otvorena 1984. godine kada su se u Sarajevu održavale Zimske olimpijske igre. Ovom restoranu skloni su i domaći gosti, pa se sa dozom sjete prisjećaju kako su dolazili u ćevabdžinicu sa svojim roditeljima i prijateljima, koji sticajem sudbine ovog grada, više nisu tu. No, lokal je još uvijek tu, kao sidro koje omogućava da lijepa vremena traju, te da stare uspomene budu osnova stvaranju novih. I ćevapi su još uvijek odlični, u skladu sa nazivom – čista petica!

Mrkva, Bravadžiluk 13

Jednu od prvih ovdašnjih ćevabdžinica u srcu Baščaršije otvorio je davne 1963. Ejub Mrkva. Simbolično, prepoznat će te je po narandžastoj boji tende, velikoj bašti i uvijek ljubaznom osoblju koje tečno govori engleski jezik. Zanat koji se pekao od 1963. godine, ostavio je traga u specifičnom ukusu ćevapa, koji su i dan danas na vrhu ljestvice omiljenih kod domaćih i stranih gostiju.

Hodžić i Hodžić 2, Bravadžiluk 34,

Dvije su ćevabdžinice koje se nalaze doslovno na dvadesetak metara od Mrkve i Petice. I ovdje je učinjen naklon tradiciji izrade i spremanja ćevapa. Ljubazno osoblje izvlači viceve iz rukava i već drugi put kada dođete, oni su zapamtili vaše omiljeno jelo. Veliki unutrašnji prostor omogućava odmak od pušača, a ukoliko vam ne prija dim od cigareta, objekat posjeduje i vanjsku baštu. Iako su velike gužve, usluga je brza i niko vas ne požuruje da završite s jelom. Dakle, ovdje možete da ćejfite.

 Željo i Željo 2, Kundurdžiluk 19

Kultne su sarajevske ćevabdžinice, također porodični biznisi. Dva lokala udaljena jedna od drugog svega nekoliko metara, dobili su imena po omiljenom nogometnom klubu s Grbavice, Željezničaru.

Unutar objekata dominiraju fotografije sa nogometašima,  grbovima Želje, te fotografijama sa mnogim drugim poznatim licima koji su se gostili u ovim lokalima. Tako da, ukoliko volite fudbal i sportski ugođaj dok jedete, Željo je definitivno vaša destinacija.

Zmaj

Ako u Sarajevo dolazite autobusom ili vozom, na glavnoj Željezničkoj stanici mamit će vas mirisi koji dopiru iz ćevabdžinice Zmaj. Iako se ne nalazi u Starom gradu, domaći i gosti iz inostranstva, slažu se da ova ćevabdžinica sa svojom bogatom ponudom hrane i izvrsnim ćevapima, zaslužuje da se nosi rame uz rame sa ćevapima na Baščaršiji. A priznat ćete da je i lokacija odlična, rijetko ko je sa puta stigao punog stomaka. Ćevapi u Zmaju su uz to malo duži od prosječnih, sočni, mirisni, dok je somun mekan sa kuglom masnog kajmaka.

Gdje god da sjednete, ćevapi su svakako dobri. Sve zavisi od toga šta ko voli i u kakvom je raspoloženju. Za potpuni ugođaj, jedite ih rukama, sa lukom i kajmakom i obavezno uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka.  Za manje od 5 eura, u ćevabdžinicama možete pojesti porciju ćevapa od 10 komada, kajmak i čašicu jogurta.

Hotel Vamos

Kada se umorite od sarajevskih priča, ukusa i mirisa, napravite predah u udobnim sobama porodičnog b&b, hotela Vamos, koji se nalazi na trideset koraka od Baščaršije i deset koraka od Vijećnice, u srcu Sarajeva i ambijentu planinskog mira i tišine.

Čekamo vas na kafici, a i sarajevski ćevapi čekaju. Dobro nam došli!

Travel Advisor – Wine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleLjubav, vino i čokolada su dobitna kombinacija
Next articleFabergeova jaja kao simbol najvećeg luksuza