Travel AdvisorTravel Advisor

Savjeti stjuardesa: Kako pristupiti nemirnoj djeci u zrakoplovu?

Stjuardese otkrivaju kako pristupiti nemirnoj djeci u zrakoplovu

Letenje s djecom nije baš najlakša stvar na svijetu. Jedna stjuardesa kaže kako je vidjela mnoge roditelje kako se muče. Prije nego uopće uđete u zrakoplov razmišljate o toliko toga, a kada jednom kročite u avion osjećat ćete se kao da svi gledaju samo u vas. Činjenica je da dosta ljudi ne voli sjediti u blizini djeteta koje vrišti ili neprestano udara u sjedalo tijekom višesatnog leta. Međutim, kada se to dogodi mnogi se putnici pitaju kako postupiti. Trebaju li odmah progovoriti ili se pak obratiti članu posade?

Stjuardese su obučene o svim sigurnosnim aspektima svakog zrakoplova kojim upravlja njihova zrakoplovna kompanija, ali ih nikada ne uče kako smiriti dijete koje vrišti ili utješiti roditelja koji je pod stresom. Stjuardesa priznaje kako je zahtjev da pomogne s nemirnim djetetom jedan od najnezgodnijih zahtjeva koje je putnik tražio od nje. Međutim, ipak postoje neke okolnosti u kojima bi putnik trebao zamoliti stjuardesu da intervenira. Evo kako prepoznati razliku.

© Christopher Ott from Unsplash

Prvo pokušajte sami riješiti problem

Ako sjedite u djetetovoj blizini i njegovi postupci ometaju vas i vašu udobnost, najbolje je prvo pokušati riješiti problem, a ne odmah uključiti druge. Ljubaznost vrlo često daje najbolje rezultate. “Dobit ćete pozitivan odgovor ako na smiren, duhovit ili prijateljski način spomenete nešto o situaciji, umjesto da odmah prijeđete na neprijateljski i optužujući ton”, kaže Shawn Kathleen, bivša stjuardesa i kreatorica popularnog Instagram profila Passenger Shaming.

Jedna stjuardesa kaže kako je uvijek bila zadivljena putnicima koji su bili u stanju ljubazno ponuditi pomoć. Na primjer, Michelle Payer, novinarka luksuznih putovanja i česta putnica iz Miamija, “uspješno je koristila malog psa kao distrakciju” kada je sjedila u blizini uzrujanog djeteta. “Također, zveckala sam ključevima, pravila papirnate zrakoplove i pokušavala se uključiti i pomoći roditeljima u nevolji”, kaže ona.

© Martin Widenka from Unsplash

Čini se da je odvraćanje pažnje pouzdana metoda za smirivanje bučnog djeteta. Otprilike dva sata nakon osmosatnog leta za Francusku sa svojom malom kćeri, voditeljica putničke televizijske emisije Nikki Noya čula je plač djeteta. Ona i njena kći odlučile su pomoći. “Odvela sam ju onamo s bojankama i grickalicama samo da vidim što možemo učiniti”, kaže Noya.

Međutim, ponekad se čak i najhrabriji napori izjalove. To bi mogao biti trenutak kada trebate uključiti člana posade.

Kada treba pitati stjuardesu za pomoć?

One tihe smetnje kao što je udaranje nogom u sjedalo, pretjerano pritiskanje tipke za poziv, penjanje preko i ispod sjedala te nepoštivanje znaka za pojas? Većina tih radnji povezana je sa sigurnošću i zahtijevaju uključivanje stjuardese ako situacija izmiče kontroli. Međutim, ni stjuardesama ove situacije nisu uvijek jednostavne za riješiti. U nekim slučajevima roditelji rade najbolje što mogu, dok u drugima ipak ima mjesta za napredak.

Stjuardesa kaže kako je uvijek pristupala situaciji tako da je došla do njihovog reda i pitala “Mogu li vam nešto donijeti?”. Zaključila je da tako šalje dovoljan signal da sve što se događa počinje ometati druge.

© Steven Thompson from Unsplash

 

Mnoge stjuardese kažu da njihov vlastiti odgovor na takve pritužbe ovisi o postupcima roditelja. “Ako pokušavaju smiriti dijete, zanemarit ću pritužbe putnika oko njih. Pokušavaju”, kaže stjuardesa iz Phoenixa Ashley Davis. “No ako se ne ponašaju kao odgovorni roditelji i zanemaruju situaciju u kabinskom okruženju koju njihova djeca uzrokuju, kažem djeci da prestanu što god da rade pa odjednom i roditelji počnu govoriti djeci da se lijepo ponašaju.”

Ponekad su roditelji ti koji dovode posadu zrakoplova u neugodan položaj

© Paul Hanaoka from Unsplash

Stjuardesa kaže da je jednom bio roditelj koji je pozvonio na pozivno dugme nakon što je bio uključen znak za vezanje pojasa i objasnio joj da se njihovo dijete odbija vezati. Majka je rekla da je svom djetetu pokušala reći da mora vezati sigurnosni pojas, no da se nada da će poslušati “nekog od autoriteta”. Stoga se stjuardesa izravno obratila djetetu i rekla: “Kapetan kaže da će zrakoplov naići na nekoliko neravnina i misli da morate vezati sigurnosni pojas, baš kao u automobilu, kako biste bili sigurni. U redu?”. Na to je brzo odgovoreno: “Ne!” na što je roditelj odgovorio: “U redu je vikati na nju, možeš slobodno vikati ili biti stroža.” Stjuardesa nije učinila nijednu od te stvari jer je bila svjesna da sve vrlo brzo može završiti na YouTubeu i biti izvučeno iz konteksta. Umjesto toga, odlučila je prepustiti roditeljima da svom djetetu stave pojas.

Dijete koje se na letu ponaša loše može stvoriti neugodno okruženje za sve u zrakoplovu, uključujući i roditelje. Najbolji način je ljubazan pristup roditeljima i djeci, a obraćanje kabinskom osoblju treba biti posljednje sredstvo. Upamtite, malo empatije može puno bolje izgladiti stvari. Kako Noya kaže: “Bila sam [jednom] žena koja se zgrčila kad je beba zavijala. Sada osjećam bol roditelja.”

© Hanson Lu from Unsplash

Izvor: Condé Nast

Autor naslovne fotografije: © Steven Coffey from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKatarina Line: jesenja krstarenja Jadranom
Next articlePutovanje u prošlost: Mia i Matthew uredili su retro stan