Travel AdvisorTravel Advisor

Schladming-Dachstein: Za sve ljubitelje planina

Schladming je najveće skijalište u Štajerskoj

Schladming se smjestio u srcu regije Dachstein-Tauern u Štajerskoj, a tu je za sve ljubitelje planina. Bez obzira na to jeste li za nešto laganije skijanje niz padine ili ste pravi profesionalac, na raspolaganju vam je 230 kilometara savršeno njegovanih staza gdje svatko može pronaći neku po svom ukusu. Vrijedi posjetiti i njihove skijaške kolibe koje nude zapanjujući izbor regionalnih specijaliteta.

Dolinom se uzdužno, uz Schladming, protežu još Pichl, Gleiming, Haus/Ennstal, Aich i Pruggern, mjesta iznad kojih se izdižu brda Hause Kaibling, Planai, Hochwurzen, Reiteralm, Fageralm i Galsterbergeralm, svako s mnoštvom terena. Otkad su prva četiri od nabrojenih 1998. godine spojena u sustav Vier-Berge-Skischaukel, regija poput magneta privlači brojne skijaše.

© Schladming-Dachstein

Skijališta

Schladming (745 m) je središte regije, a elitni status zahvaljuje tome što se ovdje 1982. godine održalo Svjetsko prvenstvo u skijaškim disciplinama. Noćna utrka Svjetskog kupa na stazi Planai u slalomu jedna je od najatraktivnijih. Žičara prema vrhu Planaiju (1.894 m) kreće iz neposredne blizine centra, a s druge je strane mjesta visoravan Rohrmoos, prikladna za početnike. Sve staze prolaze kroz šume pa na njih loše vrijeme manje utječe nego na staze na višim skijalištima, a kako su dobro pokrivene snježnim topovima, snijeg je zajamčen i dobre je kvalitete. U Schladming-Dachstein regiji je najviše plavih i crvenih staza, ukupno 54, a pronaći ćete i tri crne staze koje su idealne za najbolje skijaše. Točnije, možete skijati na 94 kilometara plavih staza, 120 kilometara crvenih staza i 16 kilometara crnih staza, a čekaju vas i 93 žičare s tepisima (81 bez tepiha) te 100 koliba i restorana.

© Martin Huber/Schladming-Dachstein

U Pichlu smještaj traže oni kojima je do ladanjske atmosfere i pristupačnih cijena u privatnim apartmanskim kućama s domaćom atmosferom. Haus, smješten ispod Kaiblinga (2.015 m), mjesto je u koje se spuštaju mnoge teške i zahtjevne staze i u kojem se održava živopisni lokalni sajam. S Kaiblinga se spušta i staza za ženski spust Svjetskog kupa. Tu ćete uglavnom naći mirniju publiku srednje generacije jer je noćni život mirniji nego u Schladmingu, koji je udaljen desetak minuta autobusom. Pruggern i Gröbming su mirna i obiteljska mjesta. Dobro, ne baš tako mirna jer, primjerice, u Gröbmingu postoji staza za snowrafting.

© Andy Kocher/Schladming-Dachstein

Autobusom se stiže i do Ramsaua, inače središta skijaškog trčanja, odakle žičara vozi na ledenjak Dachstein (2.700 m). Tamo se može skijati gotovo čitave godine, a za one avanturističkog duha preporučujemo prijelaz preko ledenjaka (11 km) prema Obertraunu u regiji Salzkammergut. Malo po strani su skijališta na Stoderzinkenu (2.045 m), do kojih vozi autobus i Fageralmu (1.885 m), na samome kraju doline.

© Herbert Raffalt/Schladming-Dachstein

Zabava

Što se razonode tiče, sva su mjesta u dolini vrlo dobro usklađena. Kako provesti slobodno vrijeme poslije skijanja, najviše ovisi o mjestu u kojem se nalazite. U regiji Dachstein se računa na mnogo onih koji su došli na zimovanje, a ne skijaju. Zato treba proučiti ponude pojedinih gradića i po mogućnosti ih kombinirati jer se ponude ne ponavljaju. U après ski ponudi prednjači Schladming svojom gradskom atmosferom i brojnim barovima, pivnicama i zalogajnicama (Beisl), a svake subote na Olimpijskom stadionu je show na ledu. Ne nedostaje ni staza za skijaško trčanje. Ima ih ukupno 350 kilometara, najviše oko gradića Ramsaua – 150 kilometara. Regija Dachstein-Tauern stoga se ubraja među regije s najboljom ponudom za tu vrstu sporta. Jednako tako, pripremljen je velik broj terena za ljubitelje snowboarda.

© Peter Burgstaller/Schladming-Dachstein

Što se tiče noćnog života, najveći bar s najboljim plesnim podijem je Hohenhaus Tenne Schladming. Odličnu hranu možete kušati u Tauernalmu koji se nalazi u Rohrmoosu i ima izravan pristup sanjkalištu, a tamo možete i iznajmiti sanjke. Veliki aprés ski bar je AlmArena, tu su još i Gondelstub’n, Hochalm te Mühlstodl and Herzerl Alm, a na vrhu Planaija se nalazi najveći paviljon na otvorenom – Almrausch.

Ponuda sportskih sadržaja

Svojom ponudom regija je među rijetkima koje računaju s velikim brojem neskijaša. U Schladmingu je centar za vodene sportove s brojnim sadržajima. Rohrmoos je zbog povoljne mikroklime meka za ljubitelje leta balonom, a u Gröbmingu se nalazi dvorana za visinsko penjanje po užadi. Velik je broj pješačkih i planinarskih staza, staza za hodanje krpljama po snijegu, sanjkališta, klizališta, bazena, kao i dvorana za golf i tenis, a na obitelji se mislilo i kada je trasiran velik broj sanjkališta od kojih su mnoga i osvijetljena. U blizini je također park prirode Sölktäler.

© Martin Huber/Schladming-Dachstein

Idealno za djecu

Djeca će uživati u brojnim sadržajima koji su organizirani samo za njih. Na skijalištu Ramsau am Dachstein mogu pronaći najveći dječji skijaški svijet u Štajerskoj gdje će uz umiljatu maskotu Kali Ramsaurier napraviti svoje prve korake na snijegu. Mogu posjetiti i „Reiteralm Kinderland“ gdje čarobni tepisi, dječji vrtuljak, figure za igranje i dječje skijaške rute nadahnjuju posjetitelje svih dobnih skupina. Tamo se nalazi i zabavna dječja skijaška ruta, opremljena ručno izrađenim motivima u prirodnoj veličini, igluima za vožnju te Bogerlova staza – Dječja staza Svjetskog kupa. Mogu posjetiti i dječje skijalište Riesneralm, veliko kao sedam nogometnih igrališta i nenadmašno u cijeloj Austriji, a s njega se lako možete prebaciti na veliko skijalište. Skijaški užitak galske vrste za velike i male može se pronaći u galskom skijaškom selu. Ono je na ravnom terenu, tako da ga čak i početnici mogu isprobati, a djecu čeka lov na divlje svinje u parku Little Gallier, čarobni tepih dug 85 metara, galske figure koje mogu pričati, galske drvene kolibe i ogromne snježne figure te još puno drugih uzbudljivih sadržaja.

Na području Märchenwiese možete pronaći izvrsnu ponudu za sve uzraste jer vas u Dječjoj zimskoj zemlji čudesa Hopsi čeka zona skijaške zabave. Planai u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga, tako da primjerice novaci i profesionalci mogu uživati u zabavi i akciji na Planai Funslopeu gdje vas čeka raznolika ponuda snowparka, boardercrossa i uređenih staza. Početnici i sezonski skijaši će biti u najboljim rukama lokalnih škola skijanja koje nude i posebne dječje programe za različite uzraste i razine sposobnosti.

© Christine Höflehner/Schladming-Dachstein

Novosti na skijalištu

Prošle sezone (2019./20.) Planai su dobili novu glavnu gondolu koja može primiti do 10 osoba. Neki od planova za nadolazeću sezonu 2020./21. su završetak hidroelektrane u Riesneralmu koja proizvodi i električnu energiju i snijeg. Ovim projektom će staze Europskog kupa i obiteljske staze biti u potpunosti opremljene novim sustavom za stvaranje snijega. Na skijalištu Hauser Kaibling će adaptirati staze i pojačati sustav za stvaranje snijega, a skijalište Reiteralm će dobiti novu sjedećnicu za 6 osoba Schoberbahn koja će pružiti još veću udobnost, još više staza i još više uživanja u skijanju.

Ova je regija omiljena među skijašima iz Hrvatske i razumljivo je zašto. Nije daleko, skijaški tereni su dobri i raznoliki, okoliš i priroda su fascinantni, a i domaćini su vrlo ljubazni i susretljivi. Stoga je Schladming uvijek za preporuku.

© David McConaghy/Schladming-Dachstein

Kako doći?

  1. Iz Zagreba preko Maribora prema Grazu, izlaz Linz, zatim kroz Gleinalm tunel, izlaz za Salzburg – udaljenost 330 km
  2. Iz Rijeke preko Ljubljane i kroz tunel Karavanke, nakon tunela Katschberg izlaz za Graz – udaljenost 350 km
© Schladming-Dachstein
Previous articleIzlet u Istanbulu koji će te oduševiti
Next articleBad Kleinkirchheim je jedno od najomiljenijih odredišta skijaša