Travel AdvisorTravel Advisor

Sejšeli: činjenice, hoteli i atrakcije

Sejšeli su idealno odredište za opuštanje, kupanje, istraživanje prirode i uživanje u tropskom ambijentu.

Sejšeli su otočna država smještena u Indijskom oceanu. Ovo predivno turističko odredište sastoji se od 115 otoka, a glavni otok je Mahé. Poznati su po bijelim pješčanim plažama, tirkiznom moru, koraljnim grebenima i bogatom podvodnom svijetu.

Otoke su prvi otkrili Arapi, a zatim 1505. Portugalci. No, 1756. godine otoke koloniziraju Francuzi i daju im ime Sejšeli po tadašnjem francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu. Legenda kaže da je tada na otoke došlo šest obitelji i njihovi robovi. Tijekom francuskog kolonijalnog razdoblja, Sejšeli su uglavnom služili kao tranzitna točka za trgovanje robljem i za opskrbu brodova na putu prema Indiji.

U 19. stoljeću, Sejšeli su postali britanska kolonija. Pod britanskom vlašću, Sejšeli su se razvili kao plantažno gospodarstvo temeljeno na uzgoju kokosa i vanilije, ali i šećerne trske te klinčića. Engleza su se oslobodili 1976. godine.

Sejšeli su se od tada razvili kao popularno turističko odredište, što je pridonijelo gospodarskom rastu i razvoju zemlje.

Činjenice o otočkoj državi usred oceana

Najmanja afrička država

Sejšeli su otočna država smještena u Indijskom oceanu i prostiru se na površini od otprilike 455 četvornih kilometara. Sastoje se od 115 otoka od kojih je 33 naseljeno.

Najveći naseljeni otoci na Sejšelima:

  1. Mahé: Glavni otok Sejšela i dom većini stanovništva. Na njemu se nalazi i glavni grad Victoria.
  2. Praslin: Drugi po veličini otok na Sejšelima, poznat po prekrasnoj plaži Anse Lazio i prirodnom rezervatu Vallée de Mai.
  3. La Digue: Otok poznat po spektakularnoj plaži Anse Source d’Argent i tradicionalnom načinu života. Ovaj otok je manje naseljen i ima opuštenu atmosferu.
  4. Silhouette: Otok s malom populacijom i velikim dijelom zaštićenom prirodom. Nudi predivne plaže i netaknutu prirodu.
  5. Denis: Manji privatni otok koji nudi luksuzni smještaj i izolirani rajski ambijent.
  6. Bird: Otok s malom naseljenom zajednicom koja je uglavnom uključena u očuvanje i zaštitu prirode.

Najdalje otočje od glavnog grada Vicotria je Aldabra. Udaljeno je više od 1.000 km.

Oko 70% dohotka čini turizam u kojem radi 30% stanovništva. Ostalo je ribarstvo i poljoprivreda.

Stanovništvo

Sejšelci su potomci različitih etničkih skupina i kultura. Mješavina afričkih, azijskih i europskih utjecaja oblikovala je bogatu kulturnu baštinu, izraženu kroz jezik, hranu, ples i tradiciju. Većinom su to Francuzi, Afrikanci, Indijci i Kinezi. Službeni jezici Sejšela su kreolski, francuski i engleski. Kreolski jezik se najviše koristi u svakodnevnoj komunikaciji, dok se engleski često koristi u poslovnom i administrativnom kontekstu. Većina stanovništva su kršćani, od kojih je najveći broj katoličke vjeroispovijesti. Ima blizu 100.000 stanovnika.

Klima i sezone

Sejšeli imaju tropsku klimu s toplim i vlažnim vremenom tijekom većeg dijela godine. Prosječna temperatura kreće se između 24°C i 30°C. Sejšeli imaju dvije glavne kišne sezone. Prva kišna sezona traje od kraja studenog do veljače, dok druga, manje izražena kišna sezona, pada u travnju i svibnju.

Visoka sezona obično traje u prosincu i siječnju, kad su otoci najposjećeniji. Tijekom tog razdoblja može biti veće gužve, a cijene smještaja i letova mogu biti više. Ako želite izbjeći gužve i imati povoljnije cijene, razmotrite putovanje izvan visoke sezone.

Mahe

Bez obzira na krajnje odredište, svi posjetitelji Sejšela počet će svoje putovanje na Mahéu, najvećem i najraznovrsnijem otoku u arhipelagu. Ime otoka potječe od bivšeg francuskog guvernera Mahéa de La Bourdonnaisa. Izvorni naziv za otok je bio “Ile d’Abondance”, ili “Otok obilja”. Doista, otok ima obilje prirodnih ljepota, a mnoge su osvojile privlačne slike pješčanih plaža obrubljenih palmama pod vedrim plavim nebom. Na otoku se nalazi i najviši vrh Sejšela, Morne Seychellois visok 905 metara.


Vozite se zavojitim cestama duž obale ili kroz planine, otkrivajući poglede i vizure – šarene drvene kreolske kuće, male trgovine, izolirane uvale i bogato raslinje u srcu svega. Središte otoka pruža impozantne vrhove obrasle bujnim raslinjem,  stvarajući zadivljujuću pozadinu za brojne pješačke staze. Nebrojeni izvori slatke vode karakteriziraju bogatu prirodu otoka. U cijeloj regiji rastu tropske palme i druge biljke, uključujući mango, papaju, banane, čaj i još mnogo raznih vrsta voća i povrća.

Iako je jedva vidljiv na većini svjetskih karata, Mahé ima površinu od 154 km². Dug je 28 km, širok 8 km. Na njemu se nalazi najmanji glavni grad na svijetu – Victoria. Na otoku živi 90% stanovništva Sejšela – oko 78.000.

Victoria

Glavni grad se nalazi na sjeveroistoku otoka, omeđen s jedne strane strmim planinskim padinama, a s druge oceanom. Glavni grad Republike Sejšeli na prvi pogled ne izgleda kao najvažnije kulturno i administrativno središte zemlje jer ima tek dvadesetak ulica, što mu daje ugodnu atmosferu te otkriva i sam način života na Sejšelima. Imaju popularnu frazu za očuvanje prirode i kulture – ‘Beauty Acts Silently’ teče gradskim venama. Glavna atrakcija je lokalna tržnica na kojoj se mogu kupiti svježe ribe raznih vrsta, voće, povrće te lokalni začini.

U okolici se nalaze brojni dućani, banke, crkve i sve ostalo što je potrebno za život grada. Posebno su zanimljivi muzej Sejšela i botanički vrt. Cijelo središte grada se može proći pješke za petnaestak minuta. Na obali se nalaze teretna i putnička luka te kompanije za preradu tune.

U središtu se nalazi Clock Tower, replika onog koji se nalazi na mostu Vauxhall Bridge u Londonu. Na uglu je zgrada Nacionalnog povijesnog muzeja. Na trijemu se nalazi kafić koji nudi francuska peciva i razne sokove. Kokos je uvijek moj prvi izbor. Uz zgradu Cable & Wireless nalazi se kuća Kenwyn, renovirana kako bi ostala u izvornom stilu, nesumnjivo jedna od najljepših zgrada s francuskom kolonijalnom arhitekturom.

Od otvaranja međunarodne zračne luke Mahé 1972., uz neovisnost od Velike Britanije, Mahé je danas središte za turiste iz cijelog svijeta, te je gospodarsko i kulturno srce Sejšela.

Beau Vallon

Najpoznatije turističko središte je Beau Vallon, koji se nalazi na sjeverozapadu. Gotovo je jednako užurbano kao i sam glavni grad. Brojne mogućnosti smještaja, restorani, trgovine i ronilački centri nalaze se u ovoj prostranoj uvali. Svi željni mira i tišine vjerojatno bi trebali  potražiti jug otoka, jer je tamo atmosfera puno opuštenija. Uz plažu se nalazi nekoliko beach barova, vjerojatno jedinih na otočju.

 

Hotel Savoy

U sredini zaljeva Vallon se nalazi dobar hotel s 5*. Okrenut je prema plaži od koje ga dijeli bujni vrt i veliki razvedeni bazen.

Sobe okrenute prema moru imaju djelomičan pogled na plažu zbog guste vegetacije. Hotel ima izuzetno velike sobe koje su ugodno namještene s velikom kupaonicom te balkonom na kojem se nalazi sjedeća garnitura. Nudi uslugu polupansiona s bogatom ponudom jela u buffet stilu. Ima i druge restorane u kojima se jede A la carte.

Na plaži se nalaze ležaljke rezervirane za goste hotela te ručnici koji se podižu kod bazena. Ovaj hotel je dobar izbor za sve koji žele biti u udobnom smještaju, a blizu turističkog središta jer većina drugih luksuznih hotela se nalazi daleko od “civilizacije”.

Hrana i restorani

Razno egzotično voće poput papaje, kokosa, ličija i manga su često sastavni dio njihove kulinarske ponude. Imaju raznoliki gastronomsku scenu, a hrana na Sejšelima je često mješavina različitih utjecaja, uključujući afričke, francuske, indijske i kineske.

Curry je popularno jelo pripremljeno s različitim vrstama mesa (poput piletine i janjetine) ili morskim plodovima, povrćem i začinima. Obično je posluženo s rižom. Karioka je tradicionalno jelo koje se sastoji od smjese ribe, luka, đumbira, češnjaka i začina, oblikovane u kuglice i pohane. Ovo jelo često se poslužuje s umakom od limuna ili čilija. Razne vrste chutneya se serviraju uz večinu jela. To su pikantni umaci od voća, povrća, začina i octa. Chutney se često koristi kao prilog jelima i dodaje im bogatstvo okusa. Sejšeli su poznati po obilju svježih plodova mora, poput rakova, škampi, jastoga i ribe. Mesa, osim piletine, ima malo. Dolazi iz uvoza te je generalno skuplje od ribe.

Piju se uglavnom svježi sokovi i voda. Od alkohola je dobra lokalna piva Seybrew. Vina najviše se uvoze iz Francuske i Južne Afrike te im je cijena u restoranima od tridesetak E naviše.

Dva restorana koja mogu preporučiti su:

Marie Antoinette je tradicionalni restoran u lijepoj vili iznad glavnog grada Victorije. Jeli smo gotov meni koji se sastoji od desetak jela i priloga. poslužuju se svi odjednom pa se može istraživati bogatstvo okusa i začina.

Glavna jela su piletina i riba. Uz jelo se poslužuju svježi sokovi i voda, a paše i lokalna piva Seybrew. Restoran je jedan od najboljih izbora svima koji žele jesti autentična kreolska jela.

La Perle Noir se nalazi u zaljevu Vallon pored hotel Savoy. Atmosfera restorana je topla i privlačna, što ga čini savršenim za romantičnu večeru. Čim uđete u restoran, dočekat će vas ljubazno osoblje.

Drži ga talijan Dino koji je već trideset godina na otoku. Hrana je vrlo dobra, recimo kombinacija kreolske i francuske kuhinje s talijanskim štihom. Ima dobru vinsku kartu. Mogao bi reći da mi je bio najbolji restoran do sada, ne računajući one u ekskluzivnim hotelima.

Na otoku se nalaze deseci fenomenalnih plaža

Većim dijelom uz obalu vodi cesta pa ću samo nabrojati neke od plaža koje treba otkriti. Na njima gotovo da nema nikoga. Hoteli imaju svoje plaže, a domaći odlaze na plaže uglavnom samo nedjeljom. Među najljepšima su Anse aux Pins, Anse Boileau, Anse Intendance, Grand Anse i druge.

Plaže na kojima ima više ljudi, ali daleko je to od gužve su: Anse Royale, Baie Lazare, Anse Soleil, Takamaka i Port Launey. Plaža ima toliko da ih se ne može obići za tjedan dana boravka na Maheu.

Polazeći od Viktorije, samo 5 km od obale Mahéa se nalazi najstariji morski rezervat na Sejšelima, nazvan po svom najvećem otoku, Sainte Anne. Osim ovog otoka i okolne lagune, u parku se nalaze otoci Moyenne, Round Island, Long Island, Cerf te Ile Cachée. Ukupno, park pokriva 14,43 km² i sastoji se uglavnom od koraljnog grebena na kojem se nalazi bogati morski život. Idealno mjesto za ronjenje na dah ili vožnju podmornicom s prozorima.

Takamaka rum

 

Najpoznatije piće Sejšela je rum Takamaka. Destilerija posjetiteljima nudi priliku da vide  proizvodnju ovog ukusnog pića od početka do kraja, od isporuke šećerne trske do punjenja starih drvenih bačvi. Prilikom posjete destileriji možete isprobati razne vrste ruma, kupiti koju bocu ili neki od bendiranih suvenira.

La Plaine St.Andre je mjesto na kojem se nalazi destilerija, ali i muzej te u bujnom vrtu ostaci drevnog naselja. Kompanija je nastala 2002. kada su dva brata Bernard i Richard odlučili pokrenuti ozbiljnu proizvodnju ruma nakon godine testiranja. S vremenom razvili su vještine kroz istraživanja, kao i ograničenja koji dolaze s izolacijom Sejšela. Danas proizvode oko 100.000 boca od čega polovicu izvoze diljem svijeta te, kako kažu, najveći su izvoznici nakon ribara.

Vrtovi Jardin du Roi

Botanički vrt je poznat po plantaži začinskog bilja. Možete šetati kroz prostrane vrtove i uživati u raznolikosti tropskih biljaka poput vanilije, cimeta, papra i drugih. Dio vrta su medicinske biljke koje su se stoljećima koristile za liječenje i ublažavanje zdravstvenih tegoba. U vrtu je restoran koji nudi ukusne obroke pripremljene od svježih lokalnih sastojaka. Posjetitelji mogu uživati na terasi u pogledu na zaljev Anse Royale te prekrasnom okruženju vrta.

Hotel Laila u zaljevu Anse Royal

Hotel je otvoren tek nedavno. Nalazi se u lijepom zaljevu Anse Royale koji je zapravo pješčana plaža čitavom dužinom. Iz hotela treba samo prijeći cestu do Beach kluba. Za goste hotela su tu ležaljke, ručnici, ponuda raznih plovila i dobar restoran Kafe Kreol koji se nalazi na samoj plaži.

Hotel je moderno namješten, ima uslugu polupansiona. Izbor jela je kreolske i međunarodne kuhinje. Bazen se nalazi u sredini hotela. Sobe su prostrane i dobro uređene. Laila a Tribute Portofolio Resort je dobar izbor za mlađe putnike. U planu su partiji i zabave na bazenu. Anse Royale je oko 40 min udaljen od Victorie.

Eden island

Eden Island je na 50 ha umjetni otok koji se nalazi uz obalu Mahea. Sagrađen je na inicjativu vlade Sejšela i smatra se kao jedan od najuspješnih projekta te vrste u svijetu. Projekt uključuje izgradnju marine, poslovnog centra, ureda, hotela i 450 stambenih jedinica. Na njemu se mogu kupiti ili unajmiti apartmani i vile. Rajski otok za rajski odmor.

Praslin

Drugi otok po veličini na sat je vremena vožnje katamaranom iz grada Victorije na otoku Mahe. Ima aerodrom i povezan je s glavnim međunarodnim aerodromom. Let traje petnaestak minuta. Popularnije prijevozno sredstvo je katamarana Cat Cocos koji plovi sat i petnaest minuta nekoliko puta na dan iz Victorie. Na otoku živi oko osam tisuća stanovnika.

U zaljevu svete Ane se nalazi mala luka koja opslužuje trajekte za Mahea i La Digue te  crkva, bolnica, banke, pošta, benzinska postaja, škola, mini marketi i rent-a-car. Većinu smještaja na Praslinu čine mali hoteli te resorti najviše kategorije.

Veličina Praslina je 12 x 5 km. Okružen je otocima Cousin, Curieuse i St. Pierre, koje možete posjetiti s nekim od dnevnih izleta. Po dolasku je dobro unajmiti auto za oko 50 € dan. Nemoguće se izgubiti jer ima jedna glavna cesta na cijelom otoku.

Lazare Picault je otkrio otok 1744. godine, Praslin je nazvao “Ile des Palmes”, ne znajući tada da je upravo naišao na Coco de Mer, jednu od najrjeđih i najneobičnijih biljaka na svijetu. Palma koja daje najveći orašasti plod težine i preko pet kilograma.

Vallée de Mai

Glavna atrakcija otoka je Vallée de Mai – UNESCO-va svjetska baština. Šuma palmi u kojoj raste Coco de Mer. Ova palma je endemska vrsta na ovom otoku. Ime je dobila po plodu koji je doplovio do udaljenih otoka te Indije. Prvo se mislio da ja to plod palme koja raste u moru te je tako plod dobio ime.

Šetnja parkom među velikim palmama daje približno dojam kako su se mogli osjećati prvi posjetitelji otoka. Osim biljaka, u njemu žive i neke rijetke ptice poput crne papige. Uz pažljivo gledanje mogu se vidjeti dok se hrane plodovima palmi. Veliki pauci, koliko god strašno izgledali, nisu otrovni, a nema niti otrovnih zmija kao ni grabežljivaca.

Otok, srećom, nije prepun turista, pa je uspio zadržati svoj šarm. Svatko tko voli mir i prirodu sigurno će poželjeti doći na otok tijekom svog boravka. Mnogo je načina kako se može uživati. Pješačenja kroz bujnu vegetaciju i brda ili obilasci plaža koji će vam oduzeti dah ili možda samo ležanje na bijelom pijesku. Plaže s finim, poput pudera sitnim bijelim pijeskom i kristalno čista tirkizna boja oceana, guste džungle, palme, stabla Takamaka, vodopadi i još mnogo toga. Sve na jednom malom otoku.Tko bi mogao poželjeti više?

Anse Lazio

Jedna od najljepših plaža na svijetu Anse Lazio se smjestila na sjeveroistočnoj obali otoka Praslin, okružena bujnom tropskom vegetacijom. Plaža je poznata po savršenom ugođaju tropskog krajolika, s impresivnim granitnim stijenama koje izlaze iz kristalno čistog mora. Pješčana plaža je mekana i bijela, pružajući ugodno mjesto za sunčanje i opuštanje. Bujno raslinje pruža dovoljno hlada za sve. Ovdje nikad nema gužve jer nije lako doći do plaže. Može se taksijem ili automobilom. Može i pješke od zadnje stanice busa, no uspon i silazak su vrlo strmi i nisu za svakoga. Uz plažu se nalaze dva restorana.

Restoran Mabuya je preuređeni restoran uz plažu. Jela su kombinacija kreolske i francuske kuhinje. Naracno, prevladavaju jela s morskim plodovima. Stolovi se nalaze na velikoj terasi te na pjesku ispred nje. Preporuka za ručak jer ako niste nešto donjeli sa sobom nema velikog izbora. Jeli smo dobro i popili pivicu.

Rezervat prirode Fond Ferdinand je otvoren tek 2013. godine. Polazna točka može se pronaći zahvaljujući malom, crveno-bijelom znaku na parkiralištu u Anse Marie-Louise, do kojeg se može doći autobusom ili unajmljenim automobilom.

S površinom od 122 hektara, Fond Ferdinand je više od šest puta veći od Vallée de Mai, a  bogatiji je u pogledu endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući otprilike onoliko palmi Coco de Mer kao Vallée de Mai.

Zaljev Anse Volbert i plaža Cote D,Or

Ugodna je za plivanje i poznata po “ležećim palmama”. Većina putnika koji katamaranom dolaze na dnevni izlet na Praslin završe na ovoj plaži. Uz nju ima nekoliko trgovina te restorana i hotela u kojima se može ručati.

Hotel Acajou Beach

Ovaj hotel sa 4* se nalazi uz samu plažu, a ima i bazen. Za goste hotela na plaži su ležaljke, suncobrani i ručnici. Osim gostiju iz hotela na plaži nema nikoga. Bijeli pijesak i tirkizno more mame na opuštanje, no pametno je ne izlagati se previše suncu koje je vrlo jako. Hotel izgleda malo zastarjelo, no sobe su udobne i hrana vrlo dobra. Navečer bude i živa muzika. Osoblje je vrlo ljubazno i uslužno.

Constance Lemuria Hotel

Na Praslinu se nalazi i jedan od najboljih hotela na Sejšelima, a i šire. Smješten na više od 100 hektara pruža ultimativnu luksuznu ponudu. Divno golf igralište, jedino s 18 rupa na sejšelskom arhipelagu, izgleda poput parka iz raja.

Smještajne jedinice su Junior Suite te veliki apartmani i vile. U hotelu često borave svjetske face i kraljevske obitelji željne odmora daleko od medija i pretjerane pozornosti. U miru Lemurije se lako opustiti i zaboraviti na svjetske probleme. Gosti zaduže bicikle kako bi se kretali velikim imanjem ili koriste električna vozila koja dolaze po narudžbi. Razgovarao sam s direktorom Francuzom Brunom Le Gac koji je ponosan na svoje ljude i savršenu uslugu koju pružaju. Boravak u vom hotelu se pamti i zaista je nešto posebno.

Kupanje u moru je moguće na tri plaže od kojih je najljepša Anse Georgette. Do nje goste hotela voze električni bagiji. Plaže na Sejšelima su javno dobro pa na ovu dolaze i vanjski gosti, no oni moraju pješice preko brda.

La Digue

Otok koji oduzima dah, ali doslovno. Onog momenta kad se siđe s katamarana na otok kao da je vrijeme stalo. Posebna “laid back” atmosfera raja u kojem se nitko ne žuri, a nema ni kuda osim na katamaran. Sve je šareno, zeleno, u okruženju palmi i mora s tek pokojom kornjačom koja “juri” po plaži.

Najmanji je od ova tri te se s biciklom lako obiđu zanimljiva mjesta i plaže. Uglavnom je vožnja po ravnom, osim ako se ide na drugu stranu otoka prema Grand Anse. Na otoku postoji i taxi služba s električnim golf vozilima te nekoliko automobila. Mnogi se odluče doći na La Digue na jednodnevni izlet s Mahea ili Praslina, a to je šteta jer je predivan.

U istočnoj polovici La Diguea nalazi se vrh visok 333 metra, Nid d’Aigle (Orlovo gnijezdo), dok se sjeverozapadni dio sastoji od ravnih ravnica. Otok je gotovo u cijelosti okružen koraljnim grebenom, pa je moguće kupanje ili ronjenje u mnogim otočkim uvalama. Većina smještaja na otoku je jednostavna: manji hoteli, pansioni i kuće za najam. Mogu se naći uglavnom na zapadnoj obali, u i oko La Passea. Jedinim ‘većim’ gradićem na otoku smatra se Réunion u kojem se nalaze banke, trgovine, restorani i najam bicikala.

Anse Source D’Argent

Na ovom otoku se nalazi jedna od najljepših plaža svijeta te najpoznatija sa Sejšela: Anse Source D’Argent. Fotke plaže su predivne. Uživo je još ljepša. Do plaže se dolazi kroz zaštićeno područje pa na ulazu u L Estate Union plaćate ulaznicu. Imanje je bilo plantaža vanilije i kokosa.

Mogu se vidjeti gigantske kornjače, stabla vanilije, kokosa te razne palme i gospodarske zgrade. Do plaže se dolazi biciklima ili organiziranim prijevozom. Plaža je omeđena velikim granitnim stijena oko kojih se po pijesku može doći do najboljih mjesta za slikanje. Uz plažu su dva drvena bara na kojima se prodaju svježi sokovi i jednostavna hrana.

Na otoku se nalaze i mnoge druge plaže na kojima gotovo da nema ljudi. Nema niti ugostiteljskih objekata pa je potrebno ponijeti dosta tekućine i hranu sa sobom. Grand Anse ja jedna od najljepših plaža Sejšela. Mogu biti jake struje pa treba biti oprezan. Preporučuje se da se ne pliva daleko od obale. Na samo nekoliko minuta hoda od svoje starije sestre i nudi sličan krajolik i karakteristike. Neki čak sugeriraju da je Petite Anse ljepši od Grand Ansea, dijelom zahvaljujući nedostatku posjetitelja i nevjerojatnom krajoliku. Može se doći biciklom preko brda.

Anse La Réunion jedna je plaža pored glavnog mjesta, Zahvaljujući lokaciji pruža raznolike aktivnosti. U neposrednoj je blizini brojnih hotela i pansiona.
Anse Severe je lijepa plaža poznata po snorkelingu. Ugodna je za kupanje. Osim ovih na otoku su još mnoge druge plaže na kojima uglavnom nema nikoga. Do nekih treba hodati i penjati se pa je to razumljivo.

U Središtu otoka ima je mali rezervat prirode Veuve Reserve. Ovo je mjesto razmnožavanja sejšelske rajske muhovke – rijetke i endemične vrste, koja svojom tamnoplavom bojom odmah upada u oči. Upečatljiv dugi crni rep mužjaka također je donio ime “vèv” (udovac) za ovu vrstu. U informacijskom centru na glavnom ulazu (jedina agencija za zaštitu okoliša na La Digueu) možete pronaći literaturu o prirodi Sejšela i zamoliti stručnog vodiča da vas vodi po rezervatu (uz prethodnu prijavu). Rezervat se lako može istražiti bez vodiča. Dobro je organiziran i nije moguće izgubiti se.

Casa de Leela

To zapravo nije hotel već imanje s nekoliko manjih kuća za najam. U jednom dijelu su i dvije katnice s apartmanima.

Kuće su jednostavno uređene s kuhinjom, kupaonom i spavaćom sobom. Idealne su za obitelji s manjom djecom. Apartmani su modernije uređeni i skuplji. Ima dva manja bazena za osvježenje. Servira se po želi i jednostavni doručak. Leela se nalazi oko kilometar od mora i dobar je izbor za one koji traže jeftiniji ismještaj. Biciklom se može svuda, a bez njega je teško transportirati se po otoku tako da imam dojam da ih svi turisti voze.

Restoran Fish Trap

Smješten je na samoj plaži u središtu gradića La Passe blizu pristaništa. Uređen je u rustikalnom  stilu, zapravo tipično sejšelski. Meni nudi raznovrsna jela od morskih plodova pripremljena s lokalnim sastojcima i okusima, pružajući gostima pravi okus sejšelske kuhinje. Također nudi vegetarijanske i mesna jela.

Osoblje restorana Fish Trap poznato je po svojoj ljubaznoj usluzi. Romantični stolovi na plaži su u okruženju palmi i diskretno osvijetljeni. Sveukupno, restoran Fish Trap na La Digueu popularan je izbor za one koji traže ukusni obrok od morskih plodova u opuštenom i slikovitom okruženju.

Silhouette Labriz Hilton Resort & Spa

Nacionalni park Silhouette pokriva veći dio otoka i dom je raznolike flore i faune. Tu možete pronaći rijetke biljne vrste, poput divovske palme Coco de Mer, kao i razne vrste ptica i sisavaca. Nacionalni park nudi staze za pješačenje i planinarenje koje vam omogućuju istraživanje prirodnih ljepota otoka.

Razgovarao sam s direktoricom marketinga Hiltona, inače Senegalkom, Coumbom Sene. Luksuzni hoteli na otočju, pa tako i ovaj imaju odličnu popunjenost veći dio godine. Dobar dio radnika su domaći, ali ima i dosta stranca. Hilton nudi vrhunsku uslugu zbog koje gosti dolaze na ovaj otok i rjetko ga napuštaju. Nije čudno jer to je mjesto koje ne želiš napustiti.

Hilton Labriz nudi različite vrste smještajnih jedinica, uključujući vile na plaži, vile s privatnim bazenom te one s pogledom na vrtove. Sve vile su prostrane, moderno uređene i opremljene potrebnim sadržajima za ugodan boravak. Hotel ima nekoliko restorana i barova koji gostima nude raznolike gastronomske opcije.

Možete uživati u lokalnim sejšelskim specijalitetima, međunarodnoj kuhinji, japanskoj te svježim morskim plodovima.

Prekrasan spa centar je građen među stijenama. Nudi različite masaže u intimnim kolibama te aromaterapiju, tretmane lica i drugu wellness ponudu.

Ovaj hotel je jedan od najljepših koje sam vidio na Sejšelima. Otok nije nastanjen pa na plaži nema nikoga. Duga je toliko da svaka vila ima privatnost. Mjesta na kojima se može vidjeti više ljudi su oko bazena i u restoranima. Svaka vila ima bicikle te se lako transportirati po imanju. Dolazak na otok je dojmljiv. Hilton ima svoje pristanište i brod koji prevozi goste. Čeka se u udobnim foteljama u hladu.

Moguće je posjetiti otok i hotel kao dnevni izlet uz najavu. U cijenu od stotinjak eura po osobi je uključen brod, tura po hotelu, ručak te korištenje bazena, ležaljki i sveg ostalog u javnim prostorima. Za takav luksuz to nije puno.

 

Sejšeli: dobro je znati koje su plaže najljepše

Anse Source d’Argent · La Digue

Anse Lazio · Praslin

Anse Georgette · Praslin

Grand Anse · La Digue

Anse Intendance · Mahé

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSinj krasi neobičan spoj Mediterana i duha Dalmatinske zagore
Next articleRyanair raste s brojem letova iz Zagreba