Travel AdvisorTravel Advisor

Šibenik outdoor destinacija: Od ferate do zip-linea

Šibenik postaje atraktivna outdoor destinacija te privlači sve više ljubitelja prirode i posebnih doživljaja, sa začinom adrenalina. Svi idu vidjeti Nacionalni park Krka i slapove koji su uistinu impresivni, no tu je i ‘background’, kulisa, uputiti se malo dalje. Tako je lako otkriti i vidjeti zašto je Šibenik outdoor destinacija. Osim Ferate Čikola, kroz kanjon, tu su i zip-line te kilometri označenih staza.

Šetnja traje više sati, jer šire područje parka također je dostupno za hajkanje, a same staze nisu previše zahtjevne. Naravno, ovisi o formi, no ni strmine nisu preopasne. Priroda je čudesna – izmjenjuju se jezera, šume, jablani, ogromne stijene…

Priroda oko Šibenika je impresivna

Staza Goriš-Torak duga je oko 3 kilometra, idealna za sve one koji žele poseban doživljaj prirode toga kraja. Ubrzo vam postaje jasno zašto je Šibenik outdoor destinacija.

Šibenik jezero Torak

Tu je i vidikovac s kojeg se vidi sutok Čikole i Krke te izvor Torak. S lijeve je strane prirodni fenomen koji izgleda poput jezera.

Adrenalin na stijenama u kanjonu

Nešto više adrenalina osjetila sam na Ferati Čikola, šetnja stijenama kanjona ostat će mi kao jedna od najdražih uspomena iz Šibenika. Napominjem, ako idete na to, ostavite strah prije pokreta. Naime, okomite stjene nisu nešto na čemu je dobro bojati se, a morate ići do kraja, sve skupa traje oko 3 sata. Još jedan dokaz da je Šibenik outdoor destinacija.

Antonia Viljac – vodič Ferata Čikola – Šibenik Outdoor Adventures

Ulazak u samu feratu je ono što iznenadi – stijena je pod 90 stupnjeva, pitaš se – kako da se tu krećem. No, naša vodička Antonia Viljac, koja ujedno drži koncesiju na feratu (traje oko 3 sata iznad Čikole, usred kanjona) od prve nas je inspirirala da krenemo.

Zašto je Šibenik outdoor destinacija

Ubrzo sam zaboravila na visinu, snimala sve oko sebe i pazila gdje stajem te da su mi karabineri  zahvaćeni za čelični kabel na stijeni.

Ritam kretanja je zapravo dosta spor, treba paziti i upijati prirodu oko sebe, uživati. Ovo te prisili da malo staneš i koncentriraš se, dobar anti-stress u današnje vrijeme.

Dobro je biti – fit

Naravno, ako ti stres ne pričinja sama činjenica da si na stijeni. Iako, ova ferata ima dosta malih šetnica, dijelova koji su poprilično lagani, treba pazit, ali na dosta mjesta stijene su nešto blaže. Mislim da ovo mogu i klinci od oko 10 godina odradit, bilo bi dobro da su barem malo fit.

Antonia Viljac vodič Šibenik Outdoor Adventure

Na početku se opremimo – kaciga, pojas, karabineri… i bilo bi dobro da su tenisice s potplatima koji nisu glatki, već trekking, s time je lakše upiknuti se u stijenu.

Velika je ponuda outdoor aktivnosti, Šibenik nudi niz mogućnosti za sve one koji žele poseban doživljaj.

Nacionalni park Krka

Naravno, ne možete propustiti slapove Krke, koji su dio jednog od naših najljepših Nacionalnih parkova. Ovdje je pravi turizam, no voda je impresivna, slapovi definitivno zaslužuju pogled izbliza.

10 razloga za posjetiti Šibenik

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePuglia u četiri dana
Next articleNezaobilazni gradovi Provanse