Travel AdvisorTravel Advisor

Top 10 mjesta koja morate vidjeti na Siciliji

Sicilija je najveći otok u Sredozemnom moru,

naseljen još prije gotovo 12 tisuća godina. Donosimo vam popis mjesta koja morate vidjeti na Siciliji.

Turbulentna prošlost Siciliju je oblikovala u jedinstvenu izližbu stilova arhitekture, umjetnosti, ali i okusa, boja i mirisa, putem kojih se najbolje upoznaje eklektični šarm veličanstvenog otoka.

—————–Najbolji sladoled u Italiji

U prošlosti poznata kao veliko poljoprivredno područje, trgovačko središte te zona interesa Grčke, danas je između ostaloga poznata i po mafiji (na Siciliji se snimao i film Kum) te njenom utjecaju na život stanovnika Sicilije. Cijelom regijom ujedno dominira aktivni vulkan Etna.

Najbolje vrijeme za posjet Siciliji je proljeće ili rana jesen. Tada je dovoljno toplo za kupanje i izležavanje po plažama, a nije prevruće za vrzmanje po uličicama bučnih gradova ili istraživanje kanjona, vulkana ili brežuljaka prekrivenih divljim cvijećem. Manje od sedam dana neće biti dovoljno za upoznavanje sa svim čarima otoka.

1.Palermo

Palermo je vrlo neobičan grad i svakako ga treba posjetiti. Mjesto kaosa i proturječnosti. Na ulazu u grad postoji nekoliko velikih, širokih avenija na kojima trake nisu ucrtane. Auti voze u tri, četiri, a ponekad čak i u pet traka, mijenjajući smjer bez žmigavca i sasvim nepredvidljivo. Svako prelaženje ulice izazov je za sebe i potencijalna opasnost.

Svako malo hodajući gradom možete ugledati neku od velebnih palača od kojih se svakako ističu Palazzo Reale, prekrasna normanska palača malo udaljena od samog središta grada na koju su stoljećima kontinuirano nešto dograđivali tako da je neopisivo šarolika, ali i neopisivo bogata. Zatim, u samom središtu grada je Galerija, kao i Teatro Massimo, jedno od najvećih kazališta u Europi.

Zanimljivo je iskustvo jesti u restoranima na terasi budući da je promet svugdje oko vas, ljudi hodaju među stolovima i svako malo prozuji neki skuter ili auto, ali to nikome ne smeta. Ako treba, stol se privremeno premjesti da netko izađe s automobilom i vrati se nazad, a na parkirno mjesto složi se barem još jedan stol.

2.Monreale

Monreale je mali grad u blizini Plerma. Smješten je na brežuljku nad dolinom poznatom po nasadima maslina, badema i naranči. Tu se nalazi Duomo di Monreale katedrala nastala u 12. stoljeću koja je bila uz crkvu svetog Petra u Vatikanu sve do 20. stoljeća najmoćnija u Italiji. Kao i u Palermu i ove se vidi utjecaj arapskog svijeta i crkva izgleda kao da se nalazi negdje u Maroku ili Alžiru, a ne u Europi.

3.Marsala

Marsala je najveći grad u sicilijanske provincije Trapani, smješten je na najzapadnijoj tački otoka. Današnje ime su mu dali Arapi, a izvedeno je od riječi Marsa Allah, što znači velika luka.

Marsala je poznata po  vinu. Specijalna vrsta desertnog vina radi se ovdje od davnina. Postoji legenda o ovom vinu. Sasvim slučajno, kada je jedan engleski trgovac bio primoran zbog oluje prenoćiti u ovom gradu probao je slatko, aromatično vino, koje ga je podjsetilo na vina koja su se tada pila u Londonu. Na specijalan ga način je želio svom partneru poslati da i on proba, i sa nestrpljenje očekivao odgovor. Odlučio da ostati u Marsali i započeo ga sam proizvoditi.

 

4.Erice 

Gradić Erice nalazi se 750m nadmorske visine s prekrasnim pogledom na Trapani. Legenda kaže da su ga osnovali Trojanci i da ovdje živio Kiklop.

Do njega se može i uspinjačom, koja zimi ne radi. Prekrasan je ovo gradić na brdu, bogate povijesti, slikovitih pogleda i okružen divnom prirodom. U današnje vrijeme je poznat po ručno rađenim tepisima od šarenih krpa – frazzate. Jedno od najljepših mjesta na otoku.

5.Syracuza

Sirakuza je svjetski poznata kao nasljednik istoimenog grčkog grada, koji je bio najjače središte Velike Grčke, mjesto gdje je živio Arhimed. Danas su ostaci Sirakuze stavljeni pod zaštitu UNESCO-a. Poznata je kao najjužniji grad u državi.

6.Etna

Na istočnoj obali otoka nalazi se Etna, najveća planina na Siciliji, s okolicom koja je zaštićena zona i nacionalni park. Etna je najveći europski vulkan koji je još uvijek aktivan, s malim erupcijama koje se obično pojavljuju svake godine za vrijeme zimskih mjeseci. Pogled na taj prizor je nevjerojatan. Užarena crvena lava istječe i slijeva se niz snijegom okovanu Etnu, dok se dim i pepeo izlijevaju iz Etninih ‘usta’.

Jugoistočni dio Sicilije sastoji se od većeg broja visoravni sačinjenih od lave, sedra i vapnenca, a tamo je moguće vidjeti i velik broj impresivnih  kanjona, nastalih vodenom erozijom kroz stoljeća.

7.Eolski otoci

Priča iz grčke mitologije kaže da su Eolski otoci dobili ime po grčkom bogu Eolu koji je živio na otoku Lipari u špilji iz koje je zapovijedao i upravljao vjetrovima koje je tamo zatočio. Druga legenda nam pak govori da je Eolski arhipelag bio dom grčkog boga Vulkana te dom plemena jednookih divova – Kiklopa. Danas se Eolci nalaze na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine, no prijeti im izbacivanje s liste zbog još uvijek aktivnog kamenoloma vulkanskog kamenja na Lipariju. Arhipelag od deset otoka smješten sjeverozapadno od Sicilije.

8.Taormina

Taormina je  mjesto prekrasno danju, a čarobno noću. Sa dvjestotinjak metara iznad mora nadgleda Jonsko more. Taormina ima mnoštvo zavojitih srednjevjekovnih ulica, malih skrivenih prolaza, odlične restorane, caffe-e i barove sa sladoledom. Najvjerojatnije najljepši dio mjestašca je grčki teatar iz 3. stoljeća prije Krista. Kroz otvor u stupovima teatra, gdje se nekoć nalazila pozornica, pruža se impresivan pogled na more, krajolik, ali za vedrog dana i na vulkan Etnu.

9.Catania

Drugi najvažniji grad Sicilije još od 18. stoljeća. Smještena na južnoj obali Sicilije, Catania je preživjela mnoge katastrofe poput napada pirata, teškog bombardiranja za vrijeme Drugog svjetskog rata, epidemije, glad, kao i mnoge prirodne katastrofe uključujući i razarajuću erupciju Etne 1669. godine. Ima dva rimska amfiteatra. Zanimljivo je da je samo trećina amfiteatra vidljiva iznad površine jer amfiteatar posjeduje veliku mrežu tunela i prolaza koji su do današnjeg dana ostali vješto skriveni pod zemljom. Moguće je primjetiti da je većina katanijskih cesta, zgrada, zidova i kuća sagrađeno koristeći se Etninim crnim vulkanskim kamenom. Jedno od najpoznatijih iz izbora mjesta koja morate vidjeti na Siciliji.

Catania je također poznata i kao ‘Milano juga’ zbog velike mogućnosti shoppinga, funky barova, klubova uz obalu i odličnih restorana. Definitivno mjesto koje vrijedi posjetiti!

10.Argigento

Smješten na južnoj sicilijanskoj obali; gradska ‘Dolina hramova’ zaštićena je od strane UNESCO-a kao svjetsko blago. Dorski hramovi datiraju iz 5. stoljeća prije Krista i ostaci su grčkog grada Akragasa koji je nekoć tamo postojao. Hramovi su rašireni niz stjenovitu brazdu koja se nalazi južno od srednjevjekovnog centra grada, u djelu koji je označen kao arheološki park. Gradski arheološki muzej posjeduje široku lepezu izložaka s tog područja, uključujući razne statue i pogrebne urne. U kasno poslijepodne područje zaista poprima magičnu atmosferu sa siluetama hramova koje se ocrtavaju nasuprot neba dok sunce polagano zalazi nad Sredozemnim morem.

Otok treba istražiti. Ovo su samo neka od mjesta koja morate vidjeti na Siciliji.

———- Najbolji gradovi za studiranje u inozemstvu

“Posjetiti Italiju, a ne vidjeti Siciliju je kao da uopće niste vidjeli Italiju jer Sicilija je ključ svega.”
J.W Goethe

Travel Advisor – Hrvatska

Preplatite se na naš YouTube

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Insta Savjetnikzaputovanja

TikTok @vladosestan

Previous articleŠkotska – zemlja planina, jezera, surovih vremenskih uvjeta i nerazumljivih Škota u suknjama
Next articleCuba Si o Si (Da ili Da)