Travel AdvisorTravel Advisor

Ski regija Galibier Thabor Valmenier/Valoire

Sjajna regija Galibier Thabor  za ugodno skijanje

Ski regija Galibier Thabor sa svojih 150 km povezanih staza spada u rang srednje velikih Francuskih skijališta.
Sastoji se od povezanih ski staza iznad mjesta Valmeinier 1800, Valmeinier 1500 i malog gradića Valloire.

Kako je nastalo skijalište

Povijest ski centra Galibier Thabor datira tamo od 1973-e godine kada je lokalna vlast odlučila razvijati zimski i ljetni turizam na tom planinskom području.
Prva sedežnica počinje voziti u zimi 1973/74, i to na dijelu skijališta koje se zove Cret du Quart koje se nalazi iznad mjesta Valloire.
1984/85/86.-e dolazi do povezivanja Valloire-a i Valmeiniera 1500 sa sedežnicom koja povezuje dvije doline, te je puštena u rad i sedežnica Le Roi iznad Valmeiniera 1500.
Turističko naselje Valmeinier 1800 nastaje 1986-e godine s konstrukcijom ceste od Valmeiniera 1500 do Valmeiniera 1800, te izgradnjom smještajnih objekata i žičara.

O skijalištu

Vrlo je zanimljivo jer je razvedeno na 3 dijela – dio iznad Valmeiniera 1800 i 1500, dio Crey du Quart između Valloira i dio Setaz.
Kad skijate ili bordate imate osjećaj da putujete kroz mjesta i doline što daje osjećaj veličine skijališta.
Valmeinier 1800 je turistički gradić sa smještajnim objektima, trgovinama i svim ostalim turističkim sadržajima… i praktički je sve na stazi, znači osim par udaljenih objekata, ostalo je sve ski-in/ski-out, što je našim gostima uvijek najbitnije. Neki apartmani u samom centru imaju s terase direktan izlaz na stazu što je fantastično. Iz samog centra mjesta voze dvije sedežnice, ujutro može biti gužva na tim sedežnicama jer većina gostiju ide na te dvije koje se dižu iznad Valmeiniera 1800.
Što se tiče staza iznad Valmeiniera, dobre staze su kad se dignete na vrh Le Gros Crey i krenete prema Valmeinieru, par crvenih i plavih staza gdje većinom nema gužva preko dana jer većina skijaša ode prema Valloiru.

Valmeinier 1500 je mali gradić s par turističkih smještaja, te kroz njega prolazite kada idete u smjeru Valloira sa sedežnicom koja vozi u dva smjera, i u smjeru Valloira i nazad u smjeru Valmeiniera.
Kada dođete na drugu stranu, onda počinje za većinu bolje skijanje i bordanje. Staze iznad Valloira su konkretnije, bolje i generalno gledajući skijanje i bordanje iznad Valloira je bolje jer ima puno više staza svih nagiba i težina. Naravno, trebate paziti, ako ste smješteni u Valmeinieru, da na vrijeme krenete nazad da stignete na spojne žice prema svom mjestu.
Odličan dio za skijanje i bordanje je dio Setaz koji diže do cca 2500 m i ima odličnih staza skroz na drugu stranu prema mjestu Les Verneyes.

Smještaj

VALMEINIER – (SAVOIE – FRANCE) – Station de ski – Ski resort

U Valmeinieru 1800 naglasak je na apartmanskom smještaju raznih kategorija, od onih najmanjih 2*, do malo luksuznijih apartmana 4*. Bez obzira na sve, položaj apartmana uz ski stazu izvlači sve eventualne nedostatke smještaja.
S druge strane Valloire ,koje se nalazi na nekih 1400 m ,je šarmantni mali gradić od kud potječe poznati Francuski skijaš J.B Grange koji ima i svoju trgovinu u mjestu. Tu je izbor smještaja malo veći, ali nije sve na stazi kao u Valmeinieru.
Ali ako želite nakon skijanja malo prošetati po mjestu, dućanima, caffe barovima, onda je Valloire definitivno bolji izbor za smještaj.

Zašto ići na skijanje ili bordanje u regiju Galibier Thabor?

Skijalište ima puno prednosti da prevagne na svoju stranu.
Prvo je što za relativno povoljnu cijenu možete skijati i bordati na 150 km staza solidnih visina do 2600 m.
Druga stvar je što spada u jedno od „bližih“ nama skijališta jer nakon što prođete tunel Frejus, ubrzo skrećete prema skijalištu.
Treća stvar je što ako spavate u Valmeinieru 1800 , te izaberete pravi apartman zaista možete biti direktno na stazi što je ono što svi očekujemo od Francuske.
Četvrti razlog – Orelle – Val Thorens – uz 6-dnevni skipass, dobijete 1 dan skijanja u Val Thorensu preko gondole u Orellu. Taj dan nije gratis, ali je cijene skipassa povoljna i isplati se iskoristiti jedan dan i skijati u Val Thorensu.

Ima li skijalište nedostataka?

Naravno da ima, kao i sva skijališta na svijetu, tipa zelene uže staze iznad Valmeiniera, spoj s Valloirom stara sedežnica, drugi spoj koji je jako dugačka plava staza, ali ti nedostaci nisu toliko ključni da Vas odvagne od Valmeiniera.
Ako se pogodi lijepo vrijeme i puno snijega, na njih ćete zaboraviti.

Kako do skijališta?

Do skijališta je vrlo jednostavno doći, praktički je jako teško pogriješiti. Nakon što uđete u Francusku kroz tunel Frejus, vozite se još malo brzom cestom do izlaza St Michel de Maurienne. U tom gradiću imate shopping centar pa ako želite možete si kupiti namirnice. Nastavite kroz mjesto do putokaza Valloire / Valmeinier i tu se krenete penjati gore.
Na jednom račvanju imate smjer Valloire i Valmeinier, skrenete tamo gdje ste smješteni, a dalje Vas cesta sama vodi do mjesta.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleApstinencija i selo – antivodič kroz New York
Next articleNew Orleans je totalno drukčiji od drugih