Travel AdvisorTravel Advisor

Skijaška odjeća od začetka skijanja, pa sve do danas: Suknje i svemirska odijela

Skijaška odjeća, a i samo skijanje, svoj izvor može naći u sjevernoj Europi ili točnije; Norveškoj i Švedskoj. Skijanje je izvorno bilo sredstvo prijevoza u dijelovima svijeta gdje je većina godine zavijena u led u snijeg. U početku ne postoji skijaška odjeća tako da žene nose duge suknje i podsuknje za vrijeme skijanja, a muškarci svoju klasičnu odjeću uz, eventualno, tajice ispod hlača.

Kasnih 1920-ih strelovito raste popularnost skijanja te žene počinju nositi hlače. Prve skijaške hlače izgledom podsjećaju na jahače, nose se na način da se umetnu u čizme te ih se dodatno zaveže oko istih, naravno u kombinaciji s odgovarajućom jaknom dužeg kroja.

Riječ “ski” dolazi od staronorveške riječi “skíð”, i doslovno znači “rascijepati drva na komade ili drva za ogrjev”.

Rast skijaškog turizma

Prve Olimpijske igrekoje su se odvile 1924. godine su potakle proizvođače odjeće da pokrenu proizvodnju skijaške odjeće koja će štititi tijelo od ledenih uvjeta, a koja će ujedno biti i moderna. Tako je nastala posebna skijaška odjeća.

Od materijala se počinje koristiti vodootporni tvid i štof, koji se prvotno koristi samo za izradu skijaških odijela i kišnih kabanica. Usporedno je izumljen i usavršen patentni zatvarač (1893 god.) koji se mahom počinje koristiti na džepovima i potkoljenicama skijaških hlača zbog svoje funkcionalnosti. Skijaška odjeća se počinje modernizirati.

Jednodijelna skijaška odijela također su prisutna, no paleta boja je siromašna i proteže se od smeđe i sive do tamnoplave.

Skijanje postaje sve popularnije

Kasnije se kreće razvijati totalno nova skijaška odjeća. Zamišljena da dodatno razigra maštu bogatom jet-setu koji odlazi na moderna skijališta, ne radi sporta i zdravlja, već zbog okupljanja svih filmskih i glazbenih zvijezda. Slavni Vogue na svojim stranicama ‘vrišti’ da je to in!

Svjetski poznate modne kuće Burberry i Drecoll, kao i modni dizajneri Elsa Schiaparelli, Lanvin, Lucien Lelong te Patou počinju proizvoditi dvodijelna odijela u širokom rasponu boja, kombinirajući praktičnost i eleganciju koja se dizajnom oslanja na uniformu pilota.

Veća sloboda kretanja

No, dolaskom spandex meterijala 50-ih godine skijaška odijeća postaje rastezljivija i kvalitetnija te tijelu omogućuje veću slobodu kretanja, kao i bolja aerodinamička svojstva.

Inspirirani sportskim događanjima i pomamom za zimskim sportovima, počinje nova era u modnom biznisu gdje mnogi dizajneri kao Hermès, Pucci i Dior vide dobru zaradu i reklamu te predstavljaju nove modne linije sportske odjeće specijalizirane za skijaške sportove. Kod dizajna se gleda da odjeća bude ugodna i funkcionalna kao i prilagođena svim sportskim aktivnostima na otvorenom. i dalje se od nje traži da u kombinaciji sa trendy dolčevitom istovremeno bude dovoljno moderna za neka druga društvena zbivanja ili događanja na otvorenom.

Izrada specijalizirane sportske odjeće pokazala se kao dobar poslovni potez. Stoga ne čudi činjenica da se u 60-ima i 70-im godinama gotovo sve modne kuće i dizajneri koji rade na razvitku svog brenda, okreću izradi odjeće za zimske sportove.

Tržište sve veće

Šarenilo nove skijaške odjeće je bila glavna karakteristika u odijevanju 60-ih i 70-ih godina. Dizajn 80-tih i 90-tih godina nije se previše mijenjao, i dalje se najčešće koriste jarke kontrasne boje, a sam kroj skijaškog odijela ostaje gotovo isti. Tek kasnije, oko 2000. godine nježnije nijanse i pastelne boje ulaze u modu.

Dizajn prilagođen snowboardingu polako počinju donositi opušteniju siluetu kroja, koja je prvenstveno ugodna, funkcionalna i moderna.

Kako skijaška odjeća izgleda danas?

Možda niste sportski tip, ali sviđa vam se vibra planinskog sela, kuhanog vina ili ludih partija u modernim ski odmaralištima. Za to će vam trebati topla, ugodna i moderna odjeća koja je funkcionalna na skijaškoj stazi, kao i na ludom tulumu u Alpama. U trendu su elegantne minimalistički i crno-bijele kombinacije kao i jaki color-blocking, te neutralne nude i zemljane nijanse. Neke prošlogodišnje hit boje poput Marsale, koja ja oponaša boju crvenog vina te ljubičasto-plava boja koja asocira na galaksiju i dalje su jako popularne.

ice___point

Cool skijaške maske s metaliziranim staklima u jarkim bojama su trenutno veliki hit među poklonicima sportskog glam-looka. Ali, i obične sunčane naočale u veselim bojama bit će dobra zamjena koja će vas dobro zaštititi od sunca koje zna biti itekako jako na skijanju.

trendencies

Dobra vijest je što skijaške jakne i hlače postaju sve uže i funkcionalnije. Skijaška moda postaje sve praktičnija te sve više podsjeća na street style odjeću. No, izvrsna suradnja skijaških brendova poput Montclera koji se često udružuje s raznim zvijezdama i dizajnerima, ili Canada Goosea koji je suradnju ostvario s poznatim francuskim dizajnerskim brendom Vetementsom, rezultirala je mnogim kreativnim i inovativnim linijama zimske odjeće. Neke jakne, koje su itekako funkcionalne i praktične, možda dizajnom podsjećaju na svemirske uniforme, no u trenu će se lako transformirati u puno praktičniju i ne tako avangardnu formu.

candelaibancos

Rukavice, kape ili trake, i ovih godina dolaze u veselim i šarenim bojama, te ih u svojoj ponudi imaju gotovo sve velike modne kuće, kao i mnogi high street brendovi. Žuta je boja obavezna, barem kao neki dio opreme. Za apres ski pleteni džemperi krem boja.

zomazingo

Veliki trend u dizajnu skija je suženje ‘struka’ na skijama , koje se može vidjeti kod gotovo svih proizvođača te povratak ‘starim’ materijalima poput čelika u izradi same skije. Vidljiva je inspiracija surf kulturom u dizajnu izrade snowboarda, koji sada sve više podsjećaju na surf daske a manje na snowboardove.

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleSurfanje u Portugalu: Najbolji razlog za posjetiti daleki zapad Europe
Next articleDolaze avioni iz budućnosti u kojima neće biti bitno tko sjedi kraj prozora