Search
Close this search box.

Kako odabrati opremu za skijanje ?

Autor članka:
Podijeli:

Skijanje je divan sport… spoj planine, snijega i tišine pruža posebne užitke i svatko tko je imao sreće osjetiti zadovoljstvo koje skijanje pruža, vjerojatno se zaljubio i sada na potpuno novi način planira svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor.

Bez obzira da li ste početnik ili povratnik, trebat ćete opremu.

I tu dolazimo do prvih pitanja. Kako odabrati opremu za skijanje ?

Da li kupiti novu opremu ili ju posuditi? Koje su skije najbolje?

Ako ste početnik, mudro je opremu posuditi. U servisu će vam stručne osobe objasniti koja je oprema najbolja za vaš nivo (ne)znanja, tako da ćete izbjeći nepotrebne troškove kupovanja krive opreme.

Kako odabrati opremu za skijanje

 

Odabir opreme podijelit ćemo na sljedeće kategorije:

Skije

Skijaški vezovi

Skijaške cipele

Skijaški štapovi

Kacige i naočale

Skije

Skije odabiremo prema visini, tvrdoći, elastičnosti, težini i radijusu. Naravno za to nam je bitan stupanj skijaškog znanja, visina, težina, dob i spol.

Skijaško znanje

Prema stupnju znanja postoje početničke, rekreativne i natjecateljske skije.

Te skije se razlikuju po težini, tvrdoći i radijusu.

Što se tiče početnika, bilo bi dobro da imaju mekše skije. Zato što mekše skije ne rube previše i omogućavaju puno lakše izvođenje početničkih elemenata poput kočenja u plugu, te vožnju u otklizavajućoj tehnici.

Za skijaše srednje razine znanja potrebe su srednje tvrde skije koje omogućavaju proklizavanje, ali i da mogu puno čvršće držati zavoj na strmim terenima bez proklizavanja.

Kod vrhunskih skijaša se očekuje da će zavoje izvoditi na rubnicima sa što manje otklizavanja, pa tako su za njih natjecateljske skije od kojih se zahtijeva da budu čvrste.

Bitan element tvrdoće i elastičnosti skije jest njezina torziona čvrstoća, dakle potrebno je da ona bude po svojoj uzdužnoj osi dovoljno meka ili tvrda kako bismo mogli napraviti zavoj koji želimo, ali i da bude torziono čvrsta i stabilna prilikom agresivnije vožnje i veće brzine.

Kako odabrati opremu za skijanje

Visina skije

Ima najviše utjecaja kod početnika zbog pluga, gdje skijaš mora moći raširiti noge u položaju pluga (skupiti vrhove i raširiti repove). Zbog toga skija ne smije biti predugačka kako bi skijaš mogao napraviti klinasti položaj skija. S druge strane ne smije biti niti prekratka jer onda skijaš nema dovoljan oslonac.

Postoji “uvriježeno mišljenje” da se skije biraju za početnike do brade, za srednje skijaše do nosa, a za napredne do čela. Ali to baš nije tako.

Skije za djecu početnike od 4-6 godina trebale bi biti visine do prsne kosti. Što se tiče srednjih skijaša (i po dobi i po znanju) tu se isto gleda da ta skija bude nešto kraća, međutim ne više prekratka jer da bismo mogli izvesti lijepi okrugli zavoj potrebna nam je brzina. Što su skije kraće, pri većim brzinama one će postati nestabilne, počet će se tresti. S druge strane ako su predugačke onda će taj zavoj biti puno teže izvesti.

Kod natjecatelja se ne gleda na visinu i težinu skijaša nego se skije biraju prema vrsti zavoja koji se izvodi. Ako se radi o slalom zavoju, ta skija je kraća (165 cm za muškarce i 155 cm za žene). Što se ide prema bržim disciplinama ide se i prema većim radijusima I većim visinama skija.

Kako odabrati opremu za skijanje

Savjet Igora Kecerina, dugogodišnjeg demonstratora i vlasnika ski servisa:

Koji bi bio dobar izbor skije za skijaša srednjeg znanja?

Za skijaša (muškarca prosječne visine i težine) srednjeg znanja preporuka je skija visine oko 170 cm radijusa 17-18 m i srednje tvrdoće.

Za skijašicu srednjeg znanja preporuka je skija visine oko 160 cm i nekih 15-16 m radijusa.

Što mislite o radijusima 11-13 m za rekreativce?

Takvi radijusi često znaju predstavljati više štete za skijaše koji ne znaju skijati na rubnicima (carving tehnikom), jer na strminama prilikom otklizavanja one postaju vrlo nestabilne, počinju tresti, vrlo često bacaju skijaša na leđa. Takva je skija puno šira na repu pa vrlo lako “zagrabi”snijeg zbog čega skijaš umjesto da otkliže i smanji brzinu, zapravo dobije brzinu.

Takve male radijuse ne bih preporučio sve dok skijaš dobro ne usvoji carving tehniku.

Kako odabrati opremu za skijanje

Težina skije

Sada već vjerojatno možete i pretpostaviti, početničke skije su lakše dok su natjecateljske skije teške. Težina ovisi o kvaliteti i količini materijala koji su ugrađene u njih, a prvenstveno zbog sila koje skije trebaju podnijeti.

Općenite upute

Skije bi trebale pratiti znanje skijaša i omogućavati napredak. Naprimjer, danas početničke skije s vezovima možete kupiti već za nekih 700 kn. To su skije koje će početnik “prerasti” za par dana i trebalo bi ih već vrlo brzo promijeniti u “srednje” skije kako bi se olakšao napredak u skijaškom znanju.

Preporuka je da početnici odu u servis i iznajme skije. Osim visine, tvrdoće, radijusa u obzir treba uzeti i vezove koji se nalaze na skijama zbog težinu skijaša i njegovog skijaškog znanja.

Često se zna dogoditi da skijaš u dućanu kupi skije koje već imaju montirane vezove, a na vezovima je skala do 9, a ta osoba ima 90 ili 100 kg što znači da je taj vez za tu osobu graničan.

Ako ipak želite novu opremu (a početnik ste i ne znate što točno želite i trebate) naša je preporuka da u dućan povedete sa sobom ili učitelja skijanja ili nekog tko vam može pomoći pri izboru sa svojim znanjem i iskustvom.

Skijaški vezovi

I vezovi se određuju prema razini znanja i tehnici skijanja. Dobar pokazatelj za odabir vezova je skala koja se mjeri u DIN brojevima. DIN, skraćeno za Deutsches Institut für Normung (njemački institut za standardizaciju), je industrijski usvojena ljestvica koja označava silu potrebnu za “otpuštanje” ski vezova.

Vaša težina bi trebala biti negdje u sredini skale. Ako npr osoba ima 70 kg potrebno je uzeti vez koji ima skalu npr. od 4-10.

Kako odabrati opremu za skijanje
peoriasbushwhacker

U servisu će vam stručno osoblje pomoći i odabrat će pravi vez za vas i namjestit će skalu prema vašoj težini i znanju skijanja.

Prilikom namještanja DIN skale početnici na svoju tjelesnu težinu oduzimaju 20%, srednji skijaši 10%, a dobri skijaši stavljaju na vlastitu težinu. U praksi, ako skijaš početnik ima 50 kg, stavit će DIN na 4. Natjecatelji stavljaju DIN i iznad njihove kilaže.

Može biti jednako opasno ako skija ispadne bez razloga kod velike brzine (jer je DIN namješten na premalen broj) kao i ako ne ispadne jer je vez prejako zategnut.

Danas još uvijek nisu izmišljeni konstrukcijski vezovi da izbacuju u svim smjerovima, tako da se često znaju dogoditi ozljede na ravnom pri vrlo malim brzinama (jer se skijaš npr. sjelo u plugu prema nazad). Vezovi su konstruirani da izbacuju lijevo ili desno van, najčešće kao posljedica udarca ili određene sile koja djeluje na njih.

Skijaške cipele

Skijaške cipele se biraju prema sljedećim elementima:

Veličina cipele i kalup
Razina znanja skijanja i flex index
Značajke cipele

Kako odabrati opremu za skijanje
trtik.sport

Veličina cipele

Najbolji način za odabir cipele je da imate osjećaj kao da je stvorena prema vašoj nozi. Ukoliko nemate filing dobra pomoć može biti mjerač noge koji će točno odrediti koju veličinu cipele trebate.

Treba uzeti u obzir da će se unutarnji dio cipele nakon tjedan dana nešto malo smanjiti (filc će se od upotrebe utisnuti) i imat ćete puno više mjesta. Zato je bitno da prvih tjedan dana nosite što tanju čarapu i da prilikom odabira ne birate komotan osjećaj, a nikako ne broj veće. Pokazatelj da će vam cipela biti dobra i nakon dužeg korištenja jest da trebate osjećati umjeren pritisak na najduže prste kada su vam kopče zatvorene i stojite uspravno. Ako vam se čini da je u tom trenutku pritisak prejak, probajte snažno potisnuti koljena prema naprijed i osloniti potkoljenicu na jezik cipele. To će rezultirati pomakom pete prema natrag koja će “sjesti” u “džep” pete cipele, a vaši prsti će se osloboditi pritiska. U tom položaju biste trebali osjećati lagani ili gotovo nikakav pritisak na prstima.

Flex indeks

Prilikom odabira fleks indeksa (određuje tvrdoću plastike, a time čvrstoću cipele), možete se voditi prema uputama u tablici, i svakako uzmite u obzir da u dućanu isprobavate cipele na nekih 20-24 stupnjeva Celzijusa, a da će na planini temperature često biti i do 30-ak stupnjeva niže, a na nižim temperaturama se plastika steže i postaje tvrđa.

Početnici će odabrati mekšu cipelu (manji flex indeks), a što je znanje veće raste i brojka flex indeksa.

Kako odabrati opremu za skijanje
boutiqueadrenaline

Kalup i značajke cipele

Prilikom izbora skijaških cipela također možete birati između puno modela. Ono u čemu je razlika (u odnosu na odabir skija) jest da osim što birate skijaške cipele prema razini svojeg znanja, birate ih i prema obliku vaših nogu. Pri tome se misli na debljinu vašeg lista, visinu rista, širinu stopala i sl.

Svaki proizvođač ima vlastite specifičnosti prilikom izrade kalupa. Tako su npr. Nordica skijaške cipele nešto šireg kalupa u odnosu na Salomon.

Kada dođete u dućan probajte isprobati što je više moguće proizvođača i modela. Prohodajte u cipelama i probajte ih zadržati barem 30-ak min na nogama (da možda ćete izgledati čudno prodavaču, ali vjerujte svaka minuta uložena u isprobavanje će vas spasiti od potencijalno neugodnih situacija na stazi koje se dešavaju kao posljedica loše odabranih cipela).

Nije loše za isprobavanje imati vrlo tanku čarapu, jer će deblja čarapa prikriti eventualna osjetljiva mjesta koja nakon 5 sati skijanja postaju vrlo bolni žuljevi.

Općenite upute

Poanta dobro odabrane skijaške cipele jest da prenosi sile s noge na skiju. Jako je bitno da taj prijenos bude direktan. Dakle, ako vi napravite pomak noge, da se ta sila odmah prenese na skiju, a ne da ima praznog hoda.

Štapovi

Kako odabrati opremu za skijanje
_illjay_

Prilikom odabira prave visine skijaških štapova potrebno ih je okrenuti naopačke, primiti ispod krpljice i ruka bi tada trebala biti pod 90 .

Kacige i naočale

Postoje razne teorije da li su kacige dobre ili nisu, no naše je mišljenje da će vas spasiti od posljedica ozljeda glave kod većine padova. Današnji snijeg je prilično kompaktan i padovi su vrlo bolni, tako da i to treba imati na umu prilikom vaganja da li ju koristi ili ne.

Kako odabrati opremu za skijanje
deonchan

Kaciga ima nedostatke, a to je da slabije čujete i imate nešto manje vidno polje. Također se tijekom korištenja kacige pojavljuje lažan osjećaj sigurnosti, što dovodi do vožnje iznad svojih mogućnosti.

Odluka za odrasle je na njima, a djeca do 14 g su obavezna nositi kacigu.

Prilikom odabira kacige potrebno je obratiti pozornost da sjedne potpuno na tjeme i da se ne miče naprijed nazad. Nema potrebe (ako baš nije jako hladno) stavljati potkapu ispod kacige, zato što se onda kaciga skliže.

Kako odabrati opremu za skijanje
podiumsports

Za naočale je bitno da su lijepe, moderne i da vam pašu uz odijelo…   malko se šalimo, ali bitno ih je imati jer vam čuvaju oči i od vjetra i od sunca (odbljesak sunca od snijega može biti vrlo štetan).

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli prilikom izbora nove opreme. Želimo vam lijepe i bezbolne trenutke na snijegu.

Snow-escape

Kako odabrati opremu za skijanje by Maja Nadjaković

Posjetite naš YouTube kanal. Travel Advisorskijanje.

Nassfeld: Sunčano skijalište koje je kao stvoreno za obiteljska vikend putovanja

Aspen – vodič po skijalištu na kojem skijaju zvijezde

Najbolje skijalište na svijetu se nalazi u Francuskoj

 

Nove objave