Škotska – zemlja planina, jezera, surovih vremenskih uvjeta i nerazumljivih Škota u suknjama

Autor članka:
Podijeli:

Škotska – 4 dana u zemlji veličanstvenih planina, bajkovitih jezera, surovih vremenskih uvjeta, krava sa šiškama i nerazumljivih Škota u suknjama

Škotska je još ljepša i veličanstvenija nego što je zamišljate ili što to fotografije mogu dočarati. Ako ste fan planinarenja kroz planinske lance s pogledom na maglom prekivena jezera, volite slušati legende o srednjovjekovnim dvorskim intrigama ili uživati u istraživanju šuma starih stotinama godina, ovo je pravi izbor. Za one koji uživaju u vožnji, Škotske ceste slove kao jedne od najboljih u Europi. Edinburgh je zaista jedan od najposebnijih europskih gradova sa zanimljivom povješću obogaćenom lokalnim pričama koje većinom imaju strašni prizvuk te bogatim izborom piva i whiskey-a koji će vam pomoći da zaboravite te iste priče.

1. dan – N.P. CAIRNGORMS

Avantura je započela sljetanjem na aerodrom u Edinburgh-u gdje smo rentali auto te krenuli prema N.P. Cairngorms. S obzirom da smo bili u siječnju, bilo je iznimno hladno i vjetrovito, ali ljepota škotske prirode je vrijedila svih ozeblina i šmrkavih noseva. Ipak, pogodnost je bila ta da smo na cestama rijetko vidjeli druge aute te smo sreli tek nekolicinu turista ludih kao mi.  Tu noć prespavali u Fort William-u, gradiću koji se nalazi u podnožju najviše planine u UK – Ben Nevis (1.346 metara), a preporučam da u jednom  od restorana probate hamburger od vepra.

škotska

2. Dan ISLE OF SKY

Drugi dan smo odlučili napraviti krug po Isle Of Sky otoku te prespavati u Obanu, gradu koji slovi kao jedno od najpoznatijih škotskih ljetovališta te da nudi odličnu morsku hranu. Kad bih morala odabrati jednu lokaciju kao najdražu na otoku to bi definitivno bio Quiraing kroz koji vozi cesta do vrha odakle se pruža pogled na dolinu te na ocean.

škotska

3. i 4. dan  – LOCH LOMOND&THE TROSSACH N.P & EDINGHBURG

Treći dan smo se provezli kroz Loch Lomond & The Trossachs N.P koji je drugi nacionalni park u Škotskoj, a nastao je spajanjem dva zašticena područja u 2002. Loch Lomond je poseban zbog činjenice da je drugo najveće jezero u UK. Unutar samog parka postoje desetci različitih staza ovisno o levelu kondicije i tome koliko vremena možete odvojiti. Ukoliko ste sretni možete vidjeti razne životinje poput orla, crvene vjeverice autothone za Škotsku, dabra, jelene itd.

škotska

Po dolasku u Edinghburg odlučili smo se otići na Ghost Tour koja je započela u 21:00 sat te trajala otprilike jedan sat. Tura je besplatna, a vodiči su većinom studenti koji zarađuju na napojnici koju im date. John nas je proveo kroz nekoliko lokacija na kojima su se odigrala mučenje, zakulisne igre te pričao o skrivenim životima nekih edimburških stanovnika.

škotska

Sljedeći dan smo proveli istražujući stari grad s kamenim ulicama, gotičkim građevinama te uskim prolazima i nakratko prošetali novijim dijelom grada kog odlikuju široke ulice te zgradama s raskošnim pročeljima koja su većinom iz 18.stoljeca.

škotska

  1. Royal Mile je zasigurno najpoznatija atrakcija grada, a zapravo je riječ o ulici koja započinje s Edinghburg dvorcem na vrhu, a završava s palačom Holyroodhouse na drugoj kraju. Palača Holyroodhouse još je uvijek u uportrebi kao službena rezidencija britanskog monarha dok Edinghhburg dvorac stoljećima nije u upotrebi te danas u njemu za poprilično paprenu cijenu od 17 funti možete vidjeti ćkotske kraljevske dragulje te vojnu izložbu. Na potezu između ova dva dvorca se nalazi katedrala.
  2. Scottish National Galery je relativno mali muzej koji sadrži neka od bitnijih europskih i svjetskih remek djela te nudi besplatan ulaz.
  3. Princess Street je ulica poznata po dućanima te po gotickom Scott Monument na koji se možete i popeti.
  4. Calton Hill nudi predivne poglede na grad.
  5. Greyfriars Kirkyard, groblje koje se nalazi u starom dijelu grada  poznato jr po raznim zastrašujucim pričama, ali u blizini njega se nalazi i Greyriars Bobby, skulptura psa koji je čuvao grob svog vlasnika čak 14 godina. Ovo područje je navodno i mjesto gdje je JK Rowling dobila nekoliko ideja za Harry Potter serijal.
  6. Grassmarket se nalazi ispod Royal Mile te je, osim po arhitekturi, poznat i po pubovima te restoranima.

Svi znamo da Eskimi imaju 50 rijeci kojima opisuju snijeg, ali nabasala sam na zanimljiv clanak koji objasnjava kako Skoti imaju vise od sto rijeci i izraza koje koriste kako bi opisali kisu.

Travel Advisor – YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/lancaster-iz-prve-ruke/

https://www.travel-advisor.eu/10-najposjecenijih-gradova-u-svijetu/

Besplatne atrakcije u Londonu – 6 prijedloga

Nove objave