Slovenija: skijanje po Deželi u pet dana

Autor članka:
Podijeli:

Ski Safari po Deželi

Slovenija je idealna za skijanje. Jedna je od najljepših zemalja Europe. To znamo. Znamo da je lijepo uređena te da je prometna infrastruktura na visokom nivou. To znači da se može lako i brzo doći s jednog skijališta na drugo. Upravo je tako bilo organizirano naše ski safari putovanje sredinom prosinca.
Snijega je bilo, začudo, toliko puno da ga već godinama, ako ne i duže, nismo toliko vidjeli u ovo doba godine. Problem slovenskih skijališta je da su većinom niska, ispod 2.000 m. pa zna biti manje snijega. Srećom za nas ovaj puta su snježni uvjeti bili perfektni na svim skijalištima.

Rogla

Rogla
Prvi dan smo rano krenuli iz Zagreba kako bi na vrijeme stigli na skijalište Rogla. Od Zagreba je trebalo nekih sat i 45 minuta vožnje preko Đurmaneca I Rogaške. Otišli smo na vrh Rogle, smjestili se u istoimenom hotelu te unajmili skijašku opremu. Kako su Slovenci local patriote uzeli smo Elan novi model Ace SCX. Skije su mi se toliko svidjele da sam sljedećih pet dana skijao na Elanu te iskušao različite modele.

Slovenija skijanje
Hotel Rogla je dobro uređen I moderan hotel u neposrednoj blizini skijaških staza što je vrlo važno za boravak na skijalištu. Prešli smo preko ceste te konačno krenuli niz snježne padine. Staze na Rogli su uglavnom plave uz poneku crvenu i crnu. Za dobrog skijaša su dan, dva dovoljni da se dobro naskija. Nije bilo gužve pa smo mogli raditi oko 5, 6 rundi na sat. Rado bi video da se vučnice zamjene bržim sjedečnicama, no to je već pitanje njihovog plana razvoja.

Uniorček

Ručali smo u modernom restoranu Uniorček koji je za preporuku pogotovo obitelji s djecom jer je pored objekta dječje igralište te baby lift i staza.
Ispod Rogle se nalazi mjesto Zreče u Kojima je većina smještajnih kapaciteta. Tamo su terme Zreče te velik broj apartmana. Do vrha Rogle se dolazi lijepom planinskom cestom za 17 km.

Vogel

Bohinj
Rano sljedećeg jutra, nakon pravog skijaški obilnog doručka u hotelu, zaputismo se prema Vogelu. Kralj najljepših pogleda i pravo visoko alpsko skijalište. Za manje od dva sata stigosmo cestom pored jezera Bled i Bohinj do donje stanice gondola. Žičara ide svakih pola sata, kad je više skijaša češće. Problem može biti parkiranje jer parkiralište nije veliko. Sama vožnja gondolom je doživljaj pa ne čudi da se i ljeti čeka u redu kako bi pogledali Bohinj te Triglav u daljini.

Vogel
Skijalište je isto kao prije 30 godina kada sam ga zadnji put posjetio. Potrebna je investicija u nove žičare. Dio je parka prirode pa nema topova za osvježivanje. Skijanje je zaista lijepo, prirodno s divnim pogledima u daljinu. Vogel je lijep i zanimljiv za dnevni izlet. Ako se jednom promjene žičare bit će za dulji ostanak.

Kranjska Gora

Slovenija skijanje
Za nekih sat vremena od žičare Vogel stigosmo do hotela Špik. Nalazi se u selu Gozd Martuljek nekih pet kilometara udaljen od Kranjske Gore. Hotel je u bivšoj državi bio sinonim luksuza. Lokacija je predivna s pogledom na okolne vrhunce. Hotel je preuređen Ima dobar bazen i spa, dobar doručak pa je solidne 4 zvjezdice.

Kranjska Gora
Kranjska Gora je oduvijek bila najrazvikanije, da ne kažem mondeno, skijalište bivše Jugoslavije i Slovenije. Od tada do danas se mjesto ušminkalo, stari dio je pješačka zona, a hoteli obnovljeni. Skijalište je manje više isto idealno za početnike. Bolji skijaši, ako sve žičare rade, mogu odskijati dan ili dva.

Lačni Kekec

Jeli smo u odličnom Lačnom Kekecu koji se nalazi pored istoimene žičare. Svaki put je roštilj bio ekstremno obilan i ukusan. Pravo mjesto za ručak uvijek iste kvalitete ponude i posluge.

Bovec i Kanin

Kanin
Iz Kranjske Gore najkraći put vodi preko Italije. Krene se prema Tarvisiju pa skrene prema Sella Nevei i Bovcu. Strma cesta puna zavoja vozi kroz netaknutu prirodu ovog divljeg dijela Italije i Slovenije. Impresivan put u trajanju manje od sat vremena.
Bovec je turističko središte ovog dijela Slovenije. Mnogo više ljeti nego zimi. Ponuda ljetnih sportova je šarolika od Zip linea preko raftinga i kajaka na Soči do hikinga na razne vrhunce. Žičara na Kanin je stara 50 godina pa ne prati turistički razvoj mjesta.

Vlado Šestan

Zimska sezona je dosta slabija od ljetne. Šteta jer Kanin je vrlo dobra planina za skijanje s dobrim i strmim stazama. Kad je Kanin spojen s talijanskim skijalištem Sella Nevea, zasigurno je najbolje skijalište u ovoj regiji. Pogled s vrha je za pamćenje. Vidjeli smo more, Istru pa čak i Učku u daljini. Večerali smo u Gostilni Pri Mostu odlične potočke pastrve.

Hotel Soča
Spavali smo u ultra modernom hotelu Soča koji je za svaku preporuku. Ukusno uređen u nekom laganom Industrial stilu pravo je osvježenje na hotelskoj sceni Slovenije. Nadam se da ću ponoviti posjet ljeti.

Krvavec

Krvavec
Cestom Iz Bovca se treba vratiti prema Kranjskoj Gori i Kranju. Put preko Idrije je duži. Stali smo u Italiji u Tarvisio i popili jedan od najboljih Aperola u kafiću Adriatico u glavnoj ulici. Tarvisio od pograničnog švercerskog gradića polako doživljava metamorfozu.

Aperol
Spavanje je bilo organizirano na Krvavcu u istoimenom rustikalnom hotelu ili planinarskom domu. Ovisi o ukusima. Prijevoz terencem nav vrh planine je bio veseli doživljaj po cesti punoj snijega i ponekom provalijom.
Skijanje na Krvavcu je za mnoge najbolje u Sloveniji. Vikendom dođe “pola” Ljubljane i dio Zagreba pa je bolje izbjegavati. Ostale dane je idealno za skijanje. Tri dobre staze dovoljne dužine će zadovoljiti probirljive skijaše.

Slovenija skijanje
cof

Kao i svuda u Sloveniji dobro se jede. Krvavec mnogi dobro poznaju. Za to skijalište imam samo riječi pohvale te je vjerojatno najbolje. Od onog što nudi Slovenija je za skijanje prvi izbor.

Slovenija skijanje u pet dana

Slovenija skijanje
Ski safari po Deželi u pet dana je odličan izlet za sve koji vole skijati u različitim skijalištima. Pored nabrojanih tu su još Cerkno, Golte, Mariborsko Pohorje i Kope. Slovenija za skijanje je nama najbliža destinacija. Može se dobro skijati kad su zime dobre te ima dosta snijega. Hoteli su dobri, hrana odlična pa je Slovenija pravi hedonistički centar užitka za sva osjetila. Dodamo li još tome terme kojih ima nekoliko u blizini skijališta, kvalitetni odmor je osiguran.

 

Nove objave