Južna Kalifornija  – top 5 mjesta za uživanje

Autor članka:
Podijeli:

Južna Kalifornija  – top 5 mjesta za uživanje

Ugodna klima, duge pješčane plaže, obiteljska zabavišta i parkovi ,te mnoge druge atrakcije čine južnu Kaliforniju jednom od najpopularnijih destinacija na svijetu.

SoCal, kako je domaći zovu od milja, je južna trećina savezne države Kalifornija. Omeđena je na sjeveru Santa Barbarom, na jugu je meksička granica, na zapadu Pacifik, a na istoku pustinja.

Klima je ugodna čitave godine. Vječno proljeće. Najlošije vrijeme može biti ljeti. Tada se hladan zrak sa oceana uvlači prema pustinji, pa su dani često magloviti i prohladni. Možda ne cijeli dani, ali ujutro zna biti oko 15C. Najbolje je vrijeme od kraja jeseni i zima koja je uvijek sunčana. U proljeće može biti kišnih dana, no kiša nikad ne traje dugo.
SoCal je velika, mnogoljudna, gužva na sve strane pa je potrebno odvojiti barem tjedan dana samo za obilazak. U protivnom se previše vremena izgubi na cestama pa ne ostane dovoljno za boravak na mnogim lijepim mjestima.

Južna Kalifornija
Los Angeles je tema za sebe pa ću ga obraditi neki drugi put. Meni je, kako volim reći, SoCal – my second home. Proveo sam mnogo vremena krstareći cestama, plažama i malim gradićima posebnog šarma. Ova mjesta su mi neka od najdražih i podijelit ću ih s vama.

San Diego – za mnoge jedan od najljepših gradova Amerike. Igrališta, duge plaže, surfanje, ali i svjetske atrakcije poput Sea Worlda i jednog od najboljih svjetskih zooloških vrtova. Grad je započeo kao dio Mexica, te je nasljeđe i danas prisutno u dijelu Old Town San Diego. Odlična hrana, tekila i Mariachi pružaju pravi doživljaj kulturnog nasljeđa. Balboa park u kojem se nalazi Zoo je dobar primjer arhitekture i vrtova iz kolonijalnog doba. U samom gradu je zanimljiva četvrt Gas Lamp Quarter gdje se nalaze dobri restorani i klubovi. Plaže su na nekoliko mjesta. Posebno je lijep otok Coronado. Za mlade Mission beach je središte surferske kulture.

Hotel Coronado, San Diego

La Jolla – nalazi se sjeverno od San Diega i praktički je dio grada. Predivne kuće, šarmantni image malog grada i moćni ocean čine La Jollu jednom od najprestižnijih adresa u SoCal.

Surfing je domaći sport kojim se bave mnogi. Od zore do sumraka, ljeti i zimi na pojedinim mjestima uz obalu je uvijek moguće vidjeti surfere. Kažu da su najbolji valovi rano u jutro. Najbolji valovi su na plažama Black’ss Beach, Windamea i uz La Jolla Coves. Gradska plaža La Jolla Shores je desetak milja dugačka. Središnji dio oko parka Kellogg je središte gdje bude najviše kupača i surfera – početnika.

Sjeverno od grada je zaštićena zona prirode Torrey Pines. Lijepa šuma uz plažu i pješčana brda idealna su za pješačenje. Birch Aquarium dio je univerziteta UC San Diego. Jedan je od najvažnijih instituta za proučavanja života u Pacifiku. Akvarij je otvoren za sve i djeca i odrasli osim što uživaju mogu i puno naučiti.

usaworldtravelpassion

Venice Beach – danas je dio Los Angelesa. Popularni Venice nastao je kao projekt magnata Kinneya koji je močvarno obalno tlo pretvorio u poželjnu lokaciju za stanovanje. Kanali uz koje su lijepe kuće nalaze se između oceana i velike marine.

Marina Del Rey je jedna od najvećih marina u svijetu, s više od deset tisuća vezova. Najpoznatiji dio je svakako The Venice Beach Boardwalk – šetnica uz plažu. Živopisne trgovine u kojima se prodaje sve i svašta, te mali restorančići s jedne strane. Plaža, gym na otvorenom u kojoj je, kako kaže legenda vježbao i Arnold Schwarzenegger, par košarkaških igrališta na kojima se igra basket iz filmova, brojni šetači, roleri i biciklisti čine prosjek društva Los Angelesa.

Najljepše žene i starlete iz obližnjeg Hollywooda ovdje pokazuju svoja savršena tijela i hvataju boju. Beach life je u Veniceu onakav kakav se vidi u filmovima.

Venice Beach

 

Palm Springs – gradić u pustinji udaljen nekih dvjesto kilometara od Los Angelesa. Nastao je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća kada su ga zvijezde Hollywooda pronašle. Malo rančersko selo ubrzo je postalo igralište bogatih i slavnih u zimskim mjesecima. Danas je dio grada muzej arhitekture na otvorenom.

Kuće s početka stoljeća i zlatnog doba Hollywooda danas privlače bogate penzionere. Desetak golf terena su među najboljima u SoCal. Pored mjesta je 3302 m visoka planina Mt.San Jacinto na čiji vrh vozi gondola. S vrha se pruža spektakularan pogled na pustinju i okolne planine.

Joshua tree

Blizu Palm Springsa je nacionalni park Joshua Tree u pustinji Mojave. Ime parka znači posebnu vrstu biljke Yucca. Blizu je i gradić Coachella poznat po prestižnom Music and Art festivalu koji se održava dvadeset godina u Empire Polo Clubu. Na festivalu nastupaju najveće muzičke zvijezde današnjice u dva vikenda travnja 2018.

thegrassisgreener_ Coachella

Santa Barbara – sjeverno od Los Angelesa uz jednu od najljepših cesta na svijetu – Highway Nr.1. Mjesto je vrlo glamurozno. Zovu je rivijerom Kalifornije i trudi se ličiti na Mediteran. Središte je vrlo lijepo uređeno, okolne kuće vrijede milijune dolara i osjeća se spokoj.

Srećom, postoji i četvrt Funk Zone u kojoj se nalaze zgodni lokali i vinarije. Kalifornija je domovina dobrih, poglavito bijelih vina, pa se kultura ispijanja vina brzo proširila. U našim je krajevima Santa Barbara postala poznata po istoimenoj seriji, jednoj od prvih sapunica. Popularno je mjesto za odmor dobro stojećih Amerikanaca.

Travel AdvisorYouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/najdraze-fotke-s-putovanja-2017/

https://www.travel-advisor.eu/direktni-letovi-iz-hrvatske-u-sad/

https://www.travel-advisor.eu/sto-vidjeti-u-los-angelesu/

 

Nove objave