Sölden – Ötztal: Uzbudljivi praznici u Tirolu

Autor članka:
Podijeli:

Sölden je jedno od najzabavnijih skijališta Alpa

Sölden se nalazi pri samom kraju Ötztala. Vrhunsko skijanje i vrhunska zabava na ovom visokom alpskom skijalištu su odličan spoj koji pruža idealnu kombinaciju za aktivan odmor.

Za dolinu Ötztal je svijet saznao kada su u ledu pronađeni ostaci Ötzija, 5.000 godina starog muškarca. Danas je izložen u talijanskom gradu Bolzanu jer je ipak utvrđeno da se nalazio s talijanske strane granice.

Sölden Ski Map
© Tourismusverband Ötztal

I ljeti i zimi

Skijalište je otvoreno čitave godine. Ljeti samo na ledenjacima Rettenbach i Tiefenbach koji su spojeni tunelom te cestama iz doline. Tereni se nalaze na visinama između 2.700 i 3.300 metara i jedino je austrijsko skijalište s tri vrha visine preko 3.000 metara kojima se može pristupiti žičarama. Zbog toga daleko prednjači u korist zaljubljenika u zimske sportove. Tamo možete pronaći 31 žičaru i 144 kilometara staza koje će zadovoljiti skijaše različitih sposobnosti.

Skijašica i žičare
© Eventproductions/Tourismusverband Ötztal

Skijališta

Iz samog Söldena kreće žičara koja vodi na kućno skijalište Hochsölden iz kojeg se žičare nastavljaju prema ledenjacima ili Gaislachkoglu (3.058 m). Tu se isplati dulje zadržati jer mjesto nudi ice Q – najviši austrijski gurmanski restoran. Može se zaviriti i u spektakularan svijet James Bonda 007 jer se tamo nalaze originalne lokacije iz filma „Spectre“, pa se mogu vidjeti brojni „behind-the-scenes“, rekviziti i još puno toga. Prema kraju doline postoje još dva manja skijališta: Obergurgl i Hochgurgl s desetak žičara i nekoliko dobrih staza, vrijednih posjeta.

Žičara
© Christoph Nösig/Tourismusverband Ötztal

Big 3

Najzanimljivije je provesti dan prateći putokaze BIG 3 Rallyja. Jedinstvena tura u dužini od 50 kilometara s ukupnom visinskom razlikom od 10.000 metara povezuje tri vrha visine preko 3.000 m. Zbog dužine je pravi izazov i za napredne skijaše tako da ju ne mogu baš svi proći za jedan dan. Najduža i jedna od staza za pamćenje je ona koja se spušta od vrha Gaislachkogla do samog mjesta.

Ötztal Super Skipass

Ako volite promjene ili se jednostavno želite suočiti s izazovom istraživanja obronaka najduže tirolske bočne doline, trebate uzeti Ötztal Super Skipass. To je dostupno kupnjom trodnevne skijaške karte zahvaljujući kojoj se može isprobati svih šest skijaških područja s 363 kilometara i 90 žičara. Uz već poznata odredište Sölden, Gurgl i Hochoetz- Kühtai, tu su još i Niederthai, Gries i Vent.

Skijaši
© Dominic Ebenbichler/Tourismusverband Ötztal

Novost za sezonu 2020./21. jest da glavne destinacije Sölden i Gurgl nagrađuju rane ptice. Ljubitelji zimskih sportova koji svoju kartu za skijanje kupe prije vremena putem interneta mogu uštedjeti do 20%. To se odnosi na Ötztal Super Skipass, ali i na dnevne karte. Još jedna pogodnost: u kupnju šestodnevne karte uključen je i posjet 007 ELEMENTS te Muzeju motocikala Top Mountain.

Ponešto za svakoga

Ako tražite mir i tišinu, Ötztal je pravo mjesto. Na 320 kilometara očišćenih zimskih pješačkih staza, 48 skijaških ruta i 15 sanjkališta (od kojih je 9 osvijetljeno), svatko pronalazi vlastiti ritam za otkrivanje zime u Ötztalu.

Osim skijanja u okolici Söldena je moguće provesti adrenalinske tjedne baveći se raznim sportovima od raftinga do mountain bikinga. Sölden je pravi primjer brižno uređenog mjesta koje živi za i od turizma. Na ledenjacima se mogu vidjeti sve novotarije vezane uz snježne sportove. Snowboarding i carving su odavno passé, dolaze skwal, snowcoot i snowblades.

Za ljubitelje leda, tu je 11 klizališta i gotovo 39 mogućnosti penjanja po ledu u svim stupnjevima težine. Ako se želite ugrijati, u Längenfeldu možete pronaći spa Aqua Dome koji privuče gotovo svakog posjetitelja. Ljekovita termalna voda, odvojeni dječji prostor, sauna, fitness i kulinarski svijet te ekskluzivni „Spa 3000“ su odlični razlozi za posjetu.

Zabava nakon skijanja

Nakon završenih snježnih aktivnosti čitavo se mjesto pretvara u après ski. Zabava počinje oko 16 sati u glavnoj ulici mjesta. Glasna muzika trešti iz mnogobrojnih barova na otvorenom i izgleda kao da su svi „dobre volje“. Piju se raznobojni kokteli, a obično se završi u Waterworldu, novom kompleksu bazena, sauni i fitnessa. Za one željne kulturnih događaja zanimljiva je koncertna dvorana u Obergurglu koja se nalazi na 1.930 n.m. što je svrstava kao najvišu u Austriji.

U Söldenu se trude privući i zabaviti svoje goste pa tijekom sezone organiziraju različita događanja. Najzanimljiviji je onaj završni, prvog svibnja kada se tradicionalno organizira, sada već nadaleko poznat, show prelazak Hanibala preko Alpa. Na veliku pozornicu koja se nalazi u podnožju ledenjaka Rettenbach osim stotine glumaca i statista dolaze i pravi slonovi. Također je značajno otvorenje FIS svjetskog skijaškog kupa sredinom studenog kada se ovdje na prvim trkama okupi sva skijaška elita. U to doba godine se ovdje na treningu mogu vidjeti brojne skijaške reprezentacije. Žičare su moderne i brze, staze odlično pripremljene tako da se ovo skijalište može pohvaliti samo superlativima.

Show Hannib
© Jürgen Skarwan/Tourismusverband Ötztal

Kako doći?

  1. Iz Zagreba kroz tunel Karavnke, kroz Austriju i Njemačku autocestom do iza Innsbrucka – udaljenost oko 600 km
  2. Iz Rijeke do Trsta pa preko Brenner prijevoja prema Innsbrucku – udaljenost oko 500 km
Söldenu Ötztal Contact
© Tourismusverband Ötztal

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Nove objave