Travel AdvisorTravel Advisor

Srednja Europa: Skrivene tajne koje pustolovima nudi stari kontinent

Srednja Europa može ponuditi više od Pariza i Rima. Na sljedećoj avanturi po starom kontinentu preskočite razvikane turističke destinacije i uputite se ravno u srce kontinenta. Što se sve može vidjeti i kakve tajne se kriju u srednjoj Europi, možete otkriti u našem malom vodiču.

Riga, Latvija

Smještena uz rijeku Daugavu koja se ulijeva u Baltičko more, Riga je kulturna i politička prijestolnica Latvije. Pored otprilike 4.000 drvenih građevina – koje se mogu naći u četvrtima Grizinkalns, Sarkandaugava i Kipsala, grad ima najviše građevina u Art Nouveau stilu na svijetu. Zaustavite se na središnjoj tržnici u Rigi i uživajte u okusu latvijskih specijaliteta. Nakon toga, posjetite neki od barova u Starom gradu.

Vilnius, Litva

Mnogo je razloga zbog kojih bi Vilnius trebao biti na vrhu liste najboljih gradova za posjetu u srednjoj Europi. Za početak, Botanički vrtovi litvanske prijestolnice dodaju floru i faunu zelenilu koje pokriva oko 40 posto grada. Nekoliko povijesnih spomenika, od crkve sv. Petra i Pavla do crkve sv. Ivana i Vrata zore prikazuju arhitektonske primjere od 16. stoljeća pa nadalje. Ljeti baloni s vrućim zrakom vode posjetitelje na let nad gradom zbog lijepog panoramskog pogleda na njegove narančaste krovove i gotičke stupove.

Gdanjsk, Poljska

Srednja Europa itekako nudi za svakoga ponešto, a jedan od tih gradova je Gdańsk iako je dugo vremena bio zapostavljen. Ali u novije vrijeme, turisti su otkrili ljepotu ovog baltičkog grada. Bez obzira na to, ovaj šesti po veličini grad u Poljskoj još je relativno pristupačan za posjet. Unatoč potrebi za rekonstrukcijom nakon Drugog svjetskog rata, veliki dio starog grada Gdanjska očuvao je srednjovjekovni šarm, u kojem se miješaju dašak gotike, baroka i moderne arhitekture.

Berlin, Njemačka

Povoljan, ikoničan i moderan. Istok se susreće sa zapadom u Berlinu, glavnom gradu Njemačke. Ostaci Berlinskog zida koji je dijelio glavni grad nakon Drugog svjetskog rata mogu se naći u gradu kao spomen nekim prošlim vremenima. Galerija East Side prati rijeku Spree u Kreuzberg s muralima koji su djela umjetnika iz cijelog svijeta. Posjetite muzejski otok, UNESCO-ovu svjetsku baštinu, koja je dom blagu iz drevnog svijeta. Također, nemojte zaboraviti Spomenik holokausta koji se nalazi u blizini Brandenburških vrata.

Prag, Češka

Sa svojim bajkovitim dvorcem, Prag je nesumnjivo jedan od najljepših gradova za vidjeti u srednjoj Europi. Češki glavni grad je najpoznatiji po 600 godina starim astronomskim satovima i živopisnim baroknim zgradama starog grada. No postoje i moderne atrakcije, poput dinamične Plesne kuće i DOX Centra za suvremenu umjetnost koju treba posjetiti. Nijedno putovanje nije dovršeno bez krstarenja niz rijeku Vltavu, gdje je pogled na Karlov most bio neponovljiv.

Beč, Austrija

Mozartova glazba jedan je od mnogih razloga što se Beč svrstava u jedan od najboljih gradova za posjetu u srednjoj Europi. Ali Mozart je bio samo jedan od mnogih skladatelja – uključujući Haydna, Beethovena, Schuberta i Straussa – koji su u 18. i 19. stoljeću šetali gradom glazbe. Odite na predstavu u Bečkoj državnoj operi nakon cjelodnevnog obilaska carskih palača i okruga MuseumsQuartier. Gledati izvedbu orkestra Wiener Mozart u Zlatnoj dvorani kazališta Musikverein, također je izvrsna opcija.

Budimpešta, Mađarska

Na obalama Dunava, druge najduže rijeke u Europi, smjestila se Budimpešta, glavni grad Mađarske. Dok ste u gradu, posjetite dvorac Buda, baziliku sv. Stjepana i bastion, tvrđavu iz 19. stoljeća s pogledom na grad. Nakon toga, prepustite se odlasku u termalnu kupelj Széchenyi, najveću na kontinentu. 

Bratislava, Slovačka

Želite li pronaći “skrivene dragulje” koje nudi srednja Europa? Krenite prema Slovačkoj. Započnite posjetom glavnom gradu izletom na 47-metarski toranj kule Bratislave. Ili se za moderniju perspektivu uputite se na NLO, promatračnicu koja je 95 metara iznad mosta SNP. Oba su prekrasna.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana, ime glavnog grada Slovenije u prijevodu znači “voljena žena.” Zelenila je ovdje u izobilju, s nekoliko parkova i prirodnih zaštićenih područja koja okružuju rijeku Ljubljanicu i njenu okolicu. Krstarite drvenim riječnim brodom, razgledajte Ljubljanski dvorac, obnovljenu obalu rijeke, barokne kuće starog grada i središnju tržnicu. Nakon toga, uputite se u četvrt Trnovo i kušajte slovenska vina.

Ovo su gradovi koje treba posjetiti kako bi uživali u spoju prošlosti i modernog doba.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleZnaju li Hrvati i njihovi gosti svoja prava na plažama?
Next articleZašto je Aminess Maravea Camping Resort mjesto iz kojeg ne želim otići_