Travel AdvisorTravel Advisor

Pripremite se za prvo putovanje u Šri Lanku

Prvo putovanje na Šri Lanku

Prvo putovanje u Šri Lanku ne mora biti stresno. Zbog prekrasne prirode ovaj otok s punim pravom nosi naziv biser Indijskog oceana.

Zbunjeni ste, ne znate koje doba godine odabrati za posjet i što na otoku vidjeti? Ne brinite. Ovdje ćete pronaći sve informacije i na put krenuti spremni!

Kako putovati s djecom po otoku pročitajte ovdje.

Šri Lanka je jedan od 10 najljepših otoka.

Obilaziti mjesta u nepoznatoj zemlji zabavno je iskustvo i avantura. Trebate samo prave savjete i dobar plan. Sve što morate znati o ovom otoku prije puta potrudili smo se saznati za vas.

Ovaj otok prava je destinacija za one koji vole istražiti nešto novo i drugačije. Mnogi Šri Lanku smatraju i najboljim izborom za nezaboravan medeni mjesec. Bezobzira želite li  romantiku u prekrasnoj prirodi ili avanturu uz odmor u hotelu na plaži Šri Lanka je pravi izbor.

Većinu zemlje zauzimaju nizine i brežuljkasta područja. Planine se nalaze samo u unutrašnjosti otoka. Klima je monsunska. Rijeke Mahawelli, Bala i Gelani obiluju vodom samo u kišno doba godine. Tropska je vegetacija veoma bujna, a pješčane obale obrasle su mangrovama.

Volim putovanja

Drevni gradovi Anuradhapura, Polonnaruwa i Sigiriya

 

Veličanstveni drevni gradovi koji svjedoče o zlatnom dobu Šri Lanke. U Sigiriyi se Lavljim stepenicama možete popeti na vrh Lavlje stijene. Na vrhu ćete zateći citadelu kralja Kassape, sagrađenu 477.-495.n.e., preko 700 rukom ispisanih singalskih stihova nastalih tijekom 800 godina, freske i monumentalnu skulpturu lava.

Nacionalni park Yala

Nacionalni park Yala poznat je i pod nazivom Ruhunu, a ubraja se među glavne atrakcije za sve ljubitelje divlje prirode i životinjskog svijeta u Šri Lanki. Ovdje žive leopardi, slonovi i brojne druge vrste, uključujući reptile i ptice.

Par dana treba provesti u brdovitoj unutrašnjosti otoka

Buđenje u tišini koju remeti samo pjev ptica pamtit ćete za cijelog života. Šri Lanka je bogata impresivnim vodenim slapovima iako najveći dio zemlje zauzimaju nizine. Zemlja ima  103 vodena slapa, od kojih je najpoznatiji i najveći Bambarakanda Falls s visinom od 240 metara.

Završetkom tridesetogodišnjeg rata 2009. na otoku je zaživio turizam. Danas putnici iz cijelog svijeta poznaju ovaj otok kao jednu od najsigurnijih svjetskih destinacija gdje ne postoji nikakav strah od terorizma.

 

Šri Lanka ima više od 19 000 000 stanovnika

od kojih Budisti čine više od 70%. Govori se singaleški jezik, a mnogi govore engleski jezik. Valuta je šrilanska rupija. Glavni grad Šri Lanke je Colombo koji je smješten na zapadnoj obali otoka, a u njemu živi više od dva milijuna stanovnika. Naziv Colombo uveli su Portugalci početkom 16. stoljeća, a vjeruje se da je ono došlo od naziva Kolon thota što znači “luka na rijeci Kelani”. Colombo je ujedno i najveći grad Šri Lanke te poslovno i ekonomsko središte koje se razvija ubrzanim ritmom i neprestano mijenja svoju vizuru.

Prvo putovanje na Šri Lanku

Vrijedi posjetiti i gradić Nuwara Eliya, kojeg još nazivaju i “Mala Engleska” zbog traga koji je ovdje ostavila britanska vladavina. Posebno je zanimljiva tamošnja tvornica čaja.

Arugam Bay idilično je mjestašce uz more na istočnoj obali i raj je za  surfere posebice između travnja i listopada kada su valovi najviši. Priroda je ovdje kao stvorena za izlete, a u okolici se kriju rezervati sa životinja i možete vidjeti krokodile, slonove i rijetke vrste ptica.

Šri Lanka se smatra kolijevkom budizma i svakako treba posjetite hramove i doživjeti vjerske ceremonije. Uz brojne hinduističke i budističke hramove, svakako posjetite Pettah bazar gdje je cjenkanje  obavezno. Hramove i palače u prošlosti su gradili svećenici i ratnici, kao zalog bogovima za njihovu naklonost.

Kako se ponašati

Najbolje je pratiti što rade ljudi oko vas. Jede se rukama. Nikada ne okrećite leđa Budinim kipovima i ne dirajte svete osobe po glavi. Iskazivanje nježnosti ostavite za privatnost svoje  sobe. Gledajte kako se lokalci ponašaju i ne možete  puno pogriješiti.

Što se jede na Šri Lanki?

Raznovrsna domaća kuhinja. Bogatstvo voća i začina. Kuhana riža i curryjem začinjeno povrće, riba i meso su tipična glavna jela na Šri Lanki. Prava poslastica za gurmane. U posljednjih nekoliko stoljeća su kuhinju Šri Lanke obogatili ukusi Indije, Kine, Malezije, Arabije i Europe. Danas unatoč prisutnosti američkih utjecaja u Kolombu, prosječni Šrilančani i dalje uživa u tradicionalnim jelima, pripremljenim kod kuće. U većini kunćanstava glavni obrok dana i dalje sastoji od kombinacije riža i curryja.

Za putovanja možemo reći da je najbolje izabrati period između studenog i svibnja. Izbjegavajte putovanja od lipnja do rujna zbog kiše i lošeg vremena. Prvo putovanje u Šri Lanku je čisti užitak istraživanja. Prvo putovanje na Šri Lanku mora biti doživljaj za pamćenje.

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleTOP 5 idealnih destinacija za kraj zime na plaži
Next articlePariz na portalu Travel Advisor