Travel AdvisorTravel Advisor

Dvorac u kojem je Jackie Chan umalo izgubio glavu – Stari grad Samobor

Stari grad Samobor – dvorac u kojem je Jackie Chan umalo izgubio glavu

Tražiš idealan #getaway u netaknutom spoju povijesti i prirode?

Nedaleko od Zagrebu, na brdu Tepec, možeš uživati u mističnosti Starog grada Samobora. Mjesto će te ostaviti bez daha, ne samo zbog šetnje u predivnoj prirodi, već zbog povijesti i prizora koji te čeka na brdu.

Sigurno se pitaš koja je tu priča i tko je uživao u ovoj apsolutnoj ljepoti mira?

Stari grad Samobor ima povijest koja je skroz zanimljiva! Od 1268., pa sve do nedavno ovo je mjesto bilo u rukama brojnih različitih obitelji.

Brojni su plemići i kraljevi kroz stoljeća bili gospodari Samobor-grada, od češkog kralja Otokara koji ga je izgradio 1268., pa sve do ArpadovićaFrankopanaErdodyja, Matije Korvina i brojnih drugih plavokrvnih stvorova. Kako su se mijenjali vlasnici, tako se i mijenjao dvorac.

©️Tea Lukinić

Od početnog romaničko-gotičkog burga s velikom kulom, vremenom je imao kasnogotičko-renesansne oblike da bi na krajem 17. i početkom 18. stoljeća postao barokizirani dvorac. Kako sve ne bi bilo bajkovito i idilično, kako to inače biva, skoro svi vlasnici bili su u sukobu sa stanovnicima Samobora. Normalno, od sukoba je došlo do rasprave..i to sudske.

Romantična ruševina

Da je administracija vječiti problem, dokazuje i sudbina ovog dvorca, a knjigu u kojoj je evidentiran višestoljetni sudski proces možeš naći u Samoborskom muzeju.

Priča ide dalje…na kraju je, 1902. godine, Stari grad završio je u vlasništvu Samobora za 5293 krune. Od tada se pokušava obnoviti, ali kao što vidiš- nisu baš bili uspješni! Prije je bujalo životom, a sada je ostao samo jedan mističan spomenik s posebnom energijom.

©️ Tea Lukinić

Zamisliš li kako je Jackie Chan umalo umro snimajući Božji oklop na zidinama Samoborske utvrde ili kako su stari Frankopani uživali u plemićkom životu planirajući obranu hrvatskih gradova, totalno ćeš se oduševiti ovim ruševinama!

P.S. Ideš na vlastitu odgovornost, ipak se nije dugo ulagalo u sigurnost. Stari grad Samobor je lijepo mjesto za šetnju.

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja – Upoznaj Hrvatsku

Tražiš smještaj u Hrvatskoj? Pronađi odlične ponude hotela na našem webu, a mi svojim članovima osiguravamo najbolje ponude. Saznaj više i klikni ovdje.

Istraži PP Velebit! 

ZAPRATI UPOZNAJ HRVATSKU!

Facebook – Upoznaj Hrvatsku

Instagram – Upoznaj Hrvatsku

ZAPRATI TRAVEL ADVISOR!

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Instagram Savjetnik za putovanja

Previous articleAveiro: opasna luka u Portugalu
Next articleOvo su najvažnijih 13 arheoloških lokaliteta van Europe koje sam doživio