Travel AdvisorTravel Advisor

Što obavezno treba vidjeti u Firenci ?

Firenca se smjestila u samom srcu Toskane. Predivan renesansni grad u kom povijest izvire iza svakog ugla neodoljiv je turistima iz cijelog svijeta.

Teško je reći što najviše zadivljuje u Firenci. Veličanstvena arhitektura, bajkoviti vrtovi ili pogledi od kojih zastaje dah. Dok šetate starim gradom ne zaboravite da se u Firenci sve vrti oko umjetnosti.

Što ne smijete propustiti u Firenci?

Vrtovi Boboli

Boboli vrtovi su uređeni u tipičnom toskanskom stilu. Predstavljaju veličanstven spoj prirode i kulture Italije i najveći su muzej na otvorenom u Italiji. Krase ih visoke žive ograde, stari drvoredi i brojne staze i prolazi koje formira drveće. Veoma najzanimljivija je Viottolone avenija, koja je okružena čempresima i statuama i vodi do ribnjaka u čijem centru je fontana okružena sa tri skulpture koje predstavljaju velike rijeeke Nil, Gang i Eufrat.

Galerija Uffizi

Ovo nije mjesto za one koji ne vole umjetnost, ali zato je za ljubitelje umjetnosti prvo mjesto koje će obići u Firenci. Ovdje se nalazi vjerojatno najbolje kolekcija talijanskih slika na svijetu. Ovo je jedna od najvećih firentinskih atrakcija, pa se može dogoditi da satima čekate u redu za ulazak. Ulaznicu je najbolje kupiti preko interneta.
Crkva Santa Croce
Crkva Basilica di Santa Croce nalazi se na trgu Piazza Santa Croce. Ovaj je trg u povijesti je služio kao mjesto pogubljenja heretika. Danas su ovdje štandovi sa suvenirima. Crkva Basilica di Santa Croce sagrađena je  u13. st. na mjestu franjevačke kapele, fasada i zvonik su iz 19. stoljeća. Pod bazilike popločen je nadgrobnim spomenicima uglednih Firentinaca Ovdje je Michelangelov, spomenici Machiavelliu i Vittoriu Alfieriu, Donatellovo drveno raspelo, Giottove freske i još mnoga vrijedna umjetnička djela.

Duomo

Razgledajte oktogonalnu krstionicu i  katedralu s Giottovim zvonikom, veličanstvene primjere renesansne arhitekture u mramoru. Na zvonik se i popeti, ali budite spremni na dugo čekanje u redu.

Piazzale Michelangelo

Vidikovac s kog je napravljeno vjerojatno najviše panoramskih fotografija Firence. Ne propustite ga posjetiti i napraviti savršene fotke s putovanja. Idealno mjesto za opuštanje, divljenje pogledu i užitak u pravom talijanskom esspresu.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio ili Stari most povezuje dvije obale rijeke Arno. Sadašnji oblik potječe iz 14. stoljeća, a prvi zapisi o ovom mostu datiraju još iz 10. stoljeća. Most ima tri glavna luka, od kojih najveći ima raspon od 30 metara, a druga dva po 27 metara. Ovo je i jedini most koji je preživio bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Tržnice na otvorenom

Na tržnici Il mercato di San Lorenzo prodaju se razni proizvodi  poput torbi, jakni i asesoara od firentinske kože. Kako se radi o tržnici cijene su pristupačnije. Pored tržnice San Lorenzo, naći ćete zatvorenu tržnicu hrane, Il Mercato Centrale. Ovdje možete probati tipičnu talijansku hranu poput tjestenine, ali i niz lokalnih delikatesa.

Fiesole

Fiesole je gradić na brijegu iznad Firence, udaljen svega 8 km od fiorentinskog središta. Iz Fiesola puca pogled na Firencu i dolinu rijeke Arno koji morate doživjeti. Savršen kratak izlet iz grada.

Parfumerija Santa Maria Novella

Parfumerija je nekad služila i kao apoteka, a bila je omiljeno mjesto koje su posjećivali pjesnici, elita i filmske zvijezde. Počeci rada parfumerije, na čijim su zidovima još stare freske, sežu u daleku 1221. godinu, kada su dominikanski fratri počeli sakupljali ljekovito bilje da bi pravili napitke i meleme.

Pijte Chianti

Toskana je jedna od najpoznatijih vinarskih regija u Italiji, stoga nikako nemojte provesti vrijeme u Firenci bez da uživate u pokojoj čašti Chiantia. Chianti je poznato talijansko vino, a pod ovim se imenom proizvodi još od XIV. stoljeća.

Jedite sladoled svaki dan

Ovo je nepisano pravilo u Italiji, a talijanski sladoled je nadaleko poznat po teksturi i okusu. U Firenci je još nekako bolji i posebniji. Koju god od mnogih slastičarni odaberete nećete pogrješti.

Previous articleNajstrašnija mjesta na svijetu
Next articleKako zabaviti djecu za vrijeme leta?