Što vidjeti u zemlji faraona?

što vidjeti u egiptu

Uz fascinantnu povijest koja seže sve do samih početaka civilizacije, Egipat se smatra najstarijom turističkom destinacijom na svijetu. Hramovi i piramide  koji su oduševljavaju plijene maštu i pažnju putnika tisućama godina.

Iako većina ljudi dolazi u Egipat kako bi pogledali drevne spomenike, prirodne atrakcije također privlače putnike. Obala Crvenog mora poznata je po koraljnim grebenima i plažama, a tu je i putovanje kroz Saharu.

Kairo

što vidjeti u egiptu

Smješten u neposrednoj blizini ušća delte rijeke Nil, suvremena egipatska prijestolnica je prometna, živa metropola s dugom i burnom poviješću. Izgrađen u blizini drevnog glavnog grada Memphisa, moderni Kairo popularno je polazište za krstarenja Nilom i istraživanje piramida u Gizi. U svjetski poznatom egipatskom muzeju na trgu Tahrir, posjetitelji mogu vidjeti izbliza blago Tutankamona, kao i mumije i druge predmete iz drevne egipatske prošlosti.

Luxor

što vidjeti u egiptu

Tisuću godina nakon izgradnje velikih piramida, u Egiptu je nastalo novo kraljevstvo, a moć se prebacila iz glavnog grada Memphisa u Tebe na jugu, mjesta suvremenog Luksora. JedanO od najboljih mjesta za posjetiti u Egipotu, grad srednje veličine ima mnogo za ponuditi. Od drevnih hramova Karnak i Luxor, drevne kraljevske grobnice u dolini kraljeva i kraljica do spektakularne pustinje i rijeke.

Giza

što vidjeti u egiptu

Giza, smještena u neposrednoj blizini jugozapadnih predgrađa Kaira, vjerojatno je najpoznatija antička lokacija na svijetu. Piramide su, zajedno sa Sfingom u podnožju visoravni Gize, ikona Egipta. Izgrađeni su tijekom tri generacije – Khufu, njegov drugi sin Khafre, njegov unuk Menkaure. Uz ove glavne spomenike nalaze se i brojne manje strukture, poznate kao kraljevske piramide, nasipi i hramovi.

Hurghada

što vidjeti u egiptu

Hurghada je nekada bila prilično malo ribarsko mjesto, smješteno uz Crveno more. Ima brojne pješčane plaže. Danas je grad Hurghada gotovo neprepoznatljiv  i postao je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Egiptu, s više od 100 različitih hotela, od kojih su mnogi na obali. Hurghada je posebno popularna zbog mogućnosti ronjenja.

Alexandria

što vidjeti u egiptu

Smještena na obali Sredozemnog mora, Aleksandrija je vodeća egipatska luka. Grad je snovan 331. godine prije Krista od strane Aleksandra Velikog i nekada smatran raskrižjem svijeta. Mnoge od najpoznatijih povijesnih znamenitosti u Aleksandriji, uključujući knjižnicu u kojoj je bilo više od 500.000 knjiga, uništeni su razornim potresima u 14. stoljeću. Danas je grad izblijedjela nijansa svog nekadašnjeg sjaja, ali još uvijek ga vrijedi posjetiti zbog brojnih kulturnih atrakcija i veličanstvene prošlosti.

Dahab 

što vidjeti u egiptu

Dahab se nalazi nekih 85 km sjeverno od Sharm el-Sheikha u zaljevu Aqaba, u blizini južnog vrha Sinaja. Nekada izolirano priobalno selo, Dahab je 1980-ih postao “alternativno mjesto”, kombinacija jeftinog smještaja i opuštenog  života. Kombinacija Crvenog mora i Sinajske pustinje čini Dahab savršenim za windsurfing , ronjenje, penjanje po stijenama i pustinjski treking s beduinima.

Siwa Oasis

što vidjeti u egiptu

Smješten blizu egipatske zapadne granice, Siwa Oasis ostala je kulturno izolirana od ostatka zemlje do kasnog 19. stoljeća. Danas je Siwa Oasis sve popularnija turistička destinacija. Turisti dolaze u grad uživati u brojnim gradskim izvorima slatke vode, šetati po poljima palmi i istraživati tvrđave izgrađene od blata i ostatke grčko-rimske prošlosti Siwe.

Sharm el-Sheikh

što vidjeti u egiptu

Sharm el-Sheikh je poznato odmaralište na južnom dijelu Sinajskog poluotoka, vrlo popularno i među roniocima. To je jedno od najboljih ronilačkih mjesta na svijetu. Hoteli i putničke agencije u Sharm el-Sheikhu također mogu organizirati izlete džipom, jahanje na devama ili quad voženje. Neki od najpopularnijih jednodnevnih izleta uključuju ronjenje s obilaskom grada Nabeq, izlete džipovima do obojenog kanjona i izlete u samostan Sv. Katarine i planinu Sinaj.

Dahshur

što vidjeti u egiptu

Dahshur je nekropola koja se nalazi u pustinji na zapadnoj obali rijeke Nil, oko 40 kilometara južno od Kaira. U usporedbi s Gizom i Saqqarom, mirnija je i izolirana lokacija za vidjeti vrlo velike piramide. Broj posjetitelja je mnogo manji, redovi su kraći i daleko je manje gnjavaže. Piramide u Dahshuru uključuju Bentnu piramidu i Crvenu piramidu, izgrađenu za vrijeme vladavine faraona Sneferua (2613-2589. Pr. Kr.).

Asuan

što vidjeti u egiptu

Najjužniji egipatski grad, Asuan je grad srednje veličine smješten sjeverno od jezera Nasser. Iako su njegovi spomenici manji u odnosu na Luxor, Asuan je baza za izlete u hramove Philae i Kabasha te do hrama Sunca Ramzesa II u Abu Simbel na jugu. To je ujedno i najbolja polazna točka za izlete u hramove Kom Ombo i Edfu, između Aswana i Luxora.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Zašto barem jednom u životu morate posjetiti Egipatski muzej u Kairu?

Egipat – Hurghada je sigurna

Kazna od 20 milijuna dolara