Travel AdvisorTravel Advisor

Što vidjeti u zemlji faraona?

Uz fascinantnu povijest koja seže sve do samih početaka civilizacije, Egipat se smatra najstarijom turističkom destinacijom na svijetu. Hramovi i piramide  koji su oduševljavaju plijene maštu i pažnju putnika tisućama godina.

Iako većina ljudi dolazi u Egipat kako bi pogledali drevne spomenike, prirodne atrakcije također privlače putnike. Obala Crvenog mora poznata je po koraljnim grebenima i plažama, a tu je i putovanje kroz Saharu.

Kairo

Smješten u neposrednoj blizini ušća delte rijeke Nil, suvremena egipatska prijestolnica je prometna, živa metropola s dugom i burnom poviješću. Izgrađen u blizini drevnog glavnog grada Memphisa, moderni Kairo popularno je polazište za krstarenja Nilom i istraživanje piramida u Gizi. U svjetski poznatom egipatskom muzeju na trgu Tahrir, posjetitelji mogu vidjeti izbliza blago Tutankamona, kao i mumije i druge predmete iz drevne egipatske prošlosti.

Luxor

Tisuću godina nakon izgradnje velikih piramida, u Egiptu je nastalo novo kraljevstvo, a moć se prebacila iz glavnog grada Memphisa u Tebe na jugu, mjesta suvremenog Luksora. JedanO od najboljih mjesta za posjetiti u Egipotu, grad srednje veličine ima mnogo za ponuditi. Od drevnih hramova Karnak i Luxor, drevne kraljevske grobnice u dolini kraljeva i kraljica do spektakularne pustinje i rijeke.

Giza

Giza, smještena u neposrednoj blizini jugozapadnih predgrađa Kaira, vjerojatno je najpoznatija antička lokacija na svijetu. Piramide su, zajedno sa Sfingom u podnožju visoravni Gize, ikona Egipta. Izgrađeni su tijekom tri generacije – Khufu, njegov drugi sin Khafre, njegov unuk Menkaure. Uz ove glavne spomenike nalaze se i brojne manje strukture, poznate kao kraljevske piramide, nasipi i hramovi.

Hurghada

Hurghada je nekada bila prilično malo ribarsko mjesto, smješteno uz Crveno more. Ima brojne pješčane plaže. Danas je grad Hurghada gotovo neprepoznatljiv  i postao je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Egiptu, s više od 100 različitih hotela, od kojih su mnogi na obali. Hurghada je posebno popularna zbog mogućnosti ronjenja.

Alexandria

Smještena na obali Sredozemnog mora, Aleksandrija je vodeća egipatska luka. Grad je snovan 331. godine prije Krista od strane Aleksandra Velikog i nekada smatran raskrižjem svijeta. Mnoge od najpoznatijih povijesnih znamenitosti u Aleksandriji, uključujući knjižnicu u kojoj je bilo više od 500.000 knjiga, uništeni su razornim potresima u 14. stoljeću. Danas je grad izblijedjela nijansa svog nekadašnjeg sjaja, ali još uvijek ga vrijedi posjetiti zbog brojnih kulturnih atrakcija i veličanstvene prošlosti.

Dahab 

Dahab se nalazi nekih 85 km sjeverno od Sharm el-Sheikha u zaljevu Aqaba, u blizini južnog vrha Sinaja. Nekada izolirano priobalno selo, Dahab je 1980-ih postao “alternativno mjesto”, kombinacija jeftinog smještaja i opuštenog  života. Kombinacija Crvenog mora i Sinajske pustinje čini Dahab savršenim za windsurfing , ronjenje, penjanje po stijenama i pustinjski treking s beduinima.

Siwa Oasis

Smješten blizu egipatske zapadne granice, Siwa Oasis ostala je kulturno izolirana od ostatka zemlje do kasnog 19. stoljeća. Danas je Siwa Oasis sve popularnija turistička destinacija. Turisti dolaze u grad uživati u brojnim gradskim izvorima slatke vode, šetati po poljima palmi i istraživati tvrđave izgrađene od blata i ostatke grčko-rimske prošlosti Siwe.

Sharm el-Sheikh

Sharm el-Sheikh je poznato odmaralište na južnom dijelu Sinajskog poluotoka, vrlo popularno i među roniocima. To je jedno od najboljih ronilačkih mjesta na svijetu. Hoteli i putničke agencije u Sharm el-Sheikhu također mogu organizirati izlete džipom, jahanje na devama ili quad voženje. Neki od najpopularnijih jednodnevnih izleta uključuju ronjenje s obilaskom grada Nabeq, izlete džipovima do obojenog kanjona i izlete u samostan Sv. Katarine i planinu Sinaj.

Dahshur

Dahshur je nekropola koja se nalazi u pustinji na zapadnoj obali rijeke Nil, oko 40 kilometara južno od Kaira. U usporedbi s Gizom i Saqqarom, mirnija je i izolirana lokacija za vidjeti vrlo velike piramide. Broj posjetitelja je mnogo manji, redovi su kraći i daleko je manje gnjavaže. Piramide u Dahshuru uključuju Bentnu piramidu i Crvenu piramidu, izgrađenu za vrijeme vladavine faraona Sneferua (2613-2589. Pr. Kr.).

Asuan

Najjužniji egipatski grad, Asuan je grad srednje veličine smješten sjeverno od jezera Nasser. Iako su njegovi spomenici manji u odnosu na Luxor, Asuan je baza za izlete u hramove Philae i Kabasha te do hrama Sunca Ramzesa II u Abu Simbel na jugu. To je ujedno i najbolja polazna točka za izlete u hramove Kom Ombo i Edfu, između Aswana i Luxora.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Zašto barem jednom u životu morate posjetiti Egipatski muzej u Kairu?

Egipat – Hurghada je sigurna

Kazna od 20 milijuna dolara

Previous articleViše od polovine Hrvata ljetuje na Jadranu!
Next articleMislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!