Search
Close this search box.

Stubai

Autor članka:
Podijeli:

Stubai nudi uživanje u snijegu cijele godine

Uska dugačka dolina do koje se dolazi skretanjem s brenerske ceste, Stubai, nudi uživanje u snijegu kroz cijelu godinu, a Stubaier Gletscher kruna je svega što se nudi. Okružen je s više od vrhova viših od 3.000 metara, a najviša točka do koje se dolazi žičarom jest 3.150 metara. Ulaz u dolinu udaljen je tek dvadesetak minuta vožnje južno od Innsbrucka. Na samom kraju planine uzdiže se planinski zid i tu počinju žičare za sam ledenjak. S vrha puca pogled na sve strane i ledenjake u susjednim dolinama Pitztalu i Kaunertalu.

Stubai Ski Map
© TVB Stubai

Što čini uspješan zimski odmor?

Skijalište mora imati dobro pripremljene i raznolike staze, a zajamčeni snijeg je preudvjet. „Must have“ su i staze za freeridere, snježni parkovi za skokove i moderni sadržaji. Djeca bi trebala imati nadzor primjeren dobi, što im omogućuje uživanje u usavršavanju skijaških vještina. Prije i nakon skijanja te pored skijaških staza bi vam na raspolaganju trebalo biti puno sadržaja koji će vaš odmor učiniti zabavnijim. Četiri skijališta u dolini Stubai  na sveobuhvatan i kompetentan način ispunjavaju čak i najambicioznije želje.

Stubai Tirol
© TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Skijališta

Stubai je najveće ledenjačko skijalište Austrije. Ukupno ima 53 kilometara uređenih staza te mnogo varijanti skijanja u dubokom snijegu što sve pokriva 15 žičara od čega četiri gondole. Zimi je Stubai također vrlo atraktivan iako na ledenjaku zna biti vrlo hladno. Najduži spust je u dolini do Mutterberga, gdje se nalazi donja stanica žičare (1.712 m). Dug je više od 10 kilometara – Die Wilde Grube i pravi je izazov na kraju dana. Pored žičare je i prvi aprés ski tulum koji nudi okrjepu svih vrsta, od Alpen Ricka do piva i viljamovke.

Skijanje na skijalištu Schlick2000
© TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Već smo spomenuli kako se dolina Stubai sastoji od četiri skijališta, a to su ledenjak Stubai, Schlick2000, Elferbahnen i Serlesbahnen.

Stubai Glacier

Ledenjak Stubai je najveće ledenjačko skijalište u Austriji, udaljeno je 45 minuta od Innsbrucka, a snijeg je zagarantiran od listopada pa sve do lipnja. Tamo ćete pronaći 26 žičara, a možete uživati na 35 staza za sve razine skijanja.

Schlick2000

Schlick2000 je najveća skijaška regija unutar doline Stubai i obiteljsko je skijalište s preko 22 kilometara staza. Djeca u dječjoj zemlji BIG Ron mogu usavršiti svoje skijaške vještine. Tamo možete pronaći i devet rustikalnih koliba, restorana i barova.

Elferbahnen

U Elferbahnenu možete uživati na tri impresivna sanjkališta, a poseban je doživljaj noćno sanjkanje. Tamo možete isprobati i najstrmiju padinu u Stubaiju, a glasi i kao vrhunsko odmaralište za paragliding.

Serlesbahnen

Ovo je skijalište sklono obitelji te na dolinskoj stanici najmlađi mogu uživati u dječjoj zimskoj zemlji čudesa. Možete uživati i na brojnim sanjkalištima ili se odvažiti na zimsko planinarenje stazama koje prolaze kroz snježnu šumu.

Gastronomija

Najveći restoran, Eisgrat Panorama, nalazi se na 2.900 metara. Ima veliku terasu i omiljeno je mjesto za sunčanje. Na terenima iznad restorana nalazi se i dobro uređen zabavni park. Oko vrha Schaufelspitzea vrlo su ugodni i široki tereni, idealni za surfanje i carving. Staze su odlično uređene, a uz njih postoji nekoliko varijanti s hupserima za najbolje i najodvažnije. Postoji i nekoliko skijaških ruta koje su označene na karti, no dobro je imati vodiča koji poznaje teren. Izvan označenih staza, skijanje na ledenjacima uvijek je rizik.

Restoran Schaufelspitz
© TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Osim Eisgrat Panorame, na 3.150 metara možete uživati u restoranu Jochdohle koji se nalazi blizu snježnog parka Stubai Zoo. Možete isprobati domaće burgerske specijalitete i uživati u suncu na terasi s ležaljkama. Bar Steinbock je popularno mjesto za opuštanje gdje možete napraviti pauzu od skijanja. Tamo ćete u zimskim mjesecima uživati u domaćoj vrućoj čokoladi i savijači od jabuka s pjenom od vanilije, a fanovi sporta mogu uživati u prijenosu zimskih sportova na velikom TV ekranu.

Neustift

Većina smještajnih kapaciteta je u Neustiftu, a uz samu donju stanicu gondole postoje dva hotela. To i jest najveći nedostatak, no slično je i u drugim ledenjačkim skijalištima zato što žičare počinju daleko od mjesta. Neustift je lijepo mjesto u alpskom stilu. Mjesto živi u skladu s prirodom i pazi se na očuvanje okoliša. Ima nekoliko restorana, od kojih su najpoznatiji Hofwirt i Grillstube s tipičnim alpskim specijalitetima.

Ponuda izvanskijaške zabave je bogata. Dvorane za squash, tenis, jahanje, vožnja saonicama upotpunjuju aktivan dan na snijegu. Postoji i nekoliko uređenih staza za šetnje u okolicu. Također, za preporučiti je izlet u Innsbruck, lijepo uređen grad u dolini u kojem su dva puta održane Olimpijske igre (1964. i 1976.). Posebna atrakcija u gradu je zimski zoološki vrt. Središte grada je vrlo živopisno uređeno pa zaslužuje dan odmaka od skijanja.

Prime Park
© TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

WISBI

U proljeće, posebno zanimljivo događanje je WISBI finale. WISBI je akronim za njemačko „Koliko sam brz?“. Naime, u te se dane ambiciozni amateri mogu natjecati na istoj stazi u veleslalomu s nekim od skijaša koji nastupaju u svjetskom kupu. Party je organiziran u obližnjem Neustiftu.

Kod ledenjaka Stubaija, kao i kod ostalih ledenjačkih skijališta, preporuka je da ga posjetite dok još postoji. Zbog globalnog zatopljivanja ledenjaci se svake godine sve više tope i sve su kraći pa taj relikt koji nas podsjeća na prapovijest našeg planeta polako nestaje. Skijanje se preporučuje u proljeće i jesen. Vrijeme je ljepše, dani su duži i temperature nisu toliko niske kao zimi. Istina je da je daleko od Hrvatske, no kada se stane na skije i popne na 3.000 metara, sav se put lako zaboravi.

Žičara na skijalištu Schlick2000
© TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Kako doći?

  1. Iz Zagreba kroz tunel Karavanke, prema Salzburgu te preko Njemačke prema Innsbrucku i na jug prema Italiji – udaljenost je oko 600 km
  2. Iz Rijeke preko Trsta i Venecije na autocestu Brenner – udaljenost je oko 450 km
Stubai Contact
© TVB Stubai

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave