Švedska me je očarala još kao djevojčicu

Autor članka:
Podijeli:

Švedska me je očarala još kao djevojčicu, što zbog plavokosih tenisača, a što zbog magičnih bijelih krajolika kao iz bajki i iako sam puno putovala, u Švedsku sam prvi puta otputovala tek na medeni mjesec.

Bila je rana jesen i predivni sunčani dani razotkrili su jesenji kolorit u svoj njegovoj ljepoti, bilo da smo kročili starogradskim ulicama ili plovili kroz arhipelage.

Švedska me je očarala

Možda vam se ova zemlja može činiti daleka, no ustvari nije. Nažalost, iz Zagreba ne postoji direktan let za Švedsku, no s jednim presjedanjem u Copenhagenu (Croatia Airlines), Frankfurtu (Lufthansa) ili Amsterdamu (KLM) možete biti u Stockholmu za kojih 7 sati i 200-tinjak eura. Ako je vaša destinacija Malmö, dovoljno je da uzmete let za Kopenhagen, pa zatim vlakom za 20-tak minuta stignete u Malmö, vozeći se preko mosta Öresund koji spaja Dansku i Švedsku.

No nije nikakav strašan poduhvat i ako se u Švedsku uputite autom. Iz Njemačke možete odabrati trajekt iz Rostocka za Malmö (odnosno Trelleborg, 6h vožnja i zatim još pola sata do Malmöa) ili iz Kiela dirketno do Goteborga. Putuje se 14.5 sati po noći, a svim ljubiteljima serije Vikings biti će dodatno uzbudljivo što plove preko mora Kattegat.

 

Švedska me je očarala
Kattegat

 

Mi smo odabrali rutu Kiel-Gotheborg s trajektom, a na povratku smo iz Malmöa išli preko Danske. Do Gotheborga smo imali samo jedno noćenje u Njemačkoj, a na povratku smo prenoćili (i popili pivu) u Pragu. Inače, dobro je znati da se radi o trajektu koji pomalo liči na cruise ship, s dućanima i restoranima te večernjim bendom i igrama.

Pogled na bakice koje u duty freeju trajekta trpaju pune košare votke i viskija je neprocjenjiv, pogotovo znajući koliko je alkohol u Švedskoj skup, te dostupan samo u specijaliziranim dućanima koje kontrolira država.

 

Jedan od mogućih road tripova za obići južnu Švedsku je Gotheborg – Stockholm – Malmö (i Lund).

GOTHENBURG

Gothenburg

Iako je Gothenburg drugi najveći švedski grad, rijetko se nađe na nečijoj listi želja, ali ovaj simpatičan grad ima što za ponuditi. U njemu se nalazi i najveći skandinavski zabavni park – Liseberg (https://www.liseberg.com/), ako vam već ne bi pasali njegovi mnogi parkovi ili muzeji.

Švedska me je očarala

Bicikslitički putevi su prilično razvijeni pa je kretanje gradom jako jednostavno, a stanica za bicikle ima posvuda. Provozati se možete i brodićem po gothenburškom kanalu i luci (https://www.goteborg.com/en/paddan/), a pri tome ćete proći ispod čak 20 mostića koji presijecaju grad. Neki su toliko niski da im možete dotaknuti svod ili se morate još sagnuti!

Švedska me je očarala

Ono što svakako ne biste smjeli propustiti je park Slottsskogen (https://www.goteborg.com/en/slottsskogen/) unutar kojega se nalazi i besplatni zološki park u kojem na velikom ograđenom području šeću irvasi, losovi, ovce i razne druge životinje. Universeum (https://www.universeum.se/en/) je pak super zanimljiv najveći skandinavski znanstveni centar unutar kojeg je postavljena i zelena prašuma u kojoj ćete susresti zanimljive ptice i druge životinje, a ima i akvarij.

STOCKHOLM

Švedska me je očarala
Stockholm Gamla Stan

Kako sam na početku napisala, Stockholm je ustvari bio moj prvi dolazak u Švedsku. Dobro se sjećam prvog prizora koji me zatekao na Stockholmskim ulicama – svuda oko mene, brižni očevi gurali su kolica sa svojom djecom, a ja sam se osjećala kao da sam ušla u neki drugi svemir. Očevi su, doduše, više bili tamnokosi nego svjetlokosi, ali i dalje ih je bilo jako lijepo za gledati.

Švedska me je očarala

Stockholm, kao glavni i najsjeverniji od tri grada, slovi za ‘užurban’, gdje svi ‘jurcaju za poslom i novcem’. Mi kao turisti nismo uopće imali taj dojam i uživali smo šećući romantičnim ulicama Gamla Stana (https://www.visitstockholm.com/see–do/attractions/gamla-stan/) (stari grad) i pijući vruću čokoladu na glavnom (ujedno i najstarijem) trgu – Stortorget ili razgledavajući umjetnička djela koja osvježavaju 14 stanica metroa.

Švedska me je očarala

Smjestio se na 14 otoka (od kojih se jedan zove Đuro…ustvari je Djurö) tako da je jedan od obaveznih izleta svakako otići na višesatno krstarenje prekrasnim arhipelagom. Iz broda se možete diviti sreći pojedinih ljudi koji kuće imaju upravo na obalama Baltičkog mora. Jedan od otoka posvećen je isključivo muzejima, pa se tako i zove.

Švedska me je očarala

Uz najpoznatiji pomorski muzej – Vasa (https://www.vasamuseet.se/en), na ovom otoku možete vidjeti i kako su Šveđani živjeli prije modernih vremena. Skansen muzej (http://www.skansen.se/en/welcome-to-skansen) je ujedno i jedini otvoreni muzej u kojem možete susresti i divlje životinje.

MALMÖ

Švedska me je očarala

Treći najveći Švedski grad poznat je po sivilu i brodskoj industriji. Ali to je bilo nekada. Danas je sam ulazak u Malmo preko Oresund mosta (i tunela!) dovoljno spektakularan, možda ne toliko vizualno koliko kada zamislite poduhvat tog projekta koji je spojio dvije susjedne države.

Turning Torso

Novi moderan kvart s impresivnim neboderom nazvanim Turning Torso (https://visitskane.com/classic-attractions/turning-torso) zamijenio je nekadašnju industrijsku zonu.

Stari grad i parkovi imaju onaj tipičan švedski šarm, a ako već želite slijediti pravu švedsku tradiciju, skočite do Kallbadhusa na malmoškoj plaži gdje vas nakon saune čeka mrzla morska voda. Očekujte da ovaj poduhvat odradite kao od majke rođeni.

LUND

Švedska me je očarala
Lund

Na samo 15ak minute vožnje od Malmoa nalazi se sladak sveučilišni grad Lund (https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-lund-sweden/). To je mali gradić u kojem vrijeme kao da je stalo što ga čini neodoljivo šarmantnim. Velebnu katedralu, poznatu i po jednom od Bergmanovih filmova, ne možete zaobići, a odmah kraj nje započinje muzej na otvorenom koji, slično onome u Stockholmu, dočarava kakav je život bio nekada. Ova muzej otvoren je još krajem 19. stoljeća! Za prošetati lijepim botaničikim i ostalim parkovima, posjetiti pokoji muzej i uživati u opuštenom ambijentu biti će vam dovoljan jedan dan ili čak i manje.

Švedska me je očarala
Stockholm

I za kraj dvije bitne informacije: Švedska je dio Europske unije pa u nju, ako ste hrvatski građanin, možete putovati samo s osobnom. No, Švedska nije prihvatila Euro kao platnu valutu pa stoga još uvijek koriste švedske krune.

Švedska me je očarala

Srećom, karticom možete plaćati gotovo svugdje, pa vam švedske krune niti neće biti potrebne. I treći info – može vam se učiniti da je Švedska skupa. Pivo je 50-60kn, obrok u restoranu više od 100 kn. Ako želite da vam bude lakše, odite prvo u Norvešku. Kada se vratite u Švedsku, sve će vam biti bagatela.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Party brod za Stockholm

https://www.travel-advisor.eu/balticki-sajam-haringa/

7 mjesta za najbolji pogled na polarnu svjetlost

Nove objave