Travel AdvisorTravel Advisor

Švedska unutar razumnog budžeta

Imala sam priliku putovati u ovu skandinavsku zemlju i to unutar razumnog budžeta.  Švedska u budžetu mi je pružio uvid u zemlju četvrtu po veličini u Europi i jednu od najrazvijenih država na našem kontinentu.

Iako je Švedska još sredinom prošlog stoljeća bila prilično nerazvijena zemlja, danas njeni građani žive visokim standardom. Jedna je od najrazvijenih ekonomija u svijetu sa visoko kotiranim 23. mjestom na ljestvici svjetskih ekonomija.

Švedska je sinonim za luksuz, eleganciju, raskoš, velika šumska prostranstva, predivnu prirodu, jezera, umjetničku i kulturnu baštinu koja pruža svakom turistu ili putniku izuzetan kraljevski doživljaj. Savršenstvo okusa čokoladica koje iskaču iz svakog izloga po gradu te beskonačni izbor kvalitetne hrane natjerati će svakog sladokusca da zasladi svoje nepce i uživa u neizmjernoj ekstazi okusa.

Urednim ulicama voze crveni busevi. Prekrasni su raskošni vrtovi s mnogim biljnim vrstama i raznolikim pupoljcima. Dan je za vrijeme mojeg posjeta trajao više od 18 sati. Ulice su pune kafića s terasama.  Ljudi kao da su jedva dočekali da izađu na sunce nakon duge zime.  Svakog posjetitelja ove zemlje će sve ovo natjerati da uživa u Stockholmu i obiđe cjelokupnu strukturu grada. Prijevoz unutar grada je odlično povezan, no prošla sam cijeli grad pješice. To preporučujem svakom turistu jer će tako doživjeti grad potpunije nego vozeći se gradskim prijevozom.

Što se tiče Stockholma svakako preporučujem nekoliko lokacija koje su obavezne za posjetiti. Iz Stockholma nipošto nemojte odlaziti bez da posjetitie neki od estetski predivnih kafića koji odišu profinjenošću, luksuzom i prelijepim ambijentom. Šveđani obično uživaju u kavi i predivnim kolačićama sa društvom tijekom poslijepodnevnih sati.

Osim razgledavanja predivne arhitekture po gradu, preporučujem i razgledavanje različitih muzeja. Posjetila sam Vasu muzej u kojem je jedini sačuvani brod iz sedamnaestog stoljeća te jedinstveno umjetničko blago.

Oko broda se nalazi desetak različitih izložbi koje opisuju život.  Ako Vas zanima povijest, obavezno posjetite City Hall. Gradska vijećnica Stockholma je najljepša povijesna znamenitost u gradu, te se sastoji od sjajnih dvorana i umjetnina. Vijećnica je uredska zgrada, te ju nije moguće posjetiti osim bez stručnog vodstva. Ako ste student za obje atrakcije iskoristite studentski popust kojim ćete uštedjeti dio novaca. Osim Gradske vijećnice, posjetila sam i kulu gradske vijećnice koja seže do 106 metara u visinu i pruža prekrasan pogled na gradsku jezgru Stockholma i Baltičko more.

Zbog ovog pogleda na toranj se vrijedi popeti i dva puta (što sam i učinila) jer ćete ostati bez daha. Osim razgledavanja kopnenog dijela grada, svakako idite i na vožnju brodom koja će Vam pružiti najbrži razgled znamenitosti u kratkom vremenu od 2.5 sata. Za  razgled arhitekture grada je najbolje posjetit Gamlu Stan koja se proteže na 3 otoka arhipelaga.

Drottinghnom Palace, koja je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, predstavlja cjelokupnu europsku arhitekturu 17. stoljeća. Palača je danas službena rezidencija monarha, gdje se primaju gosti službenih delegacija. Ako Vam je dosta povijesti, kulture, arhitekture te ostalih sličnih sadržaja, vrijeme je da se malo opustite i posjetite Gronu Lund. Zabavni park u kojem se nalazi  više od 30 atrakcija te koncertna pozornica na kojoj nastupaju popularni svjetski bendovi.

Za Švedsku se mže reći da je zemlja čiji su građani uvijek u pokretu, visokoobrazovani, slobodoumni. Za Stockholm je karakteristična prekrasna arhitektura, spoj zelenila, svježine i mirnoće. Blagostanje, zanimljivosti događaja te gastronomska ponuda čine život dobrim. Plavetnilo jezera Malaren i Baltičkog mora je kao pozadina dobre slike.

Švedska u budžetu je moguča i treba je posjetiti.

by: Iris Huzjak

Travel Advisor – putovanja.

Posjetite naš YouTube kanal.

Švedska me je očarala još kao djevojčicu

Koje su najsretnije zemlje svijeta?

Party brod za Stockholm

Previous articleGdje se letjelo krajem osamdesetih ?
Next articleSnježna kraljica – lijepa priča nedjeljom