Švedska putovanje: unutar razumnog budžeta

Autor članka:
Podijeli:

Švedska putovanje

Imala sam priliku putovati u ovu skandinavsku zemlju i to unutar razumnog budžeta. Putovanje u Švedsku mi je pružilo uvid u zemlju četvrtu po veličini u Europi i jednu od najrazvijenijih država na našem kontinentu.

Iako je Švedska još sredinom prošlog stoljeća bila prilično nerazvijena zemlja, danas njeni građani žive visokim standardom. Jedna je od najrazvijenijih ekonomija u svijetu sa visoko kotiranim 23. mjestom na ljestvici svjetskih ekonomija.

Švedska je sinonim za luksuz, eleganciju, raskoš, velika šumska prostranstva, predivnu prirodu, jezera, umjetničku i kulturnu baštinu koja pruža svakom turistu ili putniku izuzetan kraljevski doživljaj. Savršenstvo okusa čokoladica koje iskaču iz svakog izloga po gradu te beskonačni izbor kvalitetne hrane natjerati će svakog sladokusca da zasladi svoje nepce i uživa u neizmjernoj ekstazi okusa.

Uredna zemlja

Švedska putovanje

 

Urednim ulicama voze crveni busevi. Prekrasni su raskošni vrtovi s mnogim biljnim vrstama i raznolikim pupoljcima. Dan je za vrijeme mojeg posjeta trajao više od 18 sati. Ulice su pune kafića s terasama.  Ljudi kao da su jedva dočekali da izađu na sunce nakon duge zime.  Svakog posjetitelja ove zemlje će sve ovo natjerati da uživa u Stockholmu i obiđe cjelokupnu strukturu grada. Prijevoz unutar grada je odlično povezan, no prošla sam cijeli grad pješice. To preporučujem svakom turistu jer će tako doživjeti grad potpunije nego vozeći se gradskim prijevozom.

Što se tiče Stockholma svakako preporučujem nekoliko lokacija koje su obavezne za posjetiti. Iz Stockholma nipošto nemojte odlaziti bez da posjetie neki od estetski predivnih kafića koji odišu profinjenošću, luksuzom i prelijepim ambijentom. Šveđani obično uživaju u kavi i predivnim kolačićima sa društvom tijekom poslijepodnevnih sati.

Osim razgledavanja predivne arhitekture po gradu, preporučujem i razgledavanje različitih muzeja. Posjetila sam Vasu muzej u kojem je jedini sačuvani brod iz sedamnaestog stoljeća te jedinstveno umjetničko blago.

švedska u budžetu

Oko broda se nalazi desetak različitih izložbi koje opisuju život.  Ako Vas zanima povijest, obavezno posjetite City Hall. Gradska vijećnica Stockholma je najljepša povijesna znamenitost u gradu, te se sastoji od sjajnih dvorana i umjetnina. Vijećnica je uredska zgrada, te ju nije moguće posjetiti osim bez stručnog vodstva. Ako ste student za obje atrakcije iskoristite studentski popust kojim ćete uštedjeti dio novaca. Osim Gradske vijećnice, posjetila sam i kulu gradske vijećnice koja seže do 106 metara u visinu i pruža prekrasan pogled na gradsku jezgru Stockholma i Baltičko more.

Zbog ovog pogleda na toranj se vrijedi popeti i dva puta (što sam i učinila) jer ćete ostati bez daha. Osim razgledavanja kopnenog dijela grada, svakako idite i na vožnju brodom koja će Vam pružiti najbrži razgled znamenitosti u kratkom vremenu od 2.5 sata. Za  razgled arhitekture grada je najbolje posjetit Gamlu Stan koja se proteže na 3 otoka arhipelaga.

švedska u budžetu

Drottinghnom Palace, koja je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, predstavlja cjelokupnu europsku arhitekturu 17. stoljeća. Palača je danas službena rezidencija monarha, gdje se primaju gosti službenih delegacija. Ako Vam je dosta povijesti, kulture, arhitekture te ostalih sličnih sadržaja, vrijeme je da se malo opustite i posjetite Gronu Lund. Zabavni park u kojem se nalazi  više od 30 atrakcija te koncertna pozornica na kojoj nastupaju popularni svjetski bendovi.

Švedani su visokoobrazovana i slobodoumna nacija, a za samu zemlju je karakteristična prekrasna arhitektura sa spojem zelenila, svježine, mirnoce i ekonomskog blagostanja.

Zemlju je moguce posjetiti i unutar razumnog budzeta, posebice sa letovima iz Pule.

————————————-Švedska me očarala—————————————–

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave