Travel AdvisorTravel Advisor

Taj Mahal: svjedočanstvo ljubavi

Svjedočanstvo za vječnost

Ljubavna priča

Taj Mahal je svjedok jedne ljubavi. Priča počinje 1607.kada je Šah Jahan, sreo ljubav života. Imao je samo 16 godina, nije još bio šah, a zvao se Princ Khurram. Šetao je kraljevskim bazarom I družio se s vršnjacima u bezbrižnoj zabavi. Jedan je dan sreo petnaestogodišnju Arjumandu Banu Begum. Bila je to ljubav na prvi pogled. Usprkos tome nije im bilo dozvoljeno da se vjenčaju odmah. Princ je prvo morao oženiti Kandahari Begum. Pet godina kasnije, 1612, je Princ Khurram mogao oženiti voljenu Mumtaz Mahal, kako se tada zvala. Ona je bila ljepotica tog doba, mudra I nježna. Bila vrlo popularna kod naroda. Organizirala je dobrotvorne akcije, sakupljala popise udovica I siročadi te se brinula kako bi dobili novac za život.

Smrt Mumtaz Mahal

Par je imao četrnaestoro djece od kojih je sedmero preživjelo. Prilikom poroda četrnaestog djeteta Mumtaz Mahal je preminula. 1631. je Šah Jahan poveo vojsku protiv pobunjenika nekih 700 kilometara dalje od Agre. Mumtaz Mahal je bila u kasnom stadiju trudnoće, no bila je uz svog supruga. Rodila je zdravu djevojčicu u šatoru za vrijeme kampanje. Dan nakon poroda je umrla u naručju svog muža. Legenda kaže da je Šah plakao 8 dana u svom šatoru bez prestanka. Tijelo je, prema islamskoj tradiciji, bilo odmah ukopano, no ne za dugo. Kasnije te godine je preneseno 700 km dalje do Agre u velikoj procesiji koju su pratile tisuće vojnika. Odmah nakon toga je Šah Jahan, peti vladar moćne dinastije Mughal, počeo raditi planove za mauzolej. Legende kažu da je carstvo gotovo bankrotiralo zbog troškova izgradnje.

Mughalsko carstvo

Legende kažu da je carstvo gotovo bankrotiralo zbog troškova izgradnje. Mughalsko carstvo je tada bilo vjerojatno najbogatije na svijetu. Jedinstven je I po tome što je bio prvi takve vrste posvećen jednoj ženi. Taj Mahal je, kao spomenik ljubavi, podignut na južnoj obali rijeke Yamuna pored Agre u Indiji. Trebalo je 22 godine da se izgradi. Dovršen je 1653. Mauzolej od bijelog mramora je jedno od najvećih svjetskih čuda. Arhitektura I nevjerojatno precizni detalji, kaligrafija, ugrađeno drago kamenje I divni vrtovi od tada privlače milijune posjetioca. Ne zna se točno tko je bio arhitekt, no misli se da je sam Šah radio na planovima uz pomoć najboljih arhitekata I umjetnika tog doba. Gradilo ga je 20.000 radnika. Tisuću slonova je dopremalo mramor iz skoro 400 km udaljenih rudnika. Korišteno je više od 40 vrsta dragog I poludragog kamenja iz čitave Azije. U sklopu imanja je sagrađena džamija I gostinjska kuća.

Šah Jahan se nikad nije oporavio

Šah Jahan je dvije godine bio u dubokoj tuzi I nikad se potpuno nije oporavio od smrti najdraže supruge. Smijenio ga je četvrti sin Aurangzeb pri čemu je ubio tri starija brata. Jahan je utamničen sa svim luksuzom u utvrdi Red Fort 1658.u Agri. Kroz prozor je do kraja života gledao Taj Mahal. Nakon što je umro 1666. Sahranjen je uz svoju suprugu u Taj Mahalu. Još jedna legenda kaže da je za života htio sebi sagraditi inačicu mauzoleja od crnog mramora s druge strane rijeke. To bi uništilo ekonomiju države tako da je moguće bio jedan od razloga za smjenu. Vidljivi su temelji tog hrama pa je moguće da je istina.
Nakon propasti Mughalskog carstva Taj Mahal je pao u zaborav jer nije bilo novca ni volje za održavanje. Kada su Englezi zauzeli Indiju, mnogi vojnici su pokrali drago kamenje, srebrninu, vrata I čak pokušali prodavati bijeli mramor. Dolaskom Lorda Curzona za Engleskog namjesnika u Indiji tome se stalo na kraj I Taj Mahal se počeo obnavljati.

Taj Mahal danas

Malo je putnika koji nisu čuli za Taj Mahal i koji ga ne žele posjetiti jednom u životu. Posjeti ga blizu osam milijuna posjetitelja godišnje. Otvoren je od 6 do 19. Oni koji žele najbolju fotku dolazi prije otvaranja kako bi ga slikali bez ljudi.Posebno je impresivno za vrijeme punog mjeseca kada ga mala skupina turista smije posjetiti. Kažu da svijetli iznutra. Pod zaštitom je UNESCA, no I dalje ostaje problem industrijskog zagađenja iz okolice te prevelikog broja posjetioca. Taj Mahal je najtraženija riječ na Googleu u kategoriji znamenitosti. 10 savjeta za putovanje po Indiji

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleIndonezija nije samo Bali
Next articleŠto vidjeti u Londonu? Donosimo popis najzanimljivijih znamenitosti