Search
Close this search box.

Tajne crkve Notre Dame

Autor članka:
Podijeli:
Jučer je vatra uništila toranj i krovište pariške katedrale Notre Dame, važne francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Ova vijest izazvala je snažne reakcije i veliku tugu kako u Parizu tako i u ostatku svijeta. Francuske vlasti već obećavaju potpunu obnovu gotičkog remek djela koje je kroz povijest svjedočilo mnogočemu.

Za početak treba znati da je kamen temeljac za crkvu Notre Dame položen 1163. za vladavine kralja Luja VII. Sagrađena je na otoku Île de la Cité na Seini. Gradnja je trajala veći dio idućeg stoljeća, a u 19. stoljeću napravljena je velika rekonstrukcija. Djelom zbog romana Zvonar crkve Notre-Dame, a djelom zbog buđenja interesa Parižana za gotiku i arhitekturu tog doba.

Tajne crkve Notre Dame

Roman Victora Hugoa pomogao joj je da postane najpoznatijom katedralom svijeta, a o Notre Dame su se oduvijek pričale i rađale legende. Poslužila je i kao set za više filmova.

Po legendi je u 13. stoljeću mladi kovač Biscornet dobio je zadatak izraditi željezne ukrase za sporedna vrata. Mjesecima je mukotrpno radio. Parižane je zadivio svojim djelom do te mjere da su ih smatrali presavršenim da bi bila djelo ljudskih ruku. U to vrijeme najlogičnije je bilo zaključiti da je kovač sklopio ugovor s Vragom. Njegova iznenadna smrt samo je išla u prilog pričama, pa otud naziv Vražja vrata.

Tajne crkve Notre Dame

Legenda kaže i da su u fasadi skrivene tajne poruke. Medaljoni na glavnom ulazu navodno čuvaju recept za Kamen mudrosti. Ova alkemijska supstanca po legendi može pretvoriti metal u zlato. Ako se pije eliksir je života koji liječi, pomlađuje i daje besmrtnost.

Tajne crkve Notre Dame

Katedralom dominiraju dva zvonika iz 13. stoljeća, a od pet zvona koja se ovdje nalaze najveće se zove Emmanuel. 2013. godine crkva je dobila nova zvona teška ukupno 23 tone, ali Emmanuel je ostao izvorno zvono iz XVII. stoljeća. Notre Dame se od 1991. nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Tajne crkve Notre Dame

Katedrala Notre Dame izgrađena je na mjestu negdašnjeg rimskog svetišta posvećenog Bogu Jupiteru.

Do vrha zvonika Crkve Notre Dame vodi 387 stepenica na kojima je galerija mitskih stvorenja himera. Najpoznatija je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i držeći glavu naslonjenu na dlanove promatra Pariz.

Tajne crkve Notre Dame

U ovu crkvu slavni Victor Hugo smjestio je radnju romana Zvonar crkve Notre-Dame. Svi znamo za  Quasimoda, glavni lik, koji svojom pojavom izaziva strah u Parižana. Quasimodo je našao utočište u katedrali gdje je postao zvonar.

Zanimljivosti katedrale su i Gargoyle, kipovi ružnih lica koji su služili prikupljanju vode. Legenda kaže da su, kad je spaljena Ivana Orleanska, Gargoylesi letjeli po Parizu želeći osvetiti njenu smrt.

Tajne crkve Notre Dame

U crkvi se nalaze Orgulje Notre-Damea s 8000 cijevi uparenih s pet klavijatura. To su i najveće orgulje u Francuskoj.

 

 

 

 

Nove objave