Travel AdvisorTravel Advisor

Tajne Ogulina zna pripovjedačica Sabina Gvozdić

Ogulin je malo barokno mjesto

Smješteno na pola puta između Zagreba i Rijeke. Iz kojeg god smjera mu prilazili vjerojatno je prvo što ćete zamijetiti kamena litica planine Klek koja se nadvija na zapadnoj strani grada. Zanimljiva i burna povijest, krški fenomeni, čudnovati prirodni oblici planina oko grada, ponornice,  narodna predaja, bogata turistička infrastruktura, jezera, pitomost i druželjubivost ljudi -samo su neke od odlika koje krase ovo mjesto, i pozivaju vas u Ogulin.

 

Poželite li doživjeti grad kroz šetnju i razgovor sa pripovjedačem, u nastavku donosim tri najposjećenije ture u gradu i okolici. Ja sam pripovjedač i turistički vodič sa deset godina iskustva, i puno malih i velikih posjetitelja prošetalo je mjestom,  i kao uspomenu ponijelo sa sobom  –

Ogulin: priče i slike.

Tura 1.

Obilazak Ogulina sa pripovjedačicom Sabinom Gvozdić

Obilazak sjedinjuje stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić sa mjestima u gradu i okolici koja su ju inspirirala. Obilazak traje oko sat i pol do dva, hoda se po ravnom i rutom je obuhvaćeno središte grada. U amfiteatru Đulinog vrta pripovijedamo bajku Regoč, ili, prema uzrastu djece, i neku drugu narodnu bajku. Obilazak je kazivački, i u njemu su sadržane zanimljive činjenice o mjestu, protkane pričama o mjestu, mještanima, prirodi, običajima i legendama.

Obilazimo lokalitete Đulin vrt, Frankopanski kaštel, Park kralja Tomislava, crkvu, vrelo Cesarovac…

Cijena za grupe do 20 osoba 400,00 kn. Za obitelji 300,00 kn (obitelji sa više djece ostvaruju popust preko dječje e-kartice Mudrica)

 Tura 2

Kazivački obilazak grada Ogulina na Ruti bajke + dva jezera – Sabljaci i Šmitovo jezero

Obilazimo grad Ogulin u trajanju od sat i pol, hodamo po ravnom i tumačimo manje poznate činjenice i priče o mjestu, legende, prirodne fenomene, rijeku Dobru, ponor, povijest grada kroz slike iz prošlosti. Poseban naglasak je na Ivani Brlić-Mažuranić, jer je inspirirana prirodom u i oko Ogulina –  pisala najljepše hrvatske bajke. Na ruti obilazimo Frankopanski kaštel, park kralja Tomislava, Đulin vrt, crkvu, vrelo Cesarovac…

Bajke pripovijedamo u amfiteatru Đulinog vrta, ovisno o uzrastu djece, repertoar i trajanje biram na mjestu.

Nakon grada, vozimo se prema jezeru Sabljaci koje je udaljeno 4 km – šetamo i tumačimo – kada i kako je jezero nastalo, rijeku Zagorsku Mrežnicu (izvor), riblje vrste, ogulinsko kiselo zelje, foto pointovi…

ako su u grupi djeca – izvodi se i kratka narodna bajka na jezeru u trajanju od 15 minuta

Zatim se vozimo do mističnog Šmitovog jezera u kojem spava zmaj – tu nas očekuju priče o mjestu i fenomenu najkraće ponornice u Hrvatskoj, dubokom Zelenom/Šmitovom jezeru, običajima i ljudima, legenda o Svetom Jurju i zmaju, govorimo o fenomenu “služinčadi”,  i događajima koji su obilježili ovo mjesto i ljude u njemu.

Trajanje rute obilaska grada Ogulina i jezera Sabljaci i Šmitovog jezera traje oko tri sata.

Pogodno za grupe do 15 osoba, individualce, parove, obitelji…

Cijena je 500,00kn

Rezervacije i upite  pošaljite na mail naveden na  https://ogulintales.com/hr/

Tura 3

Poludnevni izlet na Klek uz pripovijedanje na vrhu planine

Izlet na Klek započinjemo u selu Bjelsko, nakon upoznavanja i osnovnih informacija penjemo se do Planinarskog doma uz nekoliko pauza za fotografiranje i tumačenje. Uspon do Planinarskog doma je jasno određen planinarskim putem, hodajući pripovijedamo ne samo o Kleku kao zaštićenom krajobrazu, već i o ljudima i djelima inspiriranim prirodnom uopće, pa i samom planinom na koju se penjemo.

Kroz sat vremena smo kod doma, napravimo pauzu i počastimo se planinarskim čajem, koji je najukusniji čaj koji možemo pronaći ispod litice. Nakon okrijepe slijedi nam penjanje na samu liticu, okomitu stijenu koja ima samo dvjestotinjak metara. Povremeno uz užad,  prateći i pazeći na korake,  kroz tridesetak minuta smo na vrhu stijene.

Tumačimo pogled i fotografiramo, u kakvom god raspoloženju nas planina gore dočekala, uvijek je jedinstveno i neponovljivo!

Slijedi pripovijedanje bajke „Vještica“ – Eme Božičević – koja u pripovjednoj izvedbi traje 15 minuta.

Nakon fotografiranja i bajke se spuštamo natrag prema selu Bjelsko, istim putem, sa kraćim stajanjem kod Planinarskog doma.

Ukupno trajanje izleta je  4 do 5 sati.

Pogodno za grupe do 15 ljudi. Srednje zahtjevna penjačka staza.

Cijena 900,00 kn

Rezervacije i upite  pošaljite na mail naveden na  https://ogulintales.com/hr/

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleZnate li gdje možete spavati u trbuhu divovske zmije?
Next articleDevet regija koje ljubitelji sireva moraju posjetiti za života