Travel AdvisorTravel Advisor

Tatarski i vino: poželjna kombinacija

Tatarski i vino u doba korone…

Pokušali smo spojiti tatarski i vino. Vrijeme je kad ne možemo u restorane, ali možemo naručiti hranu iz dostave ili eksperimentirati kod kuće i obnoviti neke recepte, družiti se s prijateljima u manjim grupama – uz tematske vinske večeri. Uz bijela i pjenušava spojili smo dva različita tatarska – jedan domaći, a drugi iz Esplanadine dostave. Svaki poseban, oba jako ukusna.

Ksenijin tatarski

Ovaj „domaći“ tatarski, iz kuhinje prijateljice Ksenije, bio je izvrstan. Domaćica je podijelila s nama sastojke, a količine ostaju tajna (junetina, crveni luk, češnjak, kapari, inćuni, kiseli krastavci, žutanjak, senf, maslinovo ulje, sol, papar, otkoštene masline, pire od rajčice, kajenski papar.) Kušali smo uz njega nekoliko bijelih vina, ali dva su se istakla. Prvo je bilo s juga Hrvatske, s Pelješca. Puno vino, bogato tijelo, radost za nepce – Sagul 2019 vinarije Violić – macerirani rukatac, čistih mirisa i okusa.

Ova je kombinacija bila „top“. Čvrsto, kompleksno vino pratilo je tatarski u stopu. Kompleksno vino, s aromama sušenoga i orašastog voća, dugotrajano, opojno. Drugo vino bilo je slovensko, Blažić Rebula 2009 (Goriška brda); dugo je stajalo u mom vinskom hladnjaku i čekalo neku prigodu. Iako već diskretno na nosu (ima već preko 10 godina), u ustima je bilo jako čisto, ugodno, herbalno. Slasno, mekano vino.

Grožđe sorte rebula za ovo vino odabire se već u trenutku berbe, slijedi maceracija na kožicama, te odležavanje u velikim drvenim bačvama oko 2 godine. Proizvodi se samo u posebnim godinama.

Esplanadin tatarski

Drugi tatarski bio je iz zagrebačke Esplanade. Naime, hotel Esplanade proširio je svoju atraktivnu drive-through ponudu jela za van na brzu varijantu à la carte porcija spremnih za konzumaciju. Tatarski biftek s maslacem uz crostine sa začinskim biljem, (180 g) stoji 220 kn i doista je vrhunske kvalitete. Vrijedi svake kune. Recept ne znamo, ali uz ovakve raskošne okuse, važnije je uživati nego pokušati saznati recept.

Tatar roza tonova, osebujan i – srednje pikantan. Idealan za potpuno novi pjenušac istarske vinarije Degrassi – La vie en rosé. Moram priznati da sam ga izabrala uz tatarski – zbog boje, ne znajući od koje je sorte, niti duljinu odležavanja. Svidjelo mi se naravno i ime La vie en rosé i etiketa na kojoj je pisalo tradicionalna metoda, brut nature. Dovoljno informacija da se napravi baš zgodna roza kombinacija. Sretna sam da je taj prvi spoj Esplanadina tatarskog i novog Degrassijeva pjenušca – potpuno uspio.

Pjenušac je divne voćne aromatike, finih, brojnih mjehurića koji su uz pikantni tatarski zavodljivo peckali nepce. Intenzivnost mirisa i okusa jela i pjenušca su se „potrefili“. La vie en rosé (2017) je pravi istarski pjenušac, suh (brut nature) , napravljen od sorti refošk i teran (saznala sam sorte kasnije), odležava 2,5-3 godine – i zadovoljit će svaki umjereno pikantan tatarski! Može se naručiti za sada samo u vinariji Degrassi (tek je izašao na tržište), a košta samo 100 kn.

A kako je nastao tatarski? Legenda kaže da dolazi upravo od Tatara, koji su, tijekom svojih osvajanja, držali meso ispod sedla. Današnja priprema svakako nalaže najbolju „sirovinu“ za pripremu ovoga specijaliteta – najbolji dio goveđega mesa, a ako nema goveđeg onda – juneće. Ovisno o začinima i pikantnosti tatarskog (prema osobnim željama), biraju se i vina – pjenušava, bijela, crna/crvena. Svakako treba paziti da vina budu kompleksna i odležana, pa tako pašu zrelija pjenušava i bijela (macerirana bijela su se pokazala kao pun pogodak) – a crna/crvena zrela, puna, odležana.

Tatarski i vino su uzbudljiva kombinacija. Možda će baš vaša s crvenim vinom biti idealna! Javite nam!

Foto: Julio Frangen

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNew Orleans je totalno drukčiji od drugih
Next article7 europskih gradova za proljetni odmor