Tko je zapravo Djed Mraz?

Autor članka:
Podijeli:

Kako je nastala legenda?

Legenda o Djedu Mrazu je kulturna i folkloristička priča koja se razvila tijekom stoljeća, crpeći elemente iz različitih tradicija i priča. Nema jednog autora niti specifičnog podrijetla. Umjesto toga, oblikovala ju je kombinacija povijesnih ličnosti, folklorističkih elemenata i kulturnih utjecaja.

Lik Djeda Mraza ima korijene u stvarnoj osobi, svetom Nikoli, kršćanskom biskupu poznatom po svojoj darežljivosti i darivanju poklona. Tijekom vremena, priče o svetom Nikoli spojile su se s drugim narodnim tradicijama i legendama, stvarajući mitološki i opće prepoznatljiv lik povezan s Božićem. Sveti Nikola je živio u trećem stoljeću te je za života postao zaštitnik siromašnih i djece.

Je li Odin originalni lik?

Različite kulture i zemlje pridonijele su razvoju legende o Djedu Mrazu, uključujući vlastite običaje i vjerovanja. Na primjer, nizozemski lik Sinterklaas, britanski Father Christmas te drugi imena Santa Claus, Saint Nicholas,, Kris Kringle, Santi, Santa i drugi različiti kulturni utjecaji odigrali su ulogu u oblikovanju suvremene slike Djeda Mraza. Vjeruje se da su ovi likovi nastali na temelju legende o Odinu. Skandinavski bog je za vrijeme zimskog solsticija organizirao raskošne zabave te darivao djecu slatkišima. Sve ih karakterizira izgled starije osobe s bijelom bradom te zelena boja dugog plašta opšivenog krznom.

Djed Mraz

Imao je i zle pomoćnike Crnog Petra ili Krampusa koji bi plašili zločestu djecu.

Krampus je lik iz srednjoeuropske tradicije, posebno prisutan u Alpskim zemljama: Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i dijelovima Italije. On je obično prikazan kao zloslutni demon ili polu-demon s kopitima, rogovima na glavi i dugačkim jezikom. Ova tradicija obično uključuje lokalne parade ili događanja tijekom kojih osobe obučene kao Krampusi lutaju ulicama noseći duge šibe, stvarajući ugođaj straha i šibajući gledatelje.

Legenda je dalje popularizirana i širila se putem književnosti, poezije i modernih interpretacija. Čuvena pjesma “Posjet svetog Nikole” (poznata kao “Noć prije Božića”), pripisana Clementu Clarkeu Mooreu, također je odigrala značajnu ulogu u oblikovanju suvremene slike i tradicija povezanih s Djedom Mrazom.

Slavenske legende

Djed Mraz

Ded Mraz il Otac Moroz je lik iz slavenske folklorne baštine i tradicija, posebno prisutan u zemljama poput Rusije, Ukrajine te ostalih sjevernih naroda.

Obično je prikazan kao stariji čovjek s dugom bijelom bradom, odjeven u tradicionalnu slavensku odjeću, često je plava ili bijela, odražavajući zimski krajolik. Ponekad je u društvu svoje unuke po imenu Snegurochka (Snježna Djevojka). Ona je predivna plavokosa djevojka čija je odjeća prekrivena snježnim kristalima pa je povezana s zimom i mrazom. Ona mu pomaže u pripremi darova i širi radost.

Smatra se da Ded Mraz potiče od sibirskog šamana. Tijekom zimskih praznika šaman bi ulazio u kuće kroz dimnjake, ostavljajući gljive jarko crveno-bijele boje. Ljudi bi ih stavljali na ognjište, a te gljive bile su povezane s irvasima, koji su ih jeli. Sam šaman, prema vjerovanjima, imao je sposobnost letenja.

Komunistička propaganda

Prikazivan je kao simbol socijalizma i radničke solidarnosti. Njegova prisutnost bila je usmjerena na promicanje ideje jednakosti i dijeljenja istih darova svoj djeci, bez obzira na njihov društveni status. Božić, kao vjerski blagdan, nije bio istaknut, pa je Deda Mraz postao centralna figura u novogodišnjim običajima. U komunističkim zemljama koje su propagirale ateizam, naglasak je bio na svjetovnim aspektima Deda Mraza.

Djed Mraz

Možemo zaključiti da je Djed Mraz idealni lik kojeg razni subjekti koriste u reklami bilo svog proizvoda ili političke ideologije. Pozitivan lik nastao iz raznih legendi i tradicija donosi dobro, donosi poklone djeci, ali i odraslima te je zanimljiv kao idealna marketinška figura od istoka do zapada.

 

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Djed Božićnjak preleti 510 000 000 kilometara u jednoj noći

Romantični Obertauern

Nove objave