Travel AdvisorTravel Advisor

TOP 10 doživljaja u Nizozemskoj

TOP 10 doživljaja u Nizozemskoj  ovog ljeta.
U ovih desetak dana boravka u Nizozemskoj sam doživio, naučio i vidio svašta zanimljivog. Svako putovanje je škola pa i ovo “obično” koje nije na drugi kontinent.


Nizozemska je visoko organizirana zemlja u kojoj sve štima po nekom redu. Ljudi su vrlo ljubazni i spremni pomoći. Svi govore Engleski kao da im je materinji jezik. Pogotovo stariji ljudi, mladi čini mi se manje i slabije govore Engleski. Nisam boravio u velikim gadovima i izbjegavao sam gužve. Jedan dan sam bio u Amsterdamu i to samo iz razloga da na miru posjetim Rijks Muzej. Nisam prije imao prilike provesti par sati i dobro razgledati i druge slike osim Noćne straže. Ovih 10 navoda nije rangirano po kvalitetu ili po redu. Redoslijed je slučajan.

TOP 10 doživljaja u Nizozemskoj :

1) Provincija je sve samo ne provincija. Sva sela i gradići su uređeni bez izuzetka. Nema ruševina, nakaradnih zgrada, „urbanih vila“, kuća bez fasade, blata, smeča niti ograda. Svaka travka je uredno pošišana, vrtovi prepuni cvijeća, svi voze bicikle, smiješe se prolaznicima i pozdravljaju. Bicikli su ovdje najvažniji sudionici prometa i sve je podređeno njima. Uz svaki put postoje biciklističke staze, tamo gdje ih nema, pola ceste je označeno za bicikle, a ostatak za automobile. Stazama za bicikle su povezana sva mjesta u državi i sve je ravno pa nije teško. Provincija je ljepša i uređenija od gradova.

2) Zutphen – taj mali gradić za koji nisam čuo dok nisam dogovorio razmjenu kuća preko HomeExchange.com je bio moj dom desetak dana. Gradić je pravi bonbon. Opušten miran i poput muzeja. Stari Hanza grad baroknih građevina, kafića i trgovina. Nizozemci sjede po kavama i pivama baš kao i Hrvati. I tu izgleda da nitko ne radi osim što su većina tih kavopija ipak penzioneri.

3) Palača Het Loo – bivša kraljevska palača u kojoj su stolovali vladari iz dinastije Oranje – Nassau koji su i danas na vlasti. Kad su shvatili da je vrijeme palača prošlo i da je skupa za održavanje poklonili su je državi koja ju je pretvorila u muzej. Lijepi vrtovi i palača nisu ni blizu dvorcima poput Versaillesa il Schönbrunna, ali ni Nizozemska nije bila država tog ranga i bogatstva. Sjajno popodne provedeno u šetnji vrtovima.

4) Koeller – Mueller muzej – sakriven u gustoj šumi privatnog imanja koje je dio nacionalnog parka De Hoge Veluwe. Praktički jedina prava šuma u Nizozemskoj. Muzej je druga najveća zbirka Van Gogha, ali i mnogih drugih najvećih majstora tog vremena. Privatna zbirka bogataške obitelji koja je zbirku poklonila državi 1930tih. Fantastičan muzej i pravo otkriće.

5) Gouda – predivan stari gradić u samom srcu južne Holandije. Tu sam naučio sve o Goudi (čita se HOW DA). Kakvih ima vrsta, koliko starih, kako je razlika između prave Goude i one u našim dućanima kao noć i dan i , naravno, kupio i pojeo dosta sirnih kalorija. Četvrtkom se održava tržnica sireva s tradicijom od 1395.godine.

6) Rijks muzej – jedan od najznačajnijih muzeja u Europi, barem što se slikarstva tiče. Rembrandt je naravno, najveća zvijezda. Njegova Noćna straža je impresivna, no ima i mnogo drugih slika u koje valja zagledati i shvatiti poruku. U muzeju je i dobar kafić i restoran.

7) Dvorac De Haar – nije povijesno bitan, ali je lijep. Kao da ga je gradio Disney. Ipak je malo stariji. Iz prošlog stoljeća. Ruševnog je kupila obitelj Rothschild, uredila ga pa sada skupo prodaje ulaznice i organizira romantične svadbe i razne korporativne evente. Park je predivan kao i fotke s refleksijom u vodi.

8) Utrecht – jedan od najstarijih gradova Nizozemske i dugo vjerski centar. Katedrala Domkirk je s najvišim zvonikom u zemlji ravnica. Meni se pak najviše svidio kanal Ode Gracht. Obale su u dva nivoa pune kafića, terasa i mladih ljudi. Univerzitet pohađa više od 40.000 studenata pa se grad čini mladim i zabavnim.

9) Giethoorn – malo šareno selo bez ulica. Istina je da ulica postoji, kao i parking do sela. Dalje se do kuća dolazi brodicama ili pješice putem. Mnoge su kuće na pojedinim otocima koji su spojeni mostovima. Turizam je ovdje došao pa je i gužva na kanalima, no kuče su tako dobro uređene, vrtovi puni hortenzija da sve izgleda iz bajke braće Grimm.

10) Hrana – Nizozemska nije nikad razvila neku posebno dobru kuhinju. Danas je to miks različitih utjecaja Azije, Orijenta, Amerike i Francuske. Najbolja je morska hrana. Ribe su odlične i prilično jeftinije nego kod nas. Kovači, listovi, lososi, tune i haringe su najčešće u ponudi. Ima dosta rakova i kozica te od školjaka oštriga i dagnji. U ribarnicama se prodaje sve pažljivo očišćeno i marinirani u raznim umacima. Bez kostiju. Mesnice izgledaju poput apoteka. Meso je nešto skuplje nego kod nas, ali sve je uredno narezano i očišćeno tako da možda i nije. Voće o povrće je svih vrsta. Nizozemska je jedan od najvećih izvoznika zelenja tako da uvijek ima svega. Još traje sezona jagoda i trešanja te bobičastog voća. Nema lubenica.

Što sam naučio u Nizozemskoj ?

TOP 10 doživljaja u Nizozemskoj koje sam doživio ovog ljeta nisu niti najbolji niti jedini. Svatko ima svoje priče i doživljaje.

Preporučio bih svakome, pogotovo mladima da provedu neko vrijeme u Nizozemskoj i nauče se toleranciji i prihvaćanju drugih vjera i kultura. Nigdje nije idealno, pa niti ovdje, no ipak je Nizozemska na visokom nivou vjerske, spolne i  rasne tolerancije. 
Nekoliko video filmova se nalazi na našem YouTube kanalu pa ih možete pogledati i pretplatiti se. Travel Advisor je uvijek aktualan.

Previous articleKako najbolje doživjeti slapove Niagare ?
Next articleVideo šetnja po Utrechtu