Travel AdvisorTravel Advisor

Top 10 najpopularnijih jela egzotičnog Bliskog Istoka

Kao što sve svjetske kuhinje imaju jela po kojima su gastronomski prepoznatljiva, tako i Bliski Istok ima svojih 10 najpopularnijih, tradicionalnih jela. Iako je kuhinja Bliskog Istoka definitivno najpoznatija po hummusu, ona zapravo posjeduje velik broj bogatih i ukusnih jela, a u nastavku otkrivamo samo neke od najpopularnijih recepata…

1. Hummus

Počevši od vjerojatno najpoznatije bliskoistočne hrane, hummus je prepoznatljiv umak napravljen od mljevenog slanutka, maslinovog ulja, češnjaka, tahini paste i soka od limuna. Najčešće služi kao privlačno predjelo, poslužen s pita kruhom i povrćem, a odličan je i kao namaz za razne sendviče.

@fromsupperwithlove

2. Tahini

Po popularnosti i učestalosti uporabe ovaj umak, čiji su glavni sastojak smrvljene sezamove sjemenke, doslovno je izjednačen s hummusom. Tahini je neizostavan sastojak mnogobrojnih bliskoistočnih recepata, a osim toga može se koristiti kao umak ili namaz u slanim i slatkim jelima.

@senorpatrys

3. Falafel

Ukoliko pitate nekoga da imenuje najpoznatiju hranu iz Bliskog istoka i njihov odgovor nije hummus, onda će to sigurno biti falafel. Ovaj nadaleko poznati specijalitet sastoji se od prženih kuglica na bazi slanutka, luka i začina. Poslužuje se kao predjelo ili dio većih plata (meza), a odličan je izvor proteina u vegetarijanskoj prehrani. Odličan je i kao sendvič u pita kruhu, te se u toj kombinaciji poslužuje s povrćem poput rajčica i luka, te raznim salatama.

@matthisfood

4. Tabouleh

Tabouleh je salata od bulgur pšenice, mente, peršina i raznog drugog povrća. Može poslužiti kao predjelo, zdravi lagani ručak ili međuobrok.

@habibisfoodve

5. Pita kruh

Pita kruh je vrsta peciva koja se u zemljama Bliskog Istoka poslužuje gotovo sa svakim obrokom. Jako je lagan za napraviti, upečatljivog i zaraznog okusa kojem duguje svoju popularnost.

@kiraly.radka

6. Baklava

Ovaj tradicionalni desert priprema se s vučenim tijestom, složenim obično u desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Sastojci, naravno, variraju, ovisno o državi, regiji ili maštovitosti slastičara. Reže se u obliku romba ili kocke. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zaljeva se otopinom šećera ili meda i vode kojoj može biti dodan limunov sok.

@erguenkasap

7. Baba Ghannouj

Ovo je još jedno u nizu jela koje pripada kategoriji umaka/namaza, a uz tahini pastu, glavni sastojak ovog glatkog i kremastog umaka je pečeni patlidžan. Idealan je za umakanje pite kruha ili povrća.

@taste.of.beirut

8. Turska kava

Ljudi na Bliskom istoku vole jaku kavu, te je turska kava upravo zbog toga piće izbora. Ima podebljani, bogat okus nadopunjen aromom kardamona. Pripremljena pažljivo u ibriku, ostavljena je da se smiri na minutu prije posluživanja kako bi zrnca kave stigla pasti na dno šalice. Stara narodna turska poslovica kaže kako bi kava trebala biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav.

@babelkahve

9. Ful medam

Ako poželite doručkovati na Bliskom Istoku, postoji velika vjerojatnost da će vam biti poslužen ful medam. Glavni sastojci ovog energetski i nutritivno iznimno vrijednog doručka je kuhani bob poslužen s biljnim uljem, kuminom i po želji s usitnjenim peršinom, češnjakom, lukom, sokom od limuna, čili paprom i drugim biljnim sastojcima i začinima. Ova hrana posebno je popularna u Egiptu, osobito u Kairu. Ful medam dijele kuhinje mnogih arapskih, bliskoistočnih i afričkih kultura, uključujući Džibuti, Libanon, Irak, Siriju, Libiju, Palestinu, Jordan, Izrael, Etiopiju, Sudan, Jemen, Somaliju i Saudijsku Arabiju.

@redspoonco

10. Rahat lokum (rahatluk)

Ovaj slatkiš nezaobilazan je dodatak svakoj turskoj kavi. Napravljen je na bazi od škroba i šećera, a od ostalih sastojaka tradicionalniji su ružina voda, pistachio, datulje, lješnjaci, limun ili naranča. Slično kao i kod baklave, postoje brojne varijacije ovog popularnog deserta čije ime doslovno prevedeno znači „odmor za grlo“.

@misroxan

 

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor : Wine and Gastro

Tjestenina kroz povijest i geografsko porijeklo

Grand Gourmet festival

Istanbul gastro meka na Bosporu

Previous articlePrvo zajedničko putovanje: Kako izbjeći svađe?
Next articleRenesansa egipatskog turizma – povratak velikih igrača