Top 5 najbližih alpskih prijevoja – 1/5 Grossglockner alpska cesta

Autor članka:
Podijeli:

Top 5 najbližih alpskih prijevoja – 1/5 Grossglockner alpska cesta

Cesta je cilj

Groß! Ah, neki će reći da je prerazvikan, ali… Kad netko od frendova motorista kaže „Idemo na Groß“, zapravo misli na Großglockner alpsku cestu. Naime, sam Großglockner (3798 m n. v.) najviši je austrijski vrh, a Großglockner alpska cesta (ili u originalu Großglockner Hochalpenstraße) prometnica je koja s istočne strane pruža predivan pogled na vrh Großglockner, kao i na ledenjak Pasterze (naravno, pogađate, najduži u Austriji; dug 8,4 km) u podnožju. Ova alpska cesta čisti je klasik; toliko posebna, s toliko nevjerojatnih pejsaža i sadržaja. Ulaznica se, kao i na većinu austrijskih alpskih cesta, plaća – za aute 38, a za motore 28 ojrića, ali vrijedi svakog centa.

Grossglockner alpska cesta
Grossglockner alpska cesta
Ledenjak Pasterzee
Ledenjak Pasterze

Dodatne atrakcije

Uz cestu, koja je čisto savršenstvo, treba posjetiti i Muzej automobila, vidikovce Edelweißspitze i Swarovski te tunel (dugačak oko 2 km) koji vodi blizu ledenjaka.

Pogled na ledenjak iz Swarovski vidikovca
Pogled na ledenjak iz Swarovski vidikovca

Svakako je poželjno spustiti se do ledenjaka zupčastom željeznicom, a odlična fora je otići i na drugi vidikovac žičarom koju zovu Panoramabahn.

Gletcherbahn
Gletcherbahn
Panoramabahn
Panoramabahn

Nerijetko se kod Franz-Josef hoche može vidjeti svisce, koji su vrlo druželjubivi. I proždrljivi.

Svizac i mrkva
Svizac i mrkva

Zimski period

Savjetujem da provedete veći dio dana na tih gotovo 50 km Groß ceste. A gore se može doći motorom (moj favorit), autom, kamperom, biciklom, autobusom (iz Heiligenbluta)… ma svejedno kako – samo da se dođe! Cesta je zatvorena od kraja listopada do početka svibnja. U zimskim mjesecima tamo padnu velike količine snijega. Poseban je doživljaj doći na Grossglockner alpsku cestu početkom 5. mjeseca kad su zidovi od snijega tamo još uvijek visine 5-6 m, tik nakon što velike ralice očiste cestu.

Ralice za snijeg
Ralice za snijeg

Pristup s dvije strane

Čitava Großglockner alpska cesta ima tri kraka, od kojih su dva protočna, a jedan je „slijepi“. Može se ući s južne strane od Lienza odnosno Heiligenbluta, a sa sjeverne od Fusch an der Großglocknerstraßea. Onaj slijepi krak svakako posjetite jer se na kraju nalazi Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, s kojeg se pruža sjajan pogled na vrh Großglockner i ledenjak Pasterze. A tu su i one već spomenute atrakcije – muzeji, tunel i zupčasta željeznica do ledenjaka. Bacite pogled na stranicu s fotografijama. Iako u takvom okruženju nije teško napraviti dobre fotke, koliko god bile lijepe, ne dočaravaju tu stvarnu ljepotu.

Ona na stijeni
Na stijeni među oblacima

Prijedlog rute oko Grossglocknera

Ovo je klasik. Npr. spavanje u Heiligenblutu pa preko Grossglockner Hochalpenstrasse preko Zell am See i nazad kroz Tauerntunnel. I onda još u Lienzu probati ljetno sanjkalište (e to je ludilo, evo filmića). Ova ruta doslovno okruži najviši austrijski vrh Grossglockner. 200 km potpunog užitka u cestama i pogledima. Kliknite ovdje za Google Map rutu.

Neka vaši vikendi budu više od pauze od posla – pretvorimo ih u nezaboravne avanture!

Ne propustite više niti jedan savršen vikend.
Spremni na avanturu?

Preuzmite besplatnu aplikaciju Vikendholičari i stvorite neponovljive vikend uspomene.

Pratite Facebook stranicu Vikendholičari 

Uključite se u Facebook grupu Savjetnik za vikend putovanja by Vikendholičari

Nove objave