Travel AdvisorTravel Advisor

LES TROIS VALLÉES (Tri doline)

Tri doline su za mnoge najbolje skijalište svijeta

Tri doline se nalaze u francuskoj pokrajini Savoja.  Nastale su zahvaljujući potocima u vapnencu. Prvo su ih otkrili planinari, a zatim skijaši. Godinama su se mjesta samostalno razvijala, da bi se kasnije umrežila stazama i cestama u svuda poznate „Tri doline“. One se prostiru na 1.400 km2 i, prema mnogima, najbolje su skijalište na svijetu. Ne samo zbog svoje rasprostranjenosti, već i zbog kvalitete snježnih površina, održavanja, kvalitete žičara i pokrivenosti snijegom tijekom cijele sezone Les Trois Valees ponosno nosi ovu titulu. Val Thorens je proglašavan nekoliko zadnjih godina za redom kao najbolje skijalište.

Courchevel 

Courchevel je najmondenije mjesto koje se sastoji od šest sela povezanih žičarama i autobusima. Svako od njih pružit će vaš drukčiji doživljaj jer je svako selo na različitoj nadmorskoj visini (od 1.300 do 1.850 m). U Courchevelu, smještaj se nalazi na ski in/ski out stazama, a prijevoz, odmaralište i pješačke staze odlično su organizirani. Malo se koje (francusko) selo može pohvaliti sigurnim područjem dječjeg sela. Après-ski ponuda Courchevela iznimno je bogata. Ekskluzivni hoteli, restorani i diskoteke mogu konkurirati jet-set švicarskim skijalištima. Na obližnjoj visoravni nalazi se jedini pravi aerodrom u Alpama – Altiport.

Ostala skijališta

Saint Martin de Belleville (1.400 m) zadržao je tradicionalni seoski ugođaj. Ostala su moderna naselja nebodera: Meribel/Motaret (1.750 m) Les Menuires (1800 m) i Val Thorens (2.300 m). Položajem na 2.300 m jedno je od najviše položenih skijališta u Europi. Mjesta su  izgrađena isključivo zbog skijanja.

U dolini se nalazi mjesto Brides le Bain (580 m) koje je poznato po tolicama i bazenima. Spojeno je gondolom na sistem žičara preko Meribela. Najjeftinije je po smještaju, ali se gubi dosta vremena na transport do prvih staza.

Saint Martin de Belleville vam, osim obiteljske atmosfere, nudi smještaj u chaletima, vrhunsku gastronomiju, nevjerojatnu baštinu, kulturu i relaksaciju. 

Saint Martin de Belleville

Méribel se nalazi u središnjoj dolini sustava i najbolje je smješten u odnosu na skijaške terene. Također je obiteljski orijentiran, a kako se ovdje nalazilo alpsko selo i prije pojave skijaškog turizma, izgleda najljepše. Najraznovrsnije staze su oko središnje smještenog Méribela (1.750 m), obiteljskog skijališta sa starinskim kućama i modernim apartmanima.

Les Menuires je mjesto usmjereno prema obiteljskom odmoru: ne nudi previše zabave i ugošćuje uglavnom francuske turiste, zbog brojnih timeshare apartmana. Ako ste negdje drugdje u dolini/ama, ovdje započnite skijaški dan s predivnim jutarnjim suncem i najljepšim pogledom. U Les Menuiresu možete voziti bob, brzo se spuštati s djecom, uživati toboganom, slobodno skijati, opustiti se u wellness, sportskom ili aquafun centru.

Les Menuires

Val Thorens

Val Thorens je bio i ostao najposjećenije skijalište svijeta s preko 900.000 skijaša svake zime. Budući da se nalazi na više od 2.000 m, ovdje je i najkvalitetniji snijeg, a sezona završava poslije 1. svibnja. Od posebnosti ističemo stazu za sanjkanje Le Toboggan, u dužini od 6 km i visinske razlike 700 m i mogućnost iznajmljivanja motornih sanjki za snow safari. U ponudi je i zip-line, Cime Caron, spust toboganom kao astronaut NASA-e te snowpark za skijaše i snowboardere. Orijentiran je mlađim gostima pa je zabava ovdje najbolja! 

Val Thorens

Ostavite vaš automobil na velikom parkiralištu uz samo mjesto jer je u središtu zabranjeno parkiranje (osim subotom u doba odlaska i dolaska gostiju). Do Val Thorensa je moguće doći na skijama iz mjesta Orelle (900 m), koje se nalazi u blizini tunela Frejus u dolini Maurienne.

Staze

Najbolje staze su Mont Vallon u Méribelu, Pointe de la Masse u Les Menuiresu, La Saulire/Vizelle u Courchevelu, Combe de Caron i Lac du Lou u Val Thorensu. Staze za noćno skijanje su u Courchevelu i u Les Menuiresu. Skijaši koji vole skijanje izvan označenih staza doći će na svoje u okolici Val Thorensa. Najbolji pravci su La Masse (2804 m) i Pointe de Thorensa (3266 m).

Skijalište u novoj sezoni

U cijelom skijalištu, ima sveukupno 163 žičare, a 37 od njih imaju čak šest sjedala. Novosti koje su pripremili za sljedeću sezonu su više odmorišta, nova uokvirena mjesta za fotografiranje, Igloo Village, park prirode, staza životinja i nove utrke. Jerusalem run plava je staza koja se ne propušta zbog predivnog pogleda (s 2.400 m), mirnog spuštanja u Saint-Martin de Belleville. La Lory je nježna, plava staza kroz ledenjačke doline, a diskretna, crna trka je Dame Blanche. Boismint je smirujuća trka koja se nalazi između Vallon du Lou i  Combe de Caron, a na ovoj će te stazi pronaći 1.000 m vertikalnog pada na crvenu stazu savršenu za carving.

Za sezonu 2020/2021, možete iskoristiti popust od čak -50% za snježne subotnje dane u Les Menuires ili u Saint-Martinu de Belleville ako bukirate usluge online do četvrtka u ponoć. A ako se odlučite za mjesto Orelle, možete uživati u 20% popusta svake subote.

Kako su u Courchevelu održana  natjecanja u nordijskim disciplinama za Olimpijske igre 1992. godine, staze za skijaško trčanje ubrajaju se među najbolje i najzahtjevnije u francuskim Alpama. Od ostalih sportsko-turističkih sadržaja, ponuda je standardna: otvoreno i zatvoreno klizalište, letenje zmajem, padobranom, tenis, bazen i drugo.

Za ulaz u sistem žičara se može koristiti žičara koja polazi iz malog mjesta Orelle. Najduža žičara na svijetu dolazi do Plan Bouchet koji je dio sistema. U samom mjestu postoji nešto jeftinijeg smještaja, no nema neke bitne ponude. Prednost blizina tunelu Frejus što zanči dva sata manje vožnje iz naših pravaca.

Tri doline su uz Val,d Isere/Tignes najbolje skijanje na svijetu koje mora posjetiti svaki ljubitelj ovog bijelog sporta.

Kako doći?

Iz Zagreba preko Trsta, Milana do Aoste, prema Francuskoj, U smjeru Bourg-Saint-Maurice udaljenost je 933 km. Idete li iz Rijeke vozite do Trsta i krenite istim putem kao iz Zagreba. Udaljenost je manja, oko 791 km.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNajveći aerodromi na svijetu
Next articleVrijeme je za istraživanje Kvarnera