Travel AdvisorTravel Advisor

Trojkom kroz Sarajevo

Sarajevo je jednostavan grad sa komplikovanom istorijom i još komplikovanijim ljudima. Šarmantno je. Neobično. I stisnuto sa svih strana.

Razvilo se iz Baščaršije, koja je bila zanatski centar grada, a niz obronke planina građena su naselja-mahale. Tipična bosanska kuća bila je od čerpića i nije se smjela graditi tako da zaklanja pogled susjedima. Bila su to vremena kada je komšiluk u ovom gradu zaista bio institucija.

Tolerantni, sa izraženim smislom za humor, meraklije. Tako ste nekada mogli opisati stanovnike ovog grada. Od toga su ostali sjećanje i apatija.

Najčešće spominjana izjava: “Dobro je, samo nek’ ne puca!”, možda najbolje pokazuje koliko brzo se Sarajlije mire sa problemima koje donosi današnjica.

Ukoliko niste došli automobilom, puno stvari možete vidjeti ako se provozate tramvajem od Baščaršije do Ilidže. Trojkom kroz Sarajevo.

Baščaršija/Stari grad

Istražite fenomen sarajevskih mahala i obratite pažnju na retrovizore postavljene na kućama. Pitajte susjede čemu uistinu služe.

Ali za početak, poštujte tradiciju i popijte kafu. Pošto ste na Baščaršiji, probajte tucanu. Vrijeme iskoristite za guglanje.

Ključne riječi: Vijećnica, Muzej Sarajeva, Stara pravoslavna crkva, Begova džamija, Crkva sv. Ante, Sinagoga. Za obilazak će vam trebati dva sata.

 

U Sarajevu se dobro jede.  Ne morate otići na ćevape. Svratite u neku od aščinica. Komunicirajte sa ljudima na ulici. Tražite savjet od prolaznika. Ako imate hrabrosti i dovoljno vremena, probajte iskustvo kafana.

Ne kupujte suvenire, ali obavezno kupite kartu za tramvaj.

Katedrala

Ako vas je umorila šetnja na ovoj stanici možete odmoriti igrajući šah sa penzionerima na trgu ispred ekonomije, ili potražite Franz&Sophie i uvjerite se zašto je čaj Sarajlijama drugo omiljeno piće.

Ključne riječi: Gavrilo Princip, Josip Broz Tito, Laura Papo Bohoreta, Umjetnička galerija BiH, Indexi.

Na ulicama potražite Sarajevske ruže, udubljenja ispunjena crvenom plastičnom masom, napravljena kao spomen žrtvama posljednjeg rata.

Čeka

Na čeki se čeka, vi nemojte! Napravite đir i upoznajte gradsku raju. Svi su u kafićima 0/24. Budite spremni na kukanje. Na puno kukanja.

Ključne riječi: Vječna vatra, Pozorište mladih, Narodno pozorište, Akademija scenskih umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Čika Mišo.

Ako vas to ne zanima, potražite Ribicu, jazz bar u kojem se možete opustiti po NY standardima. Ukoliko planirate večernji izlazak u “Ribicu”, potrebna je rezervacija.

Predsjedništvo

Zgrada koju ugledate kada izađete iz tramvaja je predsjedništvo BiH. Ako imate traume ili se plašite čudovišta još iz djetinjstva, nipošto ne prilazite. Tu živi troglavi predsjednik.

Složen državni ustroj, Federacija i Republika Srpska, podjela gradova, himna bez teksta, zastava sa kojom se niko ne može identificirati, neki su od razloga te famozne apatije građana. Izdvojite vječnost za guglanje i pokušajte sami složiti kockice.

Ključne riječi: Trojno predsjedništvo, Visoki predstavnik, Festina lente, Dubioza kolektiv-Apsurdistan, knjižara Buybook, Galerija Smoje, Torte i To/BBI centar.

preporuka za šoping: BBI centar

Marijin Dvor

Na stanici se nalazi restoran Dvor, mjesto u kojem su nekada uživali gradski boemi. Upoznajte prošlost, nazdravite za bolji život i budućnost, ali ne naručujte hranu. Ako ste gladni, svratite u Gradsku pivnicu, mjesto koje sarajlije zovu Kod Vlade. Hrana je vrhunska. A i Vlado je divan.

Ključne riječi: Marijin dvor, Hotel Zagreb, Crkva sv. Josipa.

preporuka za šoping: SCC

Muzeji

Na ovoj stanici su dva muzeja, izdvojite dovoljno vremena.  Na pauzi obavezno svratite u Tito. Nećete se pokajati, časna pionirska.

Sarajevska hagada, jevrejski manuskript iz 14. stoljeća najvrijedniji je eksponat Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Prošle godine upisana je u UNESCO-ov registar Memorije svijeta. Guglajte nevjerovatnu priču ove knjige, saznajte kako je došla u Sarajevo i obavezno rezervišite termin za posjete. Dani kada je možete vidjeti su utorak i četvrtak.

Ako suvenire niste kupili na Baščaršiji, učinite to u Zemaljskom muzeju. Na taj način ste uradili i nešto korisno. Nova replika Sarajevske hagade izašla je nedavno. Ako ste knjigofil i uživate u posebnim izdanjima to bi mogla biti prava stvar za vas.

Ključne riječi: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski muzej, Stećak, Sefardi, Konzerva Ikar, Muzej zatovren!

Pofalići/Socijalno/Malta

U slučaju da je lijep dan, iskoristite priliku i prošetajte Vilsonovim, jedinom gradskom alejom. Ako nemate sreće, nastavite tramvajem.

Čengić vila

Da, tako je izgledao socijalizam. To je odgovor na pitanje koje ste sebi postavili prilikom izlaska. A danas tu živi samo Route 66. Ako ste ljubitelj dobre muzike, svratite na piće, ali ostavite novac za taksi. Vjerovatno nećete ići na ostatak vožnje. Nakon Routa 66, možete se eventualno prebaciti u Pub na Malti.

Ključne riječi: taxi služba 1515

 

Otoka/RTV dom/Nedžarići/Stup

Ovaj dio podsjeća brazilske favele i poput njih, zona je rizika.

Posmatrajte ga iz tramvaja.

Ključne riječi: Radio-televizija Bosne i Hercegovine (Sivi dom), Oslobođenje, Zimske olimpijske igre 1984, Tunel spasa.

Ilidža

Nemojte se iznenaditi. Na Ilidži se govori i piše na nekoliko jezika. Uglavnom na turskom i arapskom. Ako ste u fazonu, lakše ćete se snalaziti. Natjerajte se na šetnju do Vrela Bosne, a u povratku potražite Fijaker, restoran zbog kojeg mnogi Ilidžanci više ne jedu kod kuće.

Ključne riječi: Arheološko nalazište Butmir, Rimske iskopine/Rimski most, Crkva sv. Save.

Travel Advisor – lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Mostar – povijest i gastronomija

Odmorite od razvikanih destinacija – upoznajte Balkan

Koja je razlika između putnog zdravstvenog osiguranja i osiguranja od otkaza ?

Previous articleKako posjetiti Oslo, a da ne izbijete baš zadnju k(r)unu iz džepa?
Next articleAh, ta Andaluzija…