Trst za mlade i one koji se tako osjećaju

Autor članka:
Podijeli:

Trst za mlade

Trst je grad koji sam odabrala kao mjesto gdje ću započeti svoj studij.
Često me pitaju zašto baš Trst?

Odgovora je mnogo.
Na primjer, talijanski sam od malena nešto znala te sam ga u školi učila, a ovo je bila prilika da ga poboljšam studijem na talijanskom jeziku te druženjem s novim ljudima.
Pored engleskog jezika kojeg sam odabrala na fakultetu, uzela sam španjolski jezik kojeg sam od malih nogu bila fan jer sam svaki dan nakon/prije škole gledala Marichuy i Juan Miguela.
Trst mi je u svakom smislu bio bolja i bliža opcija od Zagreba s obzirom na to da dolazim iz Kastva.
Nova država, novi ljudi, novo sve. Tako blizu, a tako daleko za osobu koja po prvi puta odlazi od kuće.

Vrijeme je došlo da se pobliže upoznam s tim popularnim gradom.
Kao i svaki ostali student, nikada nisam obilazila neka skuplja mjesta, već mjesta gdje se Aperitivo može popiti za euro manje nego u ulici do, pizza pojesti po subvencioniranoj cijeni, šoping obaviti u istim dućanima gdje i kod nas, a busom smo se švercali što smo više mogli.
Za početak, grad sam počela otkrivati manje turistički, a više gdje me druženje odnese.
Druženja su uvijek bila uz ekipu na cugi ili na večeri.
Dok je još postojao Klub istarskih studenata, vrlo smo rado izlazili srijedom van tamo te smo već za 1 euro mogli popiti omiljeno nam piće, a nismo baš bili neki fanovi izlazaka u disko te smo kako počeli, tako nastavili naše večeri uz gitaru u nečijoj domskoj sobi ili nečijem stanu.

Trst za mlade

Jedno od mnogih studentskih druženja
S vremenom sam počela i ja uživati na Aperitivima uz koje se uvijek dobije nešto za prigricnuti pa tako smo uvijek grickali čips, kikiriki pa čak i male cut-ove pizze, sardine itd.

Omiljeni nam je svima bio Spritz Hugo ili piva koje smo voljeli popiti u Viale XX Settembre u baru ”Preferita” na visokim stolicama, ali otkada smo otkrili da su cijene u ”Sotto Portici” pored Piazze Unita jeftinije te da uz njih dobiješ više toga za prigristi, nismo prestali odlaziti onamo.

Trst za mlade
Sladoled još uvijek obožavamo pojesti u slastičarni ”La siciliana” na Piazzi Unita ili u Viale XX Settembre (nezaobilazni sladoled od pistacchia se uvijek našao u mojem kornetu) , a nedvojbeno je hrana odlična u pubu ”Spiller” ili u lancu napuljskog restorana ”Rossopomodoro” na rivi.
Voljeli smo često i kod Kineza skočiti u ”Terre d’Oriente” pored ”Spillera” gdje je cijena puno jeftinija nego igdje, a hrana odlična.

Trst za mlade
Pizzeria Rossopomodoro

Gdje je dobra kava?

Postoje dva malo profinjenija mjesta, a opet cijene nisu toliko visoke (za nas studente je i 20 centi više bilo previše).
Pored Viale XX Settembre postoji kavana-knjižara ”Caffe San Marco” koja privlači razne čitače, profesore i intelektualce, a na Piazzi Unita ”Caffe degli Specchi” uz kavu daje i malo tople čokolade.
Kada naručujete u Trstu kavu, ona se naručuje na drugačiji način nego drugdje u Italiji.
Kod njih postoji kapučino u staklenoj čašici iliti ”Capo in B”, crna kava (mali espresso) iliti ”nero”, latte macchiato iliti bijela kava itd. Bitno je i napomenuti da ako kavu (za naše navike) eksate na baru je jeftinije nego da sjednete i pijuckate.

Trst za mlade

Od mjesta za posjetiti, obavezno treba ići vidjeti dvorac Miramare, malo na izlazu od Trsta po čijim vrtovima je uvijek gušt prošetati.
Od dvorca se pješke uz more dolazi do Barcole, dio Trsta gdje se najveći broj Tršćana kupa, šeta, trči, uživa.

Trst za mlade
Što se tiče centra, na brdašcu iznad nezaobilazne Piazze Unita, San Giusto, se nalaze stare rimske iskopine te crkva, a pogled se pruža na cijelu rivu. Od tamo se pješke može spustiti po starim uskim uličicama do centra, prošetati po Molo Audace, posjetiti akvarij, muzej Revoltella, a na Piazzi Oberdan starinskim tramvajem se popesti iznad Trsta gdje se nalaze šetnice s kojih pogled na grad ostavlja bez daha. Također se busom može posjetiti slatko staro ribarsko mjesto Muggia.

Trst za mlade
Trst je jedan veliki miks ”naše” i ”njihove” kulture (naš je u Trstu svatko s Balkana, otkuda god da je).
Vjerujem da skoro pa nema osobe koja ga nije posjetila ili nekada švercala Rifle preko granice, te sam sigurna da svatko odlazi s nekom drugačijom i pozitivnom uspomenom koju ovaj divan grad ostavi.

Travel Advisor : Alpe Adria , Capri , Graz , Venecija , Istra

Posjetite naš YouTube kanal.

Nove objave