Omiljeno skijalište udaljeno svega tri i pol sata vožnje od Zagreba

Autor članka:
Podijeli:

Turracher hohe je omiljeno skijalište

Turracher Hohe nam je jedno od omiljenijih skijališa u Austriji. Blizu je, ima uvijek dosta snijega, domaćini su vrlo ljubazni, ponuda je za svakoga, a skijanje odlično.

Skijalište na kojem butler vodi brigu o gostima.

 

 

Zove se Christian i brine se o gostima hotela s kojima je dogovorena suradnja. S gostima obilazi skijalište, ukazuje im na najljepše staze, odgovarajuće njihovom znanju, ali i daje im kreme za sunčanje, maramice i slatkiše. Ima i kolegicu koja obilazi staze na motornim sanjkama. Ona nudi čaše pjenušca svima koji se pored nje zaustave, a za djecu ima slatkiše i kekse. Pomažu gostima pronaći odgovarajuće staze za skijanje i planinarenje te upoznavanje s lokalnom ponudom. Ovo je jedinstvena ponuda skijališta Turracher Hohe.

Zamrznuto jezero

Turracher see je zamrznuto jezero preko kojeg vode staza za skijanje, voze se motorne sanjke i služi kao šetnica. Kad je led dovoljno debeo , kao sada, onda se jezerom svi služe kao putem koji spaja jednu i drugi stranu skijališta. Ispred jednog hotela se dio jezera zagrijava toliko da se može kupati.

Turracher Hohe

Odsjeli smo u hotelu Panorama Turracher Höhe****. Predivan pogled iz novo uređenih soba svakog jutra oduzima dah i budi sreću. Zaleđeno jezero omeđeno pitomim brdima u zoru je poput slike flamanskog majstora. Direktorica Aleksandra Popović iz Peroja nas je upoznala s lokalnim prilikama.

Moderno skijalište

Skijalište je idealne veličine za nekoliko dana uživanja na snijegu. Mjesto se nalazi na prijevoju visokom 1764.m pa je količina snijega garantirano dobra. Naravno, sve staze su pokrivene i snježnim topovima jer tako velika investicija u nove i moderne žičare ne može ovisiti o prirodnim padavinama.

Turracher se nalazi s južne strane Alpa pa je puno više sunčanih dana i padavine su ipak rjeđe. Sezona je duga i traje od studenoga do prvog svibnja. Ponuda zimskih sportova, osim skijanja je bogata.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Na skijalištu ima 14 modernih žičara i 42 km staza. Staze su na visini od 1.400 do 2.205 m. Staze pored žičara Kornock i Turrachbahn su vrlo lijepe, široke te zanimljive i najboljim skijašima pa je bio baš gušt skijati tri dana na ovom lijepo skijalištu. Moguća je i kružna tura na skijama oko mjesta. Većina staza su plave i crvene. Dobro su ispeglane i dovoljno široke da se ne osjeća gužva. Skipass se može kupiti online.

Za one željne adrenalinskih majstorija postoji XXL Funslope, Funcross te snježni park s brojnim wawe boxevima, kickerima i svime što čini sretnim mlade adrenalin junkie. Uređeno je i 15 km staza za skijaško trčanje.

Motorne sanjke

Poseban doživljaj je vožnja motornim sanjakama po skijalištu u sumrak nakon što prestanu raditi žičare. izlet košta 180 E. U cijeni je prijevoz do posebnog poligona, uputsva za upravljanje te vožnja kroz šume i livade po posebnim stazama.

Turracher Hohe

Domaćini tvrde da je to jedino mjesto u Austriji gdje se može probati ta avantura. Voziti sanjke nije lako te je potrebna odgovarajuća fizička snaga i vještina.

Gastro ponuda

Važno je napomenuti , a to skijaši posebno vole, da je većina smještajnih objekata blizu neke staze pa je ski in ski out jedna od velikih prednosti. Gastronomska ponuda je iznenađujuće dobra. Posebno bi izdvojio restoran Philipp u kojem smo prošli put uživali u odličnoj večeri s osam sljedova i toliko vrsta vina i rakija.

K-Alm

Novost u ponudi su japanski specijaliteti na samom terenu. Popularna gostionica K-Alm pored žičare ove sezone nudi razne japanske delicije od sushia do tempura. Probali smo i jako je dobro.

Uz staze postoji nekoliko vrlo dobrih lokala u kojima se jedu domaći specijaliteti. Mi smo ručali u Almzeit Huette na gornjoj stanici Panoramabahna. Koruške knedle punjene sirom ili mesom, pivska juha i uvijek prisutni Bečki šnicil su samo dio finih jela.

Kas knedli

 

Svakako treba istaknuti rakiju od češera bora vrste Zirben. Dobrog je okusa i liječi sve bolesti. Ulja češera se koriste i u kozmetičkim proizvodima i kao mirisi koji opuštaju. Naravno, svi proizvodi su lokalni. U restoranima se poslužuju specijaliteti kraja s lokalnim namirnica. Kako se skijalište nalazi djelom i Štajerskoj, a dijelom u Koruškoj, ponuda je vrlo raznolika.

Osim više vrlo dobrih hotela ponuda smještaja je bogata apartmanima i kućama za najam.

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba

Kao zanimljivost bi izdvojio muzej. Da, na skijalištu postoji i muzej i to ne bilo kakav. Mythos Edelstain je muzej kristala obitelji Kranzelbinder. Na 500 kvadrata je izloženo uglavnom poludrago kamenje i kristali iz čitavog svijeta. Bogata je kolecija alpskih kristala.

Turrache Hohe

Njemački portal Skiresort.de koji testira skijališta je Turracheru dodijelio epitet najboljeg u rangu skijališta koja imaju do 60 km staza. Zbog svog smještaja ovo se skijalište smatra odličnim izborom za odmor. Južna strana Alpa garantira puno sunca, a visina da je snijeg dobre kvalitete dugo u sezonu. Kvaliteta staza je odlična pa je moja preporuka bez zadrške.

Turracher Hohe skijalište blizu Zagreba

Turracher Hohe je skijalište blizu Zagreba. Udaljeno je manje od 300 km. Moguć je i prelazak preko prijelaza Ljubelj prema Klagenfurtu. Tim putem se izbjegava plaćanje austrijske vinjete i tunela Karavanke. Potrebno vrijeme za vožnju je oko tri i pol sata.

Travel Advisor – vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave