Travel AdvisorTravel Advisor

Vail: moje omiljeno skijalište u Coloradu

Elitno skijalište Vail smatra se jednim od najboljih u Sjevernoj Americi

Vail je najveća planina Colorada, a nalazi se u okrugu Eagle. Stvoreno je sredinom prošlog stoljeća i od tada posjetiteljima pruža pravu sliku modernog imućnog društva. Prema mnogima, Vail je najbolje zimovalište na kontinentu. Razlog tome može biti čak 300 sunčanih dana u godini, bogata skijaška ponuda ili činjenica da je najveće skijalište Sjeverne Amerike.

 

Žičare i staze

Žičare su na visinama između 2.500 i 3.500 metara. Staze su odlično uređene i široke te je više od 50% njih za napredne skijaše Sveukupno ima 31 žičara i 195 staza, a najduža je Riva Ridge (6,4 km). Područja Front Sidea, Back Bowlsa i Blue Sky Basina omogućuju različite skijaške terene. Front Side sadrži više od 128 staza gdje je moguće skijati na blagim padinama i uređenim terenima. Posebno uređeni Snow parkovi su zabavni za sve koji vole skakati i savladavati razne prepreke na dasci ili skijama. Jedna od najdražih staza mi je Born Free koja prati gondolu Eagle Bahn.

Blue Sky Basin rute započinju beskrajnim panoramskim pogledom, a skija se netaknutim i neuređenim terenima. Legendarne Back Bowles rute kroz neuređenu divljinu, šume, gudure te duge i široke uređene staze oko vrha Lionshead pružaju pravi užitak skijanja.  Pod pojmom Bowl smatra se kotlina iz čijeg dna vozi žičara na vrh s kojeg se po želji kroz šumu spušta neuređenim rutama. Vail se ponosi sa sedam takvih kotlina. Najpoznatije su Sun down, Sun Up, China i Siberia.

Izvor: vail.com

Budući da je skijalište vrlo prostrano pa se promovira sloboda i neograničeno skijanje bez gužvi gdje se stječe dojam skijanja na vlastitom terenu. Najljepše staze su oko žičara The Mountaintop Express i Game Creek, a strmije su Prima i Blue Ox. Na skijalištu je uređen i freestyle Golden Peak Super Park, koji se nalazi ispod žičare Riva Bahn.

Ponuda restorana

Ponuda ugostiteljskih lokala je bogata i prilagođena je svačijem džepu i ukusu. U Vailu moguće je pronaći restorane s pet zvjezdica, one s nagrađivanom vinskom kartom i vrhunskom uslugom, ali i one koji nude fast food i tradicionalnu kuhinju. Poseban doživljaj je posjet Game Creek restoranu do kojeg je organiziran prijevoz s vrha gornje stanice žičare. Pogled je fantastičan, a hrana odlična. Također je zanimljiv i restoran Sweet Basil koji nudi modernu američku kuhinju.

Na brdu je najbolje uređen i najpoznatiji restoran 10.

Imje je dobio po legendarnoj trupi američkih specijalaca koji su trenirali na ovim brdima i kasnje otišli na bojišta Europe u velikom ratu.  Neki od preživjelih članova su se vratili nakon rata i bili među pionirima razvoja Vaila.

Ovaj restoran je na tragu fine dining posluge. Ima garderobu za pancerice i šlape, odličan bar i “place to be seen”. Obavezno rezervirati dan ranije.

Après ski ponuda

 U samom mjestu zabava počinje uz donju stanicu žičare, u legendarnom lokalu Garfinkel čiji je moto “Kvalitetna hrana, odgovarajuće cijene”. Za razliku od alpskih zabava, na američkim se sluša hard rock. U Vailu, noć može biti vrlo uzbudljiva i duga.

Ovdje se izlazi rano tako da je cruising po lokalima omiljen način provoda. Jedna od najpopularnijih après ski lokacija je meksički Los Amigos koji nudi tekile i meksičku hranu koju obožavaju i lokalci. U popularnoj destileriji i kušaonici 10th Mountain Whiskey & Spirit Company degustiraju se razna alkoholna pića- burbon, viski rye, votka i mor. The Red Lion jedan je od najstarijih i najpoznatijih barova u Vailu i odlično je mjesto okupljanja uz glazbu uživo, vrhunsku hranu i happy hour ponudu.

Aktivnosti i muzej

U Vailu se nudi nekoliko skromnih zimskih aktivnosti. Vožnja coasterom, planinske ture, spa i wellness tretmani, a postoji i muzej skijanja u Coloradu vrijedan posjeta i dolara koliko košta ulaznica. Za djecu se organizira avanturistički kamp gdje se može naučiti skijati na različitim, specifičnim terenima i istražiti cijeli resort s njihovim vršnjacima.

 

Savjeti +

U Denveru, koji je udaljen oko dva sata vožnje autocestom broj 70, nalazi se međunarodni aerodrom. Na putu prema Denveru nalazi se mali gradić Silverthorne poznat po odličnom outlet shopping centru u kojem se nalaze trgovine svih razvikanih američkih dizajnera poput Calvin Kleina, Ralph Laurena i drugih. Zbog povoljnih cijena, outlet je nezaobilazno mjesto za posjet.

Kada ste već u SAD-u, dobro je unajmiti automobil kako bi se mogla obići i neka druga skijališta. Nešto manje od 200 km prema zapadu nalazi se najudaljeniji Aspen, dok su ostala skijališta ipak bliža. Na putu između Denvera i Aspena su: Beaver Creek, Cooper Mtn., Loveland, Steamboat, Arapahoe Basin i još desetak manjih skijališta.

Skijaška oprema se može unajmiti na više mjesta tako da nema potrebe nositi skije i pancerice iz Europe.

Travel Advisor – skijanje

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Instagram

 

Previous articleTop 5 najljepših nogometnih stadiona u Europi
Next articlePostoji vodič po neobičnim mjestima koja nisu za svakoga