Sedam velikih otoka Mediterana

Autor članka:
Podijeli:

Kolijevka zapadne civilizacije

Mediteran je more omeđeno s tri kontinenta: Azijom, Afrikom i Europom. Zovu ga i kolijevkom zapadne civilizacije. Bogata povijest i razni narodi koji su obitavali oko tog bazena su utjecali na jedinstvenu kulturu na svakom od sedam velikih otoka Mediterana. Svi su na neki svoj način miks tih kultura i utjecaja. Svaki je posebno zanimljiv i dobro je otkriti ga jer je svaki svijet za sebe. Na Mediteranu turizam traje tisućama godina pa zar i sam Odisej nije bio jedan od prvih turista?

Sedam velikih otoka Mediterana

Sicilija

Sicilija je najveći otok Mediterana

– 5,060,000 stanovnika, 25,834 kvadratna kilometara. Najveći otok Mediterana. Bogata povijest koja je ostavila traga na mnogim mjestima na otoku. Od Feničana, Grka, Rimljana pa do moderne urbane Italije. Sve se pomiješalo pa je ovaj otok prava civilizacija u malom. Odlične autoceste, aerodromi i vlakovi pružaju turistima razne mogućnosti za putovanje otokom. Za obići otok je potrebno sedam dana, a lako se može ostati i puno duže. Sicilija je otok kojeg treba doživjeti i za mene broj jedan na Mediteranu. Brda, pješčane plaže, vulkan i pitome doline te posebno zanimljivi gradovi i gradići. Sve na jednom mjestu. Sicilija je kultura, hrana i plaže.

Sardinija

Osam velikih otoka Mediterana

-1,655,00, 24,100 kvadratnih kilometara. Drugi najveći otok Mediterana. Ima vrlo dugu obalu i mnogo malih zaljeva s pješčanim plažama. Poznata je po netaknutoj prirodi i raznim aktivnostima poput jahanja, jedrenja, a zimi čak i skijanja te po odličnoj lokalnoj kuhinji koja se smatra među boljima u Italiji što znači i na svijetu. Na otok dolaze bogataša još od pedesetih godina prošlog stoljeća kada ga je Aga Khan proslavio. Cost Smeralda je dio obale na kojem se okupljaju super bogati. Na otoku se nalazi i dio poznat kao Mala Sahara zbog velikih dina i duge pješčane plaže.

Cipar

Kyrenia na turskoj strani otoka Cipra

– 1,170,000, 9,251 kvadratnih kilometara. Cipar ima svoje adute. Turska strana je vrlo bogata povijesnim građevinama i starim mjestima poput Kyrenije koja su sačuvana u vremenu i prostoru. Južna, Grčka strana je većim djelom masovni turizam s izuzetno velikom ponudom smještaja. Cipar je miks raznih kultura. Tu su se sretali Rimljani, Bizantinci, Venecijanci, vitezi Templari, Grci i Turci i sve se to vidi. Sezona traje veći dio godine pa se i zimi može vidjeti dosta stranaca zbog kojih su otvoreni hoteli i restorani u turističkim centrima. Cipar je odlično povezan avionima s velikim europskim gradovima po, često, vrlo jeftinim cijenama.

Majorca

Osam velikih otoka Mediterana

– 860,000, 3,640 kvadratnih kilometara. Najpopularniji španjolski otok i najveći od Baleara. Dobro je povezan direktnim letovima tijekom čitave godine s većinom velikih europskih gradova te je lako i jeftino doći do toplog sunca Mediterana. Otok je poznat po lijepim i čistim plažama i atraktivnim noćnim životom. Turistička tradicija je počela u devetnaestom stoljeću. Mnogi poznati umjetnici iz tog doba su pohodili Majorku i ostavili svoj trag. Chopin, Agatha Christie, George Sand, Miro i mnogi drugi su volje boraviti na Majorci. Otok je za sve koji vole partijati, ali i one koji traže ekskluzivne vile u predivnim zaljevima daleko od ljudi. Majorka je poznata za obiteljski odmor zbog dugih plaža i povoljne ponude smještaja.

Kreta

Osam velikih otoka Mediterana

– 623,000, 8,312 kvadratnih kilometara. Otok kojeg su u drevno doba zvali kontinentom. Razvili su svoju posebnu kulturu koja je ostavila trag i danas vidljiv. Mjesta poput Chanie su šarmantna i šarena s puno dobrih restorana. Otok je pun maslina koje se mogu vidjeti svuda. Najbolje je unajmiti auto na par dana i provozati se otokom. Za Kretu je potrebno sedam dana bez kupanja. Duge šljunčane plaže s obje strane otoka su idealne za kupanje. Palača Knosos s ostacima minojske kulture je jedan od najvažnijih povijesnih lokaliteta na Mediteranu. Kreta je poznata i kao ‘Otok bogova’, mjesto na kojem je rođen Zeus te po legendi o Minotauru. Prekrasne plaže, kristalno čisto more, nasadi maslina, brda, klanci, špilje i zaravni nude za svakoga ponešto.

Malta

Osam velikih otoka Mediterana

– 494,000, 246 kvadratnih kilometara Na Malti tvrde da je najsunčaniji otok s više od 300 dana lijepog vremena godišnje. Mali i napučen otok je pun povijesnih građevina i zanimljivih mjesta u kojima je vrijeme stalo. Cijene su povoljne čitave godine ipak treba imati na umu da nema mnogo plaža i da otok nije idealan izbor za kupališni turizam. Otok je odlično povezan javnim prijevozom koji je vrlo povoljan. Na Malti se vozi lijevom stranom. Osjeća se utjecaj Britanaca, ali i Talijana pa je zanimljivo miješanje kultura gdje se jede talijanska hrana, a govori Engleski. Glavni grad La Valetta i danas podsjeća na jaku vitešku utvrdu koju je teško osvojiti. Otok je nešto manji od našeg Brača, ni na njemu živi tridesetak puta više ljudi.

Korzika

Osam velikih otoka Mediterana

– 322,000, 8,681 kvadratnih kilometara je otok dramatične povijesti koja kao da kopira istu takvu prirodu. Putnici je posjećuju zbog očuvane prirode, razvedene obale i planinskih panorama. Idealan je otok za jedriličare zbog mnogih pustih uvala i plaža. Ima više od stotinu vrhova viših od 2000 metra pa nosi nadimak ‘Planina u moru’,
Korzika njeguje karakterističnu lokalnu kuhinju koja je vrlo cijenjena u Francuskoj. Narod je ponosit i samosvjestan pa Korzika ima veliku autonomiju i svoju zastavu unutar Francuske. Kroz otok su označene staze za bicikle i hodanje. Osim francuskog govori se i Korzikanski. Glavna luka na sjeveru je Bastia, a glavni grad je Ajaccio u kojem se rodio Napoleon Bonaparte.

Sedam velikih otoka Mediterana su svaki za sebe vrijedan posjeta. Svako je na svoj način zavodljiv i pruža mnogo toga.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel AdvisorEuropa

Pretplatite se na naš YouTube kanal

 

Nove objave