Travel AdvisorTravel Advisor

Verbier/ Quatre Vallées

Verbier je skijalište za sladokusce

Verbier je skijalište koje većinu skijaša ne ostavlja ravnodušne. Zbog snježne piramide Mont Fort od 3.300 m u vama će se probuditi strahopoštovanje. Samo najbolji ili najodvažniji spuštaju se od vrha strmim stazama punim hupsera, dok većina skijaša ostane na terasi platoa Col de Gentianes. Ako ste ipak hrabriji i iskusniji, na prvih pet kilometara staze, u smjeru prema Tortinu, naići ćete samo na hupsere i neuređene terene.

 

Novi zip-line

S Mont Forta možete se spustiti i iznad ledenjaka Tortin. Između Mont Forta i Les Gentianesa, očekuje vas zip-line od 1,4 kilometara na kojem postižete brzinu veću od 100 km/h. Mjesto sastanka nalazi se u restoranu des Gentianes (gdje stiže zip-line).

Staze

Spuštanje s Mont Gele (3023m) oznoji i one najbolje, a možete se spustiti sa svih strana oko vrha. Ako ste freestyle tip skijaša, neuređeni tereni za vas će predstavljati izazov, ali i raj za izvođenje različitih akrobacija. Jedina je zamjerka je da neke žičare bas nisu najnovije pa ne prate ekspanziju smještajnih kapaciteta. Na glavnim pravcima su uz stare i spore sjedećnice paralelno sagrađene i gondole kako bi se povećala protočnost skijaša. Od drugih, manje avanturističkih staza, za preporučiti je staza sa Chassoure (2740m) prema La Tzoumazu koja prolazi predivnim krajolikom uz zaleđene vodopade. Ta strana skijališta oko Savoleyres (2354m) puno je blaža, a staze su široke i idealne za carving. Verbier je i poznat daskašima koji ga smatraju jednim od „njihovih“ skijališta.

Više od 400 kilometara staza te sistem 101 žičare koji povezuje Verbier, La Tzoumaz, Siviez, Thyon i Veysonnaz i još neka manja mjesta stvarno je impresivan kao i mnogobrojne mogućnosti skijanja izvan uređenih terena čine ovo najveće švicarsko skijalište jednim od najkompletnijih i najboljih u Alpama.

 Verbier

Verbier se nalazi na jugu Švicarske, u pokrajini Vallis gdje ćete najčešće čuti francuski i njemački jezik. Iako nema dugu povijest kao skijalište, malo alpsko selo s crkvicama i farmama lijepo je organizirano tako da je lakše doći do žičara i terena.  U mjestu postoji i nekoliko zanimljivih muzeja. Gastronomska ponuda je vrhunska, od švicarske specijalitete kao što je fondue ili roesti do meksičke hrane i svuda prisutnih hamburgera i pizza. Kao odmor od skijanja ili sjajno mjesto za doručak u Milk Baru se možete okrijepiti toplom čokoladom, domaćim kolačima, sladoledima, palačinkama i milk shakeovima.

Budući da je Verbier središnje mjesto Četiri doline, u njemu će te pored najvećeg izbora zabave teško otići na spavanje. Après ski počinje ispod donje stanice žičare Medran na Place Centrale. Pub Mont Fort najbolji je après ski izbor za prepričavanje dogodovština uz pivu, a sa susjednim Big Benom i Offshore Caféom čini središte zbivanja i mjesto okupljanja nakon skijanja. 

Ostala mjesta Quatre Valléesa

Iz Verbiera, ostala mjesta Četiri doline nisu lako dostupna automobilom jer su cestama povezani samo s dolinom.  Za prosječnog skijaša moguće je otići skijati i u skijaške sektore iznad Veysonnaza (1400m) ili Thyona (2000m) što je puno brži i kraći put u odnosu na ostale. Veysonnaz, malo i mirno mjesto u susjednoj dolini, skijaški se i turistički razvio kasnije od Verbiera. Nalazi se na planini i skijaški je povezano s čitavim sistemom, a poznato je po kvalitetnom smještaju u Challetima. Susjedni Thyon moderno je mjesto s bogatom ponudom apartmana i Challeta dobro uklopljenih u fascinantnu prirodu. La Tzoumaz (1500m) je obiteljski orijentirano mjesto, a s Verbierom je povezan žičarom preko Savoleyresa.

Najbolja zabava i najluđe skijanje

Skijalište Četiri doline, moram priznati, nije za svakoga. Za napredne i dobre skijaše je odlično, zapravo pravo otkriće, no početnici nemaju toliko veliki izbor staza kao u nekim drugim mjestima. Slabiji skijaši će se zapitati zašto su ovdje, a ne u susjednom Portes du Soleil, ali kad završi skijanje i padne noć zabava je nemjerljiva. Adrenalin koji ćete osjetiti na strmim stazama, nastavit će se i u noćnim satima u Verbieru gdje je zabava među boljima u Švicarskoj.

Zahvaljujući organiziranju ekstremnih skijaških utrka poput Verbier Ride i O,Neill Extreme ovdje dolaze skijati najluđi frikovi iz čitavog svijeta. Cilj ovih utrka je spustiti se što je brže moguće. S vrha u dolinu, bez označenih staza i po neuređenim terenima svatko bira svoj put, a potrebno je spustiti se što je prije moguće- pa “tko preživi pričat će”. Za mlade ili one koji se osjećaju mladima Verbier je pravi izbor i dobitna kombinacija odličnog skijanja i noćnog života.

Kako doći?

Iz Zagreba i iz Rijeke kroz Italiju preko Milana, prijevoja Domodossola u Švicarsku do Siona. Udaljenost oko 800 km. 

Fotografije: Televerbier SA

Travel AdvisorVodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBrzi antigenski testovi su možda rješenje za evente
Next articleUkida se viza za SAD