Vikend u Sloveniji koji želimo ponoviti

Autor članka:
Podijeli:

Dobar vikend u Sloveniji

Blizu, a toliko drugačije jer u jedan vikend u Sloveniji stane toliko različitog sadržaja. 

Ptuj

Našli smo se u Ptuju koji je, ako slučajno niste znali, najstariji stalno naseljeni grad u Sloveniji. Prvo je naselje nastalo u željenom dobu. Od tada su se na ovom prostoru izmjenjivale razne države i vladari. Rimljani su ostavili možda ono najvažnije, a to je vinova loza. Od tada pa do danas su Ptuj i okolica poznati po dobrom vinu. Rimljani su ga u 1. stoljeću prije Krista poznavali kao važno trgovačko, upravno i carinsko središte. U to doba je imao 40.000 stanovnika i zvao se Poetovia. Kasnije su ga osvajali Huni, Avari te na kraju Slaveni. Grad se razvijao i dalje kroz stoljeća, a u prvoj polovici dvanaestog stoljeća je za Salzburškog biskupa Konrada I sagrađen dvorac nad Dravom.


Danas je Ptuj poznato turističko središte tog dijela Slovenije. Na manje od sat vremena vožnje od Zagreba se autocestom stiže do ovog lijepog grada. Znam da su mnogi protutnjali na putu prema Austriji ili dalje, pogledali prema utvrdi i pomislili kako se jednom trebaju zadržati u Ptuju. Vjerujte da se isplati jer je grad dobro uređen i ima se što vidjeti i okusiti.

vikend u Sloveniji

Pješačka zona nije velika, li je ugodna za šetnju. Razne lijepo uređene zgrade u urednom središtu su zanimljive za fotografiranje. Naročito je lijep pogled iz same utvrde. Do vrha se stiže za desetak minuta putem i stepenicama iz samog središta. Pogled se pruža na Hrvatsku prema Jugu, Pohorje na zapadu te Austrija u daljini prema sjeveru.

Mitra hotel
Spavali smo u šarmantnom hotelu Mitra u samom središtu grada. Za preporuku je zbog lokacije, velikih soba od kojih je, kako kažu, svaka drugačija i ljubaznog osoblja.
Posjetili smo i Terme Ptuj. Vodeni park se prostire na vanjske i nutarnje bazene s brojnim sadržajima za djecu i odrasle. Posebno nam se svidio Spa prostor uređen u rimskom stilu. Razni Wellness programi u hotelu Grand Hotel Primus su mamili na ostanak i uživanje. Zanimljivi ambijenti uređeni u antičkom stilu.

terme ptuj
Ovaj put nismo imali vremena zadržati se, no to ćemo svakako ispraviti. Ptuj zaslužuje da se u njemu ostane par dana te uživa u specijalitetima ovog kraja, kupanju u Termama Ptuj, a za one koji znaju čeka i dobro igralište za golf.

Zreče za vikend u Sloveniji

Iz Ptuja smo krenuli prema Termama Zreče koje se nalaze na obroncima Pohorja nedaleko od Celja. Na putu smo ogladnjeli te posjetili jedan od spektakularnih restorana koji toliko vuče na Michelin ponudu da će se sigurno uskoro okititi barem jednom zvjezdicom. Za sada je samo Michelin preporuka. Upamtite ime Galerija okusov. Nalazi se u malom mjestu Žalec, pored Celja. Na karti piše i Novo Celje.

galerija okusev
Vidjeli smo sjajan izbor vina. U ponudi je bilo i boca Petrusa po vrtoglavih 6.500 e nam govori o tome kakva publika tamo dolazi. Cijene degustacijskih menija su bile 56 e za slijed od pet jela do 96 e za devet jela. Vrlo prihvatljive cijene za takav tip restorana. Uz jela su nas pratila odlična lokalna vina, no primat je zaslužio njemački Rajnski rizling iz područja rijeke Mosel. Još jedno obećanje samome sebi je da ću se vratiti u ovaj divan restoran.

vinoteka žalec
Terme Zreče su sjajno mjesto za boravak. Kupanje u bazenu, uživanje u Spa prostorima te divan gorski zrak su savršen spoj u svako godišnje doba. Vulkansko blato blagotvorno utječe na zglobove i kralježnicu. Pohorski treset koji se dobiva iz močvarnog tla blagotvorno djeluje na mnogo vrsta oboljenja, pa su terme poznate po lječilišnom turizmu. Do Rogle je svega 17 kilometara. Divne šume i planinski zrak su blagodat za naš organizam. No, nije sve u šetnjama. Ponuda raznih sportskih aktivnosti je aktualna čitave godine. Mijenjaju se samo sredstva za zabavu. Zimi su to snježni sportovi. Na Rogli ima 11 skijaških žičara te staze za skijaško trčanje i sanjkanje. Ljeti je atletski stadion poprište priprema sportaša iz ranih sportova. U Sloveniji je , naravno, nezaobilazan biciklizam koji je sve popularniji za sve uzraste.

Rogla
Ponuda smještaja je vrlo bogata. Može se unajmiti apartman u vili ili boraviti u hotelu. Gastronomska ponuda je vrlo dobra. Doručak je takav da će svatko pronaći nešto dobro za sebe. Pjenušac se nalazi odmah pored ulaza tako da se može veselo ući u novi dan.

Pot med krošnjami

Pot med krošnjami
Jedan od razloga zbog kojeg smo došli na Roglu je prava turistička atrakcija – Pot med krošnjami. Jedinstveni put koji nas vodi među krošnje, među ptice i dalje prema oblacima. Za nekog kome je glava stalno u oblacima poput mene ovo je bio idealan izlet. Ova se zanimljiva građevina nalazi usred šume. Građena je od metala i drva pa se dobro uklapa u okoliš. Nalazi se na visini od 1517 metara, a sama je visoka 37 metara. Čitav put je dug oko jedan kilometar. Nema stepenica niti strmih dijelova pa je pristupačan za dječja kolica i invalidska kolica. Na putu su na nekoliko mjesta postavljene edukativne izložbe koje pokrivaju teme iz okoliša. Može se naučiti o vrstama kamenja, drveća te flore i faune. Za lijepih dana se pruža pogled na „pola“ Slovenije, a u daljini prema istoku se vidi Medvednica. Prava atrakcija zbog koje se isplati doći. Od Zagreba preko Đurmaneca ima oko 90 kilometara.

Pot Rogla
Zanimljiv i sadržajan vikend u Sloveniji koji zove na još. Nadam se skoro ponoviti i zadržati se na nekim mjestima te uživati u ponudi i zaista ljubaznim domaćinima.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave