Villa Fabiani: raj kojeg ne želimo napustiti

Autor članka:
Podijeli:

Villa Fabiani je mjesto izvan vremena i prostora

U Kobdilju, pred mjesta Štanjel, na slovenskom Krasu rodna je kuća arhitekta i urbanista Maksa Fabianija poznatog diljem Austro- Ugarske monarhije. Poznata je kao Villa Fabiani.
Kad uđem u ovaj svijet kao da nestane stvarnost. Osjećam se odvojen od svega, vijesti, problema kao da je na ulazu neka čarolija koja me makne u svijet užitka. Toliko ljepote na jednom mjestu se rijetko pronađe.

Pikolit i WiFi

Pikolit na bazenu

Na imanju unutar kamenih zidina, okruženom ružama i opojnim mirisima bilja, srce vam se neće prestati veseliti: uz seosku kuću, tu je i 14 pomoćnih objekata, bujni vrtovi, dvorišta te park s ribnjakom u vinogradu s autohtonom slovenskom lozom Pikolit.

doručak

Soba nema puno, svega šest, no pomno su uređene na način da gostu pružaju ultimativni komfor. Čitav prostor vile i vrtova je pokriven WiFi signalom pa je bilo lako podijeliti svoje fotografije i užitke s pratiocima na društvenim mrežama.

Photo Ziga Intihar

Doručak je poseban doživljaj. Tu su različite vrste voća, fini kolači i peciva, šunkice, sirevi i jaja te sokovi i odlične kave. Sve što treba za poseban početak uživanja u danu. Ako treba domaći pjenušac i taj se brzo nađe.

Uređeni vrtovi

Murva

Kad sam prvi put stigao u dvorište Ville Fabiani ostao sam bez daha, a mene je teško impresionirati. Vila se doima kao dvorac iz bajke. Pomno uređen ružičnjak, veličanstvena ogromna murva starija od 400 godina, bazen pored vinograda, interijer kao u najboljim hotelima, ekskluzivno namještene sobe i što još reći? Mjesto na kojem želimo ostati. Što duže.

Ljubavni roman

Ovdje ima mnogo priča. Renato Ferrari je napisao povijesno ljubavni roman čije se romantične zgode dešavaju upravo u ovoj vili i bajkovitim predjelima imanja. Vrtovi s mnoštvom cvijeća mame na romantične uzdahe. Šetnica u prirodnom hladu koja prolazi kroz cvjetni špalir i vinovu lozu je idealna za uvod u vjenčanje. To je ono što se događa u Vili Fabiani. Skoro svaki vikend je rezerviran za neko bajkovito vjenčanje ili originalan team building neke tvrtke.

Legende na svakom uglu

doručak

No, Villa Fabiani ima svoje legende. Max Fabiani je bio poznati arhitekt u Beču, jedno od dvanaestero djece veleposjednika Antonija i Charlotte von Kofler. Nakon što je umro, dvorac je propao dok ga nisu spasili Blanka i Andrej Malgaj. Oživili su ga na najbolji mogući način. U vinogradima u suradnji s Vinima Štoka raste malvazija i nama malo poznata kraška sorta Pikolit koje smo kušali. Kao sorta je bio poznat još u doba Rimljana i smatra se gospodskom sortom koja se radi iz sušenog grožđa. Pio se na dvorovima diljem Europe te u Vatikanu.

Lamborghini

Nije još sve završeno, a s nestrpljenjem čekamo muzej oldtimera Porsche automobila koji se uređuje u bivšoj konjušnici. Prije toga se otvara objekt Orangerie s dodatne tri sobe. Imat će nesmetan pogled na vinograd, bazen i Kras u daljini. Savršeno. Mjesto je na koje se želimo vratiti i vračati.

Foto_AnaRojcPhoto

Biciklističke ture u Sloveniji

Travel Advisor – Alpe Adria

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave