Vogel

Autor članka:
Podijeli:

Vogel je jedno od slovenskih skijališta s najljepšim pogledom.

Vogel se smjestio između Bohinjskog jezera i nizova Julijskih Alpa, a pruža pogled na ljepotu jezera i moć Triglava. Skijalište se prostire na 78 ha površine prekrivene snijegom, a na vrhu (1.535 m) se nalazi i hotel. Ponuda smještaja sastoji se od nekoliko turističkih soba, prenoćišta,chaleta za dvanaestero osoba i kolibe. Smještaj se također može pronaći i ispod Vogela uz jezero te u cijeloj bohinjsko-bledskoj regiji.

Vogel

Žičare

Na skijalištu ima ukupno 9 žičara. Od gornje stanice gondole žičare voze do Orlove glave (1.660 m), a najviša točka je plato Šija (1.800 m). Postoji i staza koja se spušta do jezera, Žagarjev greben, ali je zbog nedostatka snijega rijetko otvorena.

Kobla i Zatrnik – skijališta koja su nekad bila za znalce

 U Bohinjskoj Bistrici, koja je od donje stanice gondole udaljena svega nekoliko kilometara i desetak minuta autom, se nalazilo susjedno skijalište Kobla. Najviša točka je na 1.480 m pa ne obiluje s tolikom količinom snijega kao Vogel. Ima šest žičara i, procjenjuje se, oko 20 km staza. Ovo skriveno skijalište je privlačilo lokalne skijaše, ali i goste hotela u blizini. Iako su nadmorske visine u talijanskom Forni di Sopra veće, a infrastruktura modernija, mnogi ga uspoređuju s Koblom. Ski pass Bohinj vrijedio za oba skijališta koja su inače povezana i autobusom. Lijepo skijlaište za koje smo čuli da ne radi, no bilo bi šetat da se zauvijek zatvori.

U blizini je bilo i malo skijalište Zatrnik, skriveni biser slovenskog skijanja, do kojeg voze autobusi, a automobilom je to desetak kilometara. Na visinama između 900-1200 m ima pet žičara i deset uglavnom lakih staza. Upitna je budučnost oba skijališta i ne zna se hoće li proraditi ove sezone

Vogel

Događanja na jezeru

Bohinjsko jezero rijetko se smrzava, jer na svom dnu krije termalne izvore. Ipak, ako se na površini uhvati dovoljno čvrsta ledena kora po kojoj se može hodati, to je početak brojnih lokalnih događanja. Organiziraju se natjecanja u boćanju na ledu i klizanje, a šetnje ledom pružaju poseban doživljaj.

Ostala ponuda

Na visoravni Pokljuka se nalaze staze za skijaško trčanje koje vode kroz šume borova i smreka. Duž obale Bohinjskog jezera nalazi se desetak restorana te noćni klub Čuk, ali  najbolji noćni život nudi tridesetak kilometara udaljeni Bled. U dolini je također izbor domaćih gostionica s gorenjskom kuhinjom: bohinjski sir, kranjske kobasice i orehova potica koje svakako treba degustirati. U ovom kraju najživlje je za Novu godinu i u vrijeme karnevala kada se održavaju brojne priredbe i događanja. Od ostalih se aktivnosti nudi rafting na snijegu, paragliding, airboarding i turno skijanje.

Ski map Vogel
Izvor: bergfex.at

Ambijent i priroda su prekrasni, ali nažalost taj potencijal ne prati odgovarajuća infrastruktura i izbor smještaja na skijalištu.

 

Kako doći?

Idete li iz Zagreba, krenite preko Ljubljane autocestom do izlaza Bled. Udaljenost je 220 km, dok je iz Rijeke (isto preko Ljubljane) oko 195 km. – udaljenost 220 km.

Kontakt brojevi Vogela

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

 

Nove objave