Travel AdvisorTravel Advisor

Vrijeme za fantastičan road trip kroz Italiju

Sjednite u auto i krenite na road trip kroz Italiju

Italija – dolce vita, jaki espresso i impresivni krajolik. Jedna je od najboljih europskih destinacija za odmor, a kao takva ispunjava sve uvjete za nezaboravno putovanje.

Zato je pravo vrijeme za jedan road trip kroz Italiju. Quintessentially Italy odabrala je najbolja cestovna putovanja u zemlji – od alpskih jezera i nasada limuna do obalnih gradova i vinograda punih dvoraca.

Obala Amalfija

© Mahdiye JV from Unsplash

Sorrento – Positano – Ravello – Salerno

  • 50 kilometara, 1 – 2 sata

Nije za one sa slabim srcem jer vožnju obalom Amalfija (SS163), dugačkom 50 kilometara, karakteriziraju zavoji i vožnja između litica i obale. Tijekom najveće gužve tempo može biti izluđujuće spor. Međutim, zahvaljujući tome možete uživati u pogledu na maslinike i nasade limuna, suncem izblijedjele kuće i prekrasno, blistavo more. Obvezno se zaustavite u Positanu, glavnom mjestu na obali Amalfija. Tamo se nalaze bezbrojne pastelne kuće i luksuzni hoteli i to tik uz litice. Ako želite ostati, prijavite se u hotel Caruso u brdovitom Ravellu. Radi se o nekadašnjoj palači iz 11. stoljeća s originalnim freskama, a ujedno je i jedino mjesto u Italiji s panoramskim bazenom iznad oblaka.

Put Chiantigiana

© Wolfgang Hasselmann from Unsplash

Firenza – Siena

  • 60 kilometara, 1,5 sati

Toskana je poznata po svojim dvorcima i vinogradima, a ova vijugava cesta (poznata i kao manje poetična SR222) idealna je za istraživanje cijele regije. Ruta prolazi kroz golemo prostranstvo vinograda Chianti Classica i stoga je jednako ugodna nepcu kao i oku. Iako je vinograde najbolje posjetiti tijekom rujanske berbe, većina ih je otvorena tijekom ljeta za degustacije i obilaske. Preporučuje se da rezervirate unaprijed i organizirate vozača kako biste maksimalno doživjeli iskustvo. Nakon što se zasitite, noć možete provesti u Castiglion di Bosco – ogromnom, osamljenom radnom vinskom imanju koji je pretvoren u prekrasan luksuzni hotel u rustikalnom stilu.

Kružni put oko jezera Como

© Stephan Valentin from Unsplash

Como – Tremezzina – Bellagio

  • 163 kilometara, 4 sata

Ovo mjesto karakterizira dobitna kombinacija alpskih pogleda, osamljenih gradova i luksuza, pa nije čudo što je najpoznatije talijansko jezero omiljeno među luksuznim putnicima i slavnim osobama. Ako želite na road trip, pratite Y oblik jezera u smjeru kazaljke na satu od Coma. Zatim skrenite s glavne ceste na Via Regina i prođite pored skrovitijih tirkiznih obala, hotela na liticama i gradova bez turista. Potrebno je samo nekoliko sati da se sve obiđe. Ipak, ako planirate ostati ovdje nekoliko dana, možete boraviti u Grand Hotelu Tremezzo (dobar izgled u stilu Wes Andersona i izvanredan spa) i Mandarin Oriental (bivša villa iz 19. stoljeća s dva privatna broda).

Talijanska Rivijera

© Sung Jin Cho from Unsplash

Genova – Cinque Terre – La Spezia

  • 321 kilometar, 9 sati

Omiljena među pjesnicima i piscima, 321 kilometar talijanske obale posjetitelje oduševljava kućama pastelnih boja, blistavo čistim morem i svježom tjesteninom s pestom (ligurski specijalitet). Svoje putovanje započnite među visokim zidinama Genove, te se pridružite mještanima u redu u Antica Friggitoria Carega kako biste kušali pržene morske plodove. Zatim nastavite vožnju do turistima omiljenog mjesta – Cinque Terre. Ovdje je najbolje parkirati se i lutati od sela do sela ulicom Via dell’ Amour, a kako biste izbjegli gužvu bitno je stići rano. Rijetko ćete naići na neki hotel, a i dosta njih kaska u kvaliteti. Međutim, u Portofinu se nalazi vodeći svjetski hotel Belmond Splendido koji je udaljen svega 90 minuta.

Vinogradi u Venetu

© Alberto Caliman from Unsplash

Verona – Valpolicella – jezero Garda

  • 48–144 kilometra, 1–3 sata

Posjetitelji Veneta često se drže Venecije i Verone, ali krstarenje okolnim vinogradima, planinama i termalnim vodama vrijedi jednodnevnog izleta. Zaputite se vinskom rutom Valpolicella kako biste kušali boce koje proizvode proizvođači, a ako vozite kupite bocu za kasnije. Također, vrijedi se i okupati u termalnim kupkama. Ako vas privlači nešto dulje putovanje, preko Strada della Forra (vožnja kroz klanac slavnog James Bonda) krenite do jezera Garda. Po putu se možete zaustaviti u Vecchia Malcesine, restoranu s Michelinovom zvjezdicom, gdje ćete uživati u ukusnim morskim plodovima. Još jedan highlights su i Palladian Villas, niz zadivljujućih aristokratskih palača iz 17. stoljeća, koje se nalaze i na UNESCO-vom popisu.

Autor naslovne fotografije: © Luca Micheli from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBelgija: zemlja koju ne posjećujemo dovoljno
Next articleIstraživanja tvrde da djeca na putovanjima razvijaju mozak