Whistler Blackcomb

Autor članka:
Podijeli:

Whistler Blackcomb je uvijek pri vrhu svih top lista svjetskih skijališta

Kanadsko skijalište Whistler Blackcomb moderno je zimovalište u Britanskoj Kolumbiji i jedno od najboljih na svijetu. Udaljeno je 120 km od Vancouvera, a nalazi se na zapadnoj obali Kanade, relativno blizu obale Pacifika. Različitost skijaških terena, ponuda olimpijskih i drugih sportskih aktivnosti, gastronomske i smještajne ponude čini ovo skijalište jedinstvenim

whistler

 

Naselje Whistler

Whistler Village je moderan gradić izgrađen kako bi zadovoljio sve potrebe skijaša kako po danu tako i po noći. U selu je mnogo različitih restorana i trgovina sportske opreme, luksuznog nakita i high-end mode, ali i sve potrebne službe, Audian Art muzej, kulturni centar, knjižnica i gradska vijećnica. Simfonijski amfiteatar nalazi se malo izvan naselja. 

Whistler Village noću

Planine Blackcomb i Whistler

Na skijalištu je više od 200 staza koje pokrivaju površinu od 3.307 hektara i 37 žičara. Whistler Blackcomb podijeljen je na dvije planine na koje se dolazi žičarama iz središta mjesta. Planine Blackcomb i Whistler također su povezane žičarom Peak 2 Peak, dugom 4,4 km. Najveći razmak između dva stupa je 3 km a visina nad dolinom 436 m i to sve za svega 11 minuta vožnje. Doživljaj je voziti se u kabinama koje imaju stakleno dno, ali njih ima tek nekoliko. Gornji dio planine Whistler je strmiji, s brojnim crnim stazama po neuređenom terenu i privlači brojne skijaške frikove. Srednji dio su lakše i srednje teške staze, pa do mjesta vode široke i dobro uređene staze. Slična konfiguracija terena je i na planini Blackcomb.

Whistler Blackcomb ski map
Izvor: www.whistlerblackcomb.com

Žičare su moderne i brze, a ukupan prosječan kapacitet je nešto manji od 70.000 skijaša po satu. Dio skijališta su i tri ledenjaka, no oni nisu otvoreni za skijanje tijekom cijele godine. Prosječne snježne padaline više su od 11 m godišnje što jamči prirodni snježni pokrivač tijekom cijele sezone. 

Ponuda smještaja

U Whistleru je prilično bogata smještajna ponuda. Ovdje se mogu naći luksuzni hoteli s pet zvjezdica,prosječni apartmani i sobe s dvije zvjezdice. Osim u glavnom selu, smještaj se nudi i u susjednim Upper Villageu i Village Northu koji su udaljeni desetak minuta te Whistler Creekside iz kojeg također vozi gondola prema planini. Među naseljima stalno kruže autobusi Village Shuttle pa je povezanost sela jako dobra i isplati se uzeti smještaj u selima izvan skijališta. Jeftiniji su i Pemberton, udaljen pedesetak kilometara, te Squamish koji se nalazi otprilike na pola puta između Vancouvera i Whistlera na uzbudljivoj cesti Sea to Sky highway. 

Žičara u Whistleru

Ponuda restorana i après ski ponuda

Kada sunce zađe iza ledenjaka, selo oživi turistima u potrazi za odgovarajućim restoranom. U ponudi je sve! Od najboljih Il Caminetto i Araxi restoranom te Oyster Barom gdje je chef James Walt, do western ugođaja u Buffalo Bills Baru i velikih pizza u Avalanche pizzeriji.. Posebno treba naglasiti Bearfoot Bistro u kojem kuha Melissa Craig, dobitnica zlatne medalje kao najbolja kanadska kuharica. Kada ostane još dovoljno snage svakako treba posjetiti noćnu scenu u Garfinkel’su ili u sofisticiranom klubu Moe Joe’s. Za mirniji izlazak nakon večere, preporuča se uživanje u glazbi i piću piano bara The Champagne Lounge, ispijanje koktela u Mallard Baru glasovitog hotela nalik na dvorac Chateau Whistler ili igranje biljara u Cinnamon Bear Baru. 

Aktivnosti 

Ljubitelji spa tretmana će ovdje doći na svoje. Mogu birati između nekoliko wellness centara. Neki od njih su toliko dobri, poput onih u hotelima Four Seasons i Pan Pacific da termine treba zakazati mjesecima unaprijed. Ponuda zimskih outdoor aktivnosti prilično je bogata i zanimljiva. Nudi se ski tube park, zimski zipline, snowmobiling, nordijsko skijanje, različite turističke i olimpijske ture i avanture. Također, može se i pecati, promatrati orlove, klizati i penjati se po ledu. Već 25 godina održava se Ski Fest, a tradicionalan je i Whistler Pride. Inače, ovo skijalište poznato je kao LGBT-friendly, a dio promidžbe ovog velikog resorta je i slogan: “The largest gay-friendly mountain resort in North America”.

Planinar na vrhu Blackcomba

Kanada je jedna od ljepših zemalja u svijetu, a zimovanje i skijanje u Whistleru je potpuno drukčije od bilo kojeg i pruža sasvim novo iskustvo. Iako je potrebno prijeći Atlantski ocean, za Whistler i Blackcomb vrijedi doći i na kraj svijeta.

Savjet +

Do Whistlera se dolazi automobilom i potrebno je oko dva sata vožnje od Vancouvera u kojem se nalazi međunarodna zračna luka. Prilikom posjeta Whistleru dobro je produžiti svoj boravak u Kanadi i posjetiti Vancouver. Grad je jedan od najljepših u novom svijetu, usporediv jedino sa Sydneyem i Cape Townom. U Vancouveru, ali i u cijeloj Britanskoj Kolumbiji živi velik broj Hrvata pa je lako moguće da vas netko zaustavi na ulici i pita odakle ste.

Whistler Blackcomb kontakt vizitka

Travel Advisor : skijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Nove objave