Zašto biste trebali fotografirati svoju prtljagu prije predaje na šalteru

Autor članka:
Podijeli:

Ovaj savjet bi vas mogao poštedjeti velike glavobolje – i novca

Pripreme za putovanje uvijek dolaze s dugim popisom obveza. Iako ste možda mislili na sve, od poziva svojoj banci do kupnje putničkog osiguranja, fotografiranje vaše prtljage – sadržaja i svega ostaloga – može biti jednako važno.

Zračni prijevoznici se još uvijek oporavljaju od ljetnih kašnjenja, otkazivanja i da, izgubljenih prtljaga. Međutim, posjedovanje dokaza o tome kako vaše stvari izgledaju može vam pomoći da dobijete odštetu u slučaju da vaša prijavljena prtljaga ne stigne na odredište ili stigne oštećena.

Stvari u koferu
© Marissa Grootes from Unsplash

Primjerice, na web stranici američkog Ministarstva prometa navodi se: “Zrakoplovne kompanije dužne su putnicima nadoknaditi štetu ako je njihova torba oštećena, kasni ili je izgubljena. Zrakoplovne kompanije dužne su putnicima nadoknaditi razumne, provjerljive i stvarne slučajne troškove koje bi mogli imati tijekom kašnjenja prtljage – u skladu s maksimalnim ograničenjima odgovornosti.”

Novac od odštete može se koristiti za pokrivanje troškova potrebnih tijekom putovanja

To se odnosi na troškove poput nove odjeće, toaletnih potrepština ili drugih potrebnih stvari. Ako ipak kupite stvari dok vaša prtljaga kasni i prije nego vam zračni prijevoznik odobri odštetu, svakako sačuvajte račune kako kasnije ne biste imali poteškoća sa zahtjevom.

Ako je vaša prtljaga nažalost zauvijek izgubljena, provjerite pravila kod vaše zrakoplovne kompanije jer se pravila razlikuju od prijevoznika do prijevoznika. Međutim, američko Ministarstvo prometa primijetilo je da većina zrakoplovnih kompanija prtljagu proglasi izgubljenom između pet i četrnaest dana nakon leta. Također, objasnili su što je važno za zahtjeve za izgubljenu prtljagu: “zrakoplovne kompanije mogu zahtijevati račune ili druge dokaze za vrijedne predmete koji su bili u izgubljenim torbama”.

Tako da samo naprijed, malo poslikajte svoju prtljagu prije puta – za svaki slučaj.

Smeđa torba, laptop, naočale i mobitel
© Oliur from Unsplash

Također, grupa za zaštitu putnika AirHelp savjetuje da ne fotografirate samo svoju prtljagu i zapakirane predmete, uključujući dragocjene predmete, već da fotografirate oznaku svoje torbe prije nego što krene na vrtuljak prilikom prijave. Ovo bi trebalo pomoći osoblju zrakoplovne kompanije da otkrije gdje bi se vaša torba mogla nalaziti – u pogrešnom zrakoplovu, ostavljena u zračnoj luci ili negdje između.

Autor naslovne fotografije: © Michal Parzuchowski from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave