Travel AdvisorTravel Advisor

Zemlja leda i vatre

Postoje zemlje koje posjetimo jer nam se poslože određene okolnosti, produženi vikend, jeftini let ili besplatan smještaj. I postoje one zemlje o kojima sanjarimo, koje danima istražujemo i kojima se radujemo svakim atomom svog bića. Za mene je to bio Island.

Zemlja od  koje sam očekivala mnogo i koja, ne samo  da nije podbacila niti u jednom pogledu, nego je i uvelike nadmašila moja očekivanja. Na Islandu smo proveli 14 dana u prvoj polovici rujna, odradili klasičnu Ring Road rutu uz dodatak zapadnih fjordova i poluotoka Snæfellsnes i ukupno prešli 4.430 kilometara.

Kako odlučiti kada posjetiti Island?

Ovisi što točno želite vidjeti i na koji način doživjeti Island. Mi smo se odlučili za rujan iz nekoliko razloga: prvi i osnovni je mogućnost da se vidi polarna svjetlost, dan je još uvijek dovoljno dug i temperature još uvijek nisu preniske, manja je vjerojatnost zatvorenih cesta i turistička sezona je pri kraju, što znači manje turista i niže cijene.

Letjeli smo direktnim letom Wizzair-a Budimpešta – Keflavik. Povratne karte se ponekad mogu naći od 50 eura na više ako vam odgovaraju ponuđeni datumi. Nas je povratna karta dva i pol mjeseca prije puta koštala 160 eura po osobi. Odmah po kupnji avionskih karata smo krenuli s planiranjem rute kako bi mogli rezervirati smještaje.

Preporuka je smještaj rezervirati što ranije, jer u pravilu što se datum noćenja približava, cijene smještaja idu gore. Cijena noćenja je u prosjeku 100 eura za dvije osobe. Najčešće se radilo o sobi sa zajedničkom kupaonicom u tzv. guest houseu. Promijenili smo 13 smještaja u 14 dana i nigdje nismo imali niti jednu zamjerku. Štoviše, stekli smo dojam da su Islanđani jako ljubazni i nerijetko su nam pomogli savjetima u planiranju dnevnih aktivnosti.

Druga stvar koju smo riješili prije polaska je najam auta. Odlučili smo unajmiti 4×4 jer nismo znali kakva je situacija s cestama te se nismo željeli unaprijed ograničiti ako budemo željeli posjetiti neku prirodnu atrakciju do koje vodi tzv. F-road. Opcija je također i najam kampera koji je odlična ideja ako nemate unaprijed definiran plan puta jer uvijek možete prespavati u jednom od brojnih kampova koji vam se nađe u blizini.

Svakako obratite pozornost na to što vam točno osiguranje pokriva i na visinu depozita prilikom preuzimanja vozila. Ukoliko nemate dovoljno novca za depozit, uglavnom vam se nudi da kupite dodatno osiguranje koje automatski smanjuje visinu traženog depozita. Niti jedno osiguranje ne pokriva štetu koja nastane prilikom prelaska vozilom preko rijeke. Ukoliko nemate iskustva s prelaskom preko rijeka, dva puta razmislite prije nego krenete jer štete na autu mogu biti ogromne. Mi nismo željeli riskirati i zaobilazili smo ceste koje su bile ispresijecane rijekama.

Većina cesta je u zaista dobrom stanju, samo nekoliko puta smo se našli na cesti na kojoj smo bili sretni što smo se odlučili za 4×4. Najam auta s dodatnim osiguranjem za 14 dana nas je koštao 1000 eura. Uključen je i besplatan prijevoz od aerodroma do rent a car kompanije pri dolasku te povratak na aerodrom.

Što se tiče same Ring Road rute, velike diskusije se vode oko toga u kojem smjeru je treba odvoziti. Mi smo je odvozili u smjeru obrnutom od kazaljke na satu i zaključili smo da je zapravo svejedno. Na ono o čemu možda najviše i ovisi kako ćete doživjeti određene dijelove zemlje, vremenske uvjete koji su zaista promjenjivi, svakako ne možete utjecati. Prva dva dana smo noćili u Reykjaviku, zanimljivom gradu s nešto više od 120.000 stanovnika u kojem ono najvažnije možete obići u nekoliko sati.

Drugi dan smo posjetili jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija Islanda, Plavu lagunu. Predivni mliječnoplavi vulkanski bazeni s termalnom vodom koja ima oko 38 stupnjeva. Zbog ograničenog broja ljudi, preporuka je ulaznicu kupiti ranije. Cijena je 85 eura po osobi. Da, ovakve stvari na Islandu su za naš standard zaista skupe. Druga, manje poznata, a samim time i povoljnija laguna je Myvatn na sjeveru otoka. Treća opcija za uživanje u termalnoj vodi su brojni prirodni bazenčići koje možete pronaći duž otoka i najčešće su besplatni.

Već drugu noć smo išli  u lov na polarnu svjetlost.

Na webu možete pronaći nekoliko stranica s prognozom za Auroru  Borealis pri čemu su ključna tri faktora: dovoljno tamno nebo, uglavnom bez oblaka, i olujna aktivnost na površini sunca koja je izražena brojevima od 0 do 9 – veći broj znači i jaču polarnu svjetlost. Iako se polarna svjetlost može vidjeti i iz Reykjavika, mi smo se udaljili 30-ak kilometara od grada kako bi smanjili utjecaj njegove svjetlosti. I zaista smo imali sreće, nismo čekali dugo prije nego se na nebu pojavila Aurora. Ples polarne svjetlosti na nebu direktno iznad vas je nešto što se zaista teško opisuje riječima. U tom trenutku sam bila uvjerena da ćemo je vidjeti još nekoliko puta jer smo bili tek na početku našeg puta, ali sam kasnije shvatila koliko smo zapravo taj dan imali sreće jer je više nismo vidjeli.

Drugi razlog koji me vukao Islandu je njegova nevjerojatna priroda koja oduševljava na svakom koraku. Predivni krajolici i njihova raznolikost, zeleni brežuljci s ovcama, planinski vrhovi prekriveni snijegom, glečeri, gejziri, vulkani, vulkanska polja prekrivena mahovinom, geotermalna područja, kanjoni i više od 10.000 vodopada.

Island ima tri službena nacionalna parka: Þingvellir, Vatnajökull i Snæfellsjökull. Ulaz u sve nacionalne parkove je besplatan, jedino što se plaća je parking na nekoliko mjesta. Ono što me oduševilo na Islandu je njihov odnos prema prirodi. Svjesni su prirodnih ljepota koje imaju i čine sve kako bi ih i očuvali. Velika većina prirodnih atrakcija koje možete posjetiti ima ograđene staze za turiste kako bi krajolik ostao netaknut.

Promatranje kitova u njihovom prirodnom okruženju je još jedan od razloga zbog kojih turisti posjećuju Island. Po ovome je svjetski poznat gradić Húsavík na sjeveru otoka. Postoji nekoliko agencija koje se bave brodskim  turama, cijena je oko 70 eura po osobi. Ukoliko se dogodi da tura bude neuspješna, dobit ćete vaučer s kojim možete besplatno ponoviti turu.

Ako imate veliku želju promatrati orke, u zimskim mjesecima posjetite gradić Ólafsvík na zapadu otoka.

Nama je tura iz Ólafsvíka bila znatno uspješnija od one iz Húsavíka. Kako se radi o promatranju kitova u njihovom prirodnom okruženju, sreća ima veliku ulogu u cijeloj priči. 2019. godina je prva godina od 2003. godine u kojoj Island nije odobrio lov na kitove. Razlog je zapravo nedostatak potražnje, posebno među lokalnim stanovništvom. Lov na kitove uglavnom opstaje zbog turista, tako da možete dati svoj doprinos sprječavanju lova na kitove nekonzumiranjem njihovog mesa.

Zapadne fjordove, koji nisu dio originalne Ring Road rute, posjeti tek nešto malo više od 5% turista. Jedno su od najljepših i najposebnijih područja Islanda. U fjordovima se s obale uz malo sreće (i puno gledanja u more) mogu ugledati kitovi. Nevjerojatan je osjećaj voziti se obalom i ugledati u daljini kako peraja kita probija površinu mora. Ako imate sreće ovdje možete vidjeti i arktičku lisicu jer su zapadni fjordovi njihovo prirodno stanište.

Poluotok Snæfellsnes se zbog svojih prirodnih ljepota i različite okoline često naziva i Island u malom. Ako ste ograničeni brojem dana na Islandu, a želite doživjeti što više toga, posjeta Snæfellsnesu je odličan izbor. Uvijek je dobro unaprijed istražiti koliko će vam nešto vremena oduzeti jer se neki vodopadi primjerice nalaze odmah uz cestu, a za druge, koji uključuju i hiking, treba odvojiti i nekoliko sati. Iako sam mislila da je 14 dana i više nego dovoljno za Island, ova zemlja me toliko očarala, da sam svakim danom poželjela da traje još koji sat dulje.

I za kraj, koliko je zapravo Island skup?

Ovo je najčešće pitanje s kojim smo se susreli nakon povratka s puta. S obzirom da smo se dosta informirali prije puta, ništa nas nije ostavilo u šoku. Sve se može platiti karticama tako da nema potrebe za kupovinom islandskih kruna. Cijene u trgovinama su nešto veće nego kod nas, jeftiniji restorani su 2-3 puta skuplji nego kod nas, organizirani izleti, ulaznice u lagune ili brodske ture su za naš standard zaista skupe, ali ono najbitnije zbog čega ste zapravo došli na Island, priroda, je besplatna.

by: Maja Matejček

Pretplatite se na naš YoutTube kanal

Travel Advisor – Putovanja

Kada je najbolje posjetiti Island ?

Što treba znati prije prvog putovanja na Island

Previous article10 najboljih otoka na svijetu
Next articleZašto se obratiti putničkom agentu?