Zermatt je jedno od najelitnijih europskih skijališta

Autor članka:
Podijeli:

Zermatt posjećuju holivudske zvijezde i aristokracija

Švicarsko skijalište Zermatt smjestilo se na njemačkom dijelu kantona Valais. Vrh ovog mondenog zimovališta, Matterhorn (4,501.7 m), jedno je od najmarkantnijih u Alpama. Sukladno veličanstvenosti panorame samo mjesto odiše luksuzom i smatra se jednim od najelitnijih skijališta Europe. Česti gosti ovog skijališta poznati su holivudski glumci, okrunjene glave i druge poznate osobe.

Zermatt village
Photo by Abigail Griffith on Unsplash

 

Prijevoz

Jedini prijevoznici u Zermattu su električni automobili, konjske saonice i kočije. Veliko parkiralište nalazi se u obližnjem Täschu od kojeg se vlakićem brzo stigne do središta Zermatta, gdje je ulaz automobilima zabranjen. Kada su velike gužve, parking je organiziran u Vispu iz kojeg se za sat vremena vlakom stiže u mjesto. 

Skijanje

Skijanje je ovdje odlično, a samo skijalište smatra se najboljim na svijetu. Prema rang listama čitatelja svjetskih skijaških časopisa, Zermatt se često nalazi na prvom mjestu. Skijaško područje Malog Matterhorna s obližnjim ledenjakom Plateau Rosom otvoreno je čitave godine pa strmi i nagnuti vrh već stoljećima privlači turiste kako zimi tako i ljeti. Staza počinje na visini od 3.899 metara i smatra se jednom od najviših u svijetu. Matterhorn nije jedini vrh iznad 4.000 metara. Oko Zermatta takvih vrhova ima još 29. U rujnu i listopadu počinju pripreme skijaških reprezentacija koje dolaze upravo u Zermatt kako bi trenirali za nadolazeće svjetske skijaške uspjehe. 

skijanje
Photo by Samuel Ferrara on Unsplash

Sa švicarske strane postoje tri skijališta povezana žičarama. To su Gornergrat (3.089 metara) do kojeg iz središta mjesta vozi brdska željeznica, Rothorn (3.089 metara) i Mali Matterhorn (3.820 metara) do kojeg vozi jedna od najviših žičara na svijetu. Na vrhu skijališta znaju biti toliko niske temperature i rijedak zrak da je potrebno, po izlasku iz žičare, sjesti u restoran barem dvadesetak minuta. Područje Sunnega najbolje je za obiteljsko skijanje. Staze su blaže, a svojim položajem omogućavaju skijanje na suncu koje je često zaštićeno od vjetra. 

zermatt
Photo by Victor He on Unsplash

Skijanje je moguće i s talijanske strane. Talijanska Breuil – Cervinia povezana je žičarama i stazama sa švicarskim Zermattom. Tereni s talijanske strane su široki, dugački, nisu previše strmi i na njima je puno manje skijaša nego preko granice. Tu je i poznata staza KL na kojoj se obaraju rekordi u brzinskom skijanju. Smještaj u Cerviniji i obližnjim selima je prilično jeftiniji u odnosu na švicarsku stranu, ali onaj pravi glamur ipak je u Zermattu. U cijelom sistemu je više od pedeset skijaških žičara i to gondola, sjedećnica i vučnica, a posebna atrakcija je brdska željeznica s nekoliko usputnih stanica pored skijaških staza. U prosincu 2020. otvorila se Kumme gondola za desetero ljudi. To je prva gondola u Švicarskoj za čije pokretanje nisu potrebni ljudi.

Druge aktivnosti

Osim skijanjem i snowboardingom, u Zermattu se može zabaviti i drugim aktivnostima. Moguće je penjati se po stijenama, biciklirati planinama ili planinariti na zahtjevnim stazama. Zanimljiva je i pješačka tura po ledenjaku Plateau Rosa što je jedinstveni doživljaj. Unutar spa i wellness centara možete se opustiti u tretmanu, masažama, unutarnjem bazenu ili fitness treninzima. Također, postoji i indoor teren za golf i mogućnost posjeta špilja s vodičem, uključujući i najvišu u Europi.

toblerone
Photo by Morgan Thompson on Unsplash

 

Smještaj

Zermatt je izuzetno posjećeno mjesto koje bilježi preko dva milijuna noćenja godišnje u 113 hotela, 1.018 komercijalna stana i 1.114 registrirana apartmana. Iako zimi zna biti vrlo hladno, pogotovo u prosincu i siječnju, smještaj treba rezervirati mjesecima unaprijed. Prije pandemije jedan od najboljih hotela Mt. Cervin (talijansko ime za Matterhorn) primao je rezervacije i po dvije godine unaprijed, a slično je i s drugima. Noćenje u tom rangu hotela može biti i od 1.000 do 6.000 švicarskih franaka po osobi, ali čak i više. Kaže se da sve ima svoju cijenu, u Švicarskoj je naročito tako, a u Zermattu posebno. 

Gastro i shopping ponuda

Ono sto se dobije za potrošeni novac vrijedi svakog franka. Gastronomska ponuda izuzetno je bogata. Nudi se preko stotinu restorana, barova i diskoteka. Cjenovno je ponuda šarolika – od onih najekskluzivnijih hotelskih restorana pa do prihvatljivih u pokrajnim ulicama. Čak četiri restorana u Zermattu imaju Michelinove zvjezdice.

selo
Photo by Joël de Vriend on Unsplash

Mjesto odiše konzervativnim, švicarskim ugođajem pa je i klijentela uglavnom takva. Osim bogatih nasljednika, nema puno mladih. Zermatt je jedno od onih skijaških mjesta gdje ima više butika nego trgovina skija. To je najočitije u besplatnom vodiču po mjestu u kojem je više reklama za draguljarnice i skupe satove, nego onih za skijaške opreme i sportske dućane.

Kako doći?

Automobilom iz Zagreba potrebno je prijeći oko 850 kilometara, a iz Rijeke oko 700 kilometara. Najbolji je put autocestama kroz Italiju preko Milana i onda na sjever u Švicarsku. Do talijanske strane i Cervinije je više autoceste pa je lakše i brže doći preko doline Aosta.

Zermatt kontakt

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave