Travel AdvisorTravel Advisor

Zermatt

Zermatt je jedno od najelitnijih europskih skijališta koje posjećuju holivudske zvijezde i aristokracija

Švicarsko skijalište Zermatt smjestilo se na njemačkom dijelu kantona Valais. Vrh ovog mondenog zimovališta, Matterhorn (1.620 m),  jedan je od najmarkantnijih u Alpama. Sukladno veličanstvenosti panorame samo mjesto odiše luksuzom i smatra se jednim od najelitnijih skijališta Europe. Česti gosti ovog skijališta poznati su holivudski glumci, okrunjene glave i druge poznate osobe.

Prijevoz

Jedini prijevoznici u Zermattu su električni automobili, konjske saonice i kočije. Veliko parkiralište nalazi se u obližnjem Täschu od kojeg se vlakićem brzo stigne do središta Zermatta, gdje je ulaz automobilima zabranjen. Za velikih gužvi, parking je organiziran u Vispu iz kojeg se za sat vremena vlakom stiže u mjesto. 

Skijanje

Skijanje je ovdje odlično, a samo skijalište smatra se najboljim na svijetu. Prema rang listama čitatelja svjetskih skijaških časopisa, Zermatt se često nalazi na prvom mjestu. Skijaško područje Malog Matterhorna s obližnjim ledenjakom Plateau Rosom otvoreno je čitave godine pa strmi i nagnuti vrh već stoljećima privlači turiste kako zimi tako i ljeti. Staza počinje na visini od 3.899 m i smatra se jednom od najviših u svijetu. Matterhorn (4.478 m) nije jedini vrh iznad 4.000 m. Oko Zermatta takvih vrhova ima još 29. U rujnu i listopadu počinju pripreme skijaških reprezentacija koje dolaze upravo u Zermatt kako bi trenirali za nadolazeće svjetske skijaške uspjehe. 

Matterhorn
Photograph: © Kurt Müller

Sa švicarske strane postoje tri skijališta povezana žičarama. To su Gornergrat (3.089 m) do kojeg iz središta mjesta vozi brdska željeznica, Rothorn (3.089 m) i Mali Matterhorn (3.820 m) do kojeg vozi jedna od najviših žičara na svijetu. Na vrhu skijališta znaju biti toliko niske temperature i rijedak zrak da je potrebno, po izlasku iz žičare, sjesti u restoran barem dvadesetak minuta. Područje Sunnega najbolje je za obiteljsko skijanje. Staze su blaže, a svojim položajem omogućavaju skijanje na suncu koje je često zaštićeno od vjetra. 

Photograph: © Michael Portmann

Skijanje je moguće i s talijanske strane. Talijanska Breuil – Cervinia povezana je žičarama i stazama sa švicarskim Zermattom. Tereni s talijanske strane su široki, dugački, nisu previše strmi i na njima je puno manje skijaša nego preko granice. Tu je i poznata staza KL na kojoj se obaraju rekordi u brzinskom skijanju. Smještaj u Cerviniji i obližnjim selima je prilično jeftiniji u odnosu na švicarsku stranu, ali onaj pravi glamur ipak je u Zermattu. U cijelom sistemu je više od pedeset skijaških žičara i to gondola, sjedežnica i vučnica, a posebna atrakcija je brdska željeznica s nekoliko usputnih stanica pored skijaških staza. U prosincu 2020. otvara se Kumme gondola za desetero ljudi. To je prva gondola u Švicarskoj za čije pokretanje nisu potrebni ljudi.

Druge aktivnosti

Osim skijanjem i snowboardingom, u Zermattu se može zabaviti i drugim aktivnostima. Moguće je penjati se po stijenama, biciklirati planinama ili planinariti na zahtjevnim stazama.  Zanimljiva je i pješačka tura po ledenjaku Plateau Rosa što je jedinstveni doživljaj. Unutar spa i wellness centara, može se opustiti u tretmanu, masažama, unutarnjem bazenu ili fitness treninzima. Također postoji indoor teren za golf i mogućnost posjeta špilja s vodičem uključujući i najvišu u Europi.

Smještaj

Zermatt je izuzetno posjećeno mjesto koje bilježi preko dva milijuna noćenja godišnje u 113 hotela, 1.018 komercijalna stana i 1.114 registrirana apartmana. Iako zimi zna biti vrlo hladno, pogotovo u prosincu i siječnju, smještaj treba rezervirati mjesecima unaprijed. Jedan od najboljih hotela Mt.Cervin (talijansko ime za Matterhorn) prije ove situacije primao je rezervacije i po dvije godine unaprijed, a slično je i s drugima. Noćenje u tom rangu hotela može biti i od 1.000 do 6.000 švicarskih franaka po osobi, ali čak i više. Kaže se da sve ima svoju cijenu, u Švicarskoj je naročito tako, a u Zermattu posebno. 

Gastro i shopping ponuda

Ono sto se dobije za potrošeni novac vrijedi svakog franka. Gastronomska ponuda izuzetno je bogata. Nudi se preko stotinu restorana, barova i diskoteka. Cjenovno je ponuda šarolika- od onih najekskluzivnijih hotelskih restorana pa do prihvatljivih u pokrajnim ulicama. Čak četiri restorana u Zermattu imaju Michelinove zvjezdice.

Photograph: © Adrian Bretscher/Hangar Ent. Group
© Restaurant Stafelalp

Mjesto odiše konzervativnim, švicarskim ugođajem pa je i klijentela uglavnom takva. Osim bogatih nasljednika, nema puno mladih. Zermatt je jedno od onih skijaških mjesta gdje ima više butika nego trgovina skija. To je najočitije u besplatnom vodiču po mjestu u kojem je više reklama za draguljarnice i skupe satove, nego onih za skijaške opreme i sportske dućane.

Kako doći?

Automobilom iz Zagreba potrebno je prijeći oko 850 km, a iz Rijeke oko 700 km.Najbolji je put autocestama kroz Italiju preko Milana i onda na sjever u Švicarsku. Do talijanske strane i Cervinije je više autoceste pa je lakše i brže doći preko doline Aosta.

 

Travel Advisorskijanje

Pretplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

Previous articleItalija uvodi zabrane putovanja u vrijeme praznika?
Next articleKoji su najbolji aerodromi u Europi?