Travel AdvisorTravel Advisor

Znate li gdje je Prlekija?

Pri nas čas teče drugače…

Kad mi je stigao poziv na prvo postkorona putovanje preko granice nisam oklijevao ni sekunde. Udruženje turističkih novinara Slovenije, čiji sam član, otvorilo je sezonu putovanja na najbolji način.

Prlekija

Sastali smo se u Ormožu gdje nas je dočekao elokventni vodič Stanko Ivanuša koji nam je ovaj kraj učinio zanimljivim ispričavši nam brojne priče i legende. Prva činjenica koju sam naučio je da se kraj zove Prlekija, izraz za koji nisam prije čuo.

Prva postaja na putu bila je u vrijeme za doručak. Domaćin nam je bila Turistička farma Sonja Ozmec u Senešcima. Par vrsta rakija, a naročito ona od borovnica je pomogla u dezinfekciji i da lakše krenemo u dan pun događaja. Restoran, muzej stolarije i nekoliko zgodnih bungalova koji podsjećaju na drvene šatore zaokružuju ponudu. Imanje je smješteno na vrhu brda s kojeg se pruža pogled na Dravsku dolinu i Hrvatsku.

Vino i umjetnost

Nakon bogatog doručka vrijeme je za prvu degustaciju vina. Nakon par kilometara ušli smo na imanje koje kao da je u srcu Toskane. Vila Kogl koju vode Franc Cvetko i njegova kćer Špela pravo je mjesto za hedonističko uživanje u spoju prirode, umjetnosti i vrhunskih vina.

Stara vila smještena na vrhu, pored koje je lipa stara dvjestotinjak godina te bogati podrum obećavaju dobru zabavu. Vikendima se često organiziraju umjetničko vinska događanja koja bi svakako trebalo posjetiti.

Upoznali smo i gradonačelnika Ormoža Daniela Vrbnjaka koji nas je dočekao ispred dvorca Ormož i pozdravio. Dočekala nas je Andreja Brglez, vršiteljica dužnosti ravnateljice Javnog zavoda za turizam kulturu i sport općine Ormož. Dobili smo iscrpne informacije o Prlekiji i širokoj ponudi.

Bogata ponuda

Organizatori su se potrudili i da doživimo nešto neobično. Bio je to posjet Ormoškim lagunama. Nastale su kao veliki bazeni u kojima se deponirao ostatak vode iz obližnje šećerane. Kako je voda bila relativno slatka ubrzo je buknuo život pa se flora i fauna rascvjetala. Kako bi to stavili pod kontrolu doveli su vodene bikove. Iste onakve kakve viđamo u Kini, Vijetnamu i drugdje u Aziji. Jedno je od rijetkih staništa u Europi gdje se mogu vidjeti kako slobodno žive.

Vrijeme ručka nas je zateklo na pravom mjestu. Turistička farma Puklavec u selu Zasavcima se nalazi u srcu vinorodnog gorja Jeruzalem. Okruženi vinogradima uživali smo u vinu i hrani na terasi ispred restorana i hotela u kojem ima nekoliko soba koje je potrebno rezervirati na vrijeme jer su dosta popunjeni.

Da nije sve sam vino ili oko vina pokazao nam je Zvonko Pukšić koji na farmi Biodežela na samoj granici s Hrvatskom u selu Jastrebcima proizvodi kontrolirane produkte poput zimnice, sokova i razne namaze te djedovo vino.

Za kraj smo otišli u mjesto Središće ob Dravi gdje su nas dočekale kočije. Putevima kroz livade došli smo do obale Drave i doživjeli pravu prirodu bez strojeva i dima. Pravi kraj izuzetnog dana.

Ovaj se kraj nalazi sa slovenske strane Drave, udaljen od Varaždina dvadesetak kilometara. Ljudi su vrlo prijazni i gostoljubivi. Ponuda je vrlo dobra i po korektnim cijenama. Vina su među najboljim bijelim vinima u regiji, a i pjenušci ne zaostaju. Ima nekoliko dobrih restorana i manjih hotela te apartmana i kuća za najam. Kraj je bogat poviješću o kojoj neću posebno pisati, no činjenica da su ime Jeruzalem dali Teutonski vitezovi koji su se borili protiv Ugara te ostali u tom kraju neka bude samo udica na koju se treba uloviti.

Pri nas čas teče drugače… kao što piše na prospektima stvarno nešto znači. Prlekija je idealan kraj za odmor.

                                         Ljubljana je također blizu.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articlePosjetite Sisak – znamo kako najbolje provesti vikend!
Next articleOmiljeni bečki deserti – donosimo naših top 5